A PM1 az 1 mikrométernél kisebb átmérőjű port tartalmazó részecskéket jelenti. Ezek a legkisebb, de egyben a legveszélyesebb légszennyező anyagok, mert behatolhatnak a légzőrendszerbe és megtelepedhetnek a tüdőben.

Számos betegséggel járnak együtt, például asztmával, szív- és érrendszeri betegségekkel és légúti problémákkal. Ráadásul alig jut el a szervezetünkbe, a levegőben szállítódik, de a cél elérése után, esetünkben a légzőrendszerünk, negatív hatásai lehetnek.

A PM1-szintek kimutatása és monitorozása kulcsfontosságú területünk levegőminőségének javításában. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó megfelelő stratégiák megvalósítására. Az olyan ipari városokban, mint Peking és Delhi, a PM1 szintje meghaladja a határértékeket, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezet a lakosok számára.

Ezért mindennapi tevékenységeink során oda kell figyelnünk arra, hogy milyen szennyező anyagokat szívunk fel. Sajnos az autók tömeges használata, a szénégetés és a gyárak működése világszerte nem javítja a levegő minőségét. Csak a hatóságok felelősségteljes hozzáállása, az ökológiai technológiák alkalmazása és a lakosság kockázatokra való felvilágosítása járulhat hozzá a PM1-kibocsátás csökkentéséhez.