Kiválasztjuk a tökéletes túracipőt. Keresse meg a választ a gyakran ismételt kérdésekre


Egyenetlen terepen való séta igazi kihívás lehet. A rossz pár cipő kényelmetlenül vagy akár fájdalmasan is érezheti magát minden egyes lépésnél. A kövek és kúpok formájában akadályokkal teli meredek ösvényekhez egyszerűen csak megfelelően kiválasztott lábbelire van szükség. Tanácsot adunk, hogy túracipő vásárlásakor milyen szempontokra érdemes odafigyelni.

Megéri trekking cipőbe fektetni?

Hegyi kirándulást tervez, és azon tűnődik, hogy megéri-e trekking cipőkbe fektetni? Ha csak a szálloda ablakából szeretné megcsodálni az elsöprő hegyi panorámát, komolyan fontolja meg ezt a vásárlást, mert pénzkidobás lehet. Ha azonban egyenetlen terepen szeretne sétálni, akkor mindenképpen érdemes megvenni. 

A nagy távolságok egyenetlen terepen való megtételéhez megfelelően illeszkedő cipőre van szükség. Egyetlen más lábbeli sem biztosít olyan jó tapadást a talajhoz és járáskényelmet, mint az erre a célra tervezett túracipő. 

Sőt, az alpesi lábbelik megvédik a lábadat az esetleges sérülésektől. Mindez a magas és megfelelően felépített felsőrésznek köszönhető, amely kiváló tartást biztosít a bokának. Ezenkívül megakadályozza, hogy víz, sár vagy hó kerüljön a cipő belsejébe, így a lábad száraz marad, és elkerülheted a megfázást.

Hogyan válasszuk ki az alpesi csizma méretét?

Trekking cipő vásárlásakor különösen ügyeljen a megfelelő méretre. Elsősorban rajta múlik, hogy a hegyi utazás a boldogság és a beteljesülés érzésével, vagy a lábfájás okozta kellemetlen fintorral végződik-e az arcán.

Ha szeretné elkerülni a hólyagokat és a hólyagokat, válassza ki a megfelelő cipőt. Ne feledje, hogy a hegymászás megerőltető gyakorlat, és a lábad megduzzadhat. Olyan helyzetben, amikor a kisebb és a nagyobb méret között tétovázik, válassza a nagyobbat.

A túrabakancs felpróbálásakor ne felejts el felvenni zoknit, amiben a hegyi ösvényeket tervezed. Télen valószínűleg vastag gyapjúzoknit fog választani, aminek viseléséhez egy kicsit több hely kell a cipőben.

Ha biztos vagy benne, hogy sikeresen kiválasztottad az alpesi csizmáid méretét, érdemes letesztelni, mielőtt elindulsz. Sétáljon velük a házban, miközben napi tevékenységeit végzi. Így felismeri a cipő illesztésével kapcsolatos esetleges problémákat, és megbizonyosodik arról, hogy nem okoz kellemetlenséget a hegyekben való séta közben.

A túracipőnek bőrnek kell lennie?

A trekking cipők bőr felsőrésze rendkívül fontos szempont. Ez az anyag vízálló, tartós és légáteresztő. Jellemzője az esetleges sérülésekkel szembeni nagy ellenállás, valamint kiváló rugalmasság és alkalmazkodás a lábad formájához.

Ne feledje azt is, hogy a vastag bőr, miközben maximális vízállóságot biztosít, nem olyan könnyű, mint a szintetikus cipő. Sőt, kicsit időigényesebb lehet a bőr túracipő szétszedése.

A látszattal ellentétben a bőr nem az egyetlen helyes választás. Sok túracipő-gyártó innovatív gyártási eljárásokat vezetett be, amelyek ugyanazt a funkcionalitást biztosítják, mint a bőrhuzat.

Ne féljen a szintetikus anyagoktól, amíg az alpesi csizmához szükséges alapvető funkciók megmaradnak.

Milyen legyen a trekking cipő talpa?

A túracipők talpának kellően tapadónak és rugalmasnak kell lennie. Mi több, kiváló párnázást kell biztosítania.

Mindenféle kiemelkedést, hornyot és bemélyedést szívesen fogadunk. Ezek biztosítják a kiváló tapadást a talajhoz. Ne feledje, hogy minél nagyobb a mélységük, annál jobb lesz a tapadási hatás.

A hegyi expedíciókhoz különféle típusú terepen kell bejárni. Emiatt a cipőjének alkalmazkodnia kell hozzájuk, hogy biztosítsa a maximális kényelmet. Ennek érdekében a túracipők talpának puhanak és rugalmasnak kell lennie.

Milyen túracipőt válassz – vízálló vagy vízálló?

Ha úgy gondolja, hogy a vízálló és a vízálló ugyanaz, akkor kivezetjük a tévedésből, és eloszlatjuk kétségeit.

A túracipők vízálló anyagból készüljenek. Még ha véletlenül bele is lépsz egy tócsába, a lábad nem lesz gyorsan vizes, és elkerülheted az egészségügyi problémákat. 

Ne feledje, hogy a vízálló anyagból készült cipő semmilyen módon nem ereszti át a vizet. Ezért a nedvességcsere teljesen lehetetlenné válik. Ennek eredményeként az izzadság nem tud megfelelően kiszáradni, és a láb nem tud lélegezni. Ha vízálló lábbelit választ, készüljön fel a tyúkszemre és a hólyagokra. Ezenkívül az ilyen lábbelik hosszú távú használata baktériumok és gombák elszaporodását okozhatja.

A jól megválasztott lábbeli minden turista számára az egyik legfontosabb felszerelés. A megfelelően felszerelt túracipő gondoskodik arról, hogy semmilyen körülmény ne rontsa tönkre terveit. Szerencsére megfelelő vásárlásuk nem különösebben bonyolult feladat. Meggyőződésünk, hogy tippjeinknek köszönhetően megtalálja az igényeinek megfelelő párost, amelyben kellemesen fogja érezni magát a hegyi ösvényen.