Kényelmesen a volán mögött. Azt javasoljuk, hogy mely cipőmodellek működnek a járművezetők számára


Ön hivatásos sofőr? Vagy talán csak most kezdi a kalandját az autóvezetéssel? Függetlenül attól, hogy hosszú vagy rövidebb útra indulunk, a kényelmes cipő a biztonság alapja és garanciája. Ebből a cikkből megtudhatja, mely cipőmodellek a legjobbak a vezetéshez, és választ talál a leggyakrabban feltett kérdésekre.

Ügyeljen a közúti biztonságra

A maximális koncentráció, a zavaró tényezők korlátozása és a közlekedési szabályok betartása nem minden, ami lehetővé teszi a biztonság megőrzését vezetés közben. Ugyanilyen fontos, hogy a vezető kényelmes cipőt viseljen. 

Bár a lengyel törvények nem tartalmaznak szigorúan meghatározott rendelkezéseket a járművek bizonyos lábbeliben való vezetésének tilalmára vonatkozóan, számos olyan modell létezik, amelyeket jobb elkerülni. Sőt, amikor a rendőrök úgy döntenek, hogy az égig érő sarkú cipők vagy az ujjakat szabaddá tevő papucsok veszélyt jelentenek a többi közlekedő egészségére, sőt életére, pénzbírságot szabhatnak ki.

Szerencsére ebből a cikkből megtudhatja, hogyan kerülheti el ezt, és megismerheti azokat a cipőmodelleket, amelyek biztonságban tartják Önt és másokét az úton. Kezdjük!

Előzze meg a kellemetlen eseményeket a volán mögött

Az őrülten magas sarkú tökéletesen passzol a tökéletesen szabott ruhádhoz randevúzásra? Az ablakon kívüli hőség miatt nem tudja elképzelni, hogy beépített lábbeliben hagyja el a házat, és sietve felveszi kedvenc papucsát? Ha autót szeretne vezetni, feltétlenül vegyen váltócipőt.

Ennek köszönhetően a lábad véletlenül sem csúszik le a gáz- vagy fékpedálról, és maximálisan kézben tarthatod, amit csinálsz. Amikor célba ér, lecserélheti cipőjét az öltözékéhez illőre, és mindenekelőtt fellélegezhet, hogy sikerült megelőznie a kellemetlen eseményeket az úton.

Milyen cipőket érdemes kerülni vezetés közben?

Sok nő olyan kényelmesen érzi magát a magas sarkú cipőben mindennap, hogy nem okoz gondot abban, hogy vezet. Ez azonban egy óriási hiba, amely súlyosan befolyásolhatja a vezetés biztonságát.

A magassarkúban a láb sokkal gyorsabban elfárad, mint a lapos cipőben. Emiatt elveszítheti uralmát az autó felett, és a váratlan helyzetekre való reagálás ideje is érezhetően meghosszabbodhat, ami növeli a balesetveszélyt. Sőt, az autóvezetéshez használt sarkú cipő visszafordíthatatlan elváltozásokat és csúnya karcolásokat eredményezhet a sarkakon.

Szerinted a éksarkú jó alternatíva lesz a magassarkú helyett? Nem is lehetne nagyobb baj! Az ék azt a hamis benyomást keltheti, mintha megnyomná a pedált. Nagyon veszélyes!

Egy másik gyakori hiba a papucs viselése autóvezetés közben. Nem számít, mennyire kényelmesek járás közben, a lovaglás bennük katasztrofális lehet. A sarok védelmének hiánya nemcsak gyorsításkor vagy fékezéskor okozhat nehézségeket, hanem a cipő lecsúszását is okozhatja menet közben, és beszorul valamelyik pedál alá. 

Kerülje a cipő viselését vastag platformokon is vezetés közben. Az ilyen modellek megnehezítik az egyes pedálok megnyomásának erejét.

Jó ötlet a mezítláb?

A sok olyan cipőmodell miatt, amelyek csökkenthetik a közúti biztonságot, sok sofőr elgondolkodik azon, vajon jobb-e a mezítláb vezetés. Bocsi de nem. Cipő nélkül lehetetlen egyenletesen elosztani a pedálokra nehezedő nyomást.

Ráadásul a vezetés közbeni lábak izzadtsága miatt a pedálok csúszósak lehetnek, a vezetőnek pedig óriási gondot okoz az irányításuk. Ügyeljen az esetleges sérülésekre is, amelyek lábon vagy körmön jelentkezhetnek, ha cipő nélkül vezet autót.

Milyen cipők alkalmasak a vezetőknek?

Kíváncsi vagy, melyik cipő a legjobb a vezetőknek? Könnyű! Nincs más dolgod, mint megfelelő méretű, lapos, viszonylag vékony talpú cipőt választani, amely kellően tapad a talajhoz.

Sőt, a cipőinek meg kell felelniük a következő kritériumoknak is:

- megfelelő lábvédelmet biztosítson

- ne korlátozza a láb természetes mozgástartományát

- megfelelő tartást biztosítson a lábnak

Íme egy kis csalólap, aminek köszönhetően könnyedén kiválaszthatod kedvenc modelledet.

Sportcipő tökéletesen tapad a lábfejhez, lapos talpának köszönhetően pedig könnyedén mozgathatod a lábadat a pedálok között és egyenletesen nyomhatod mindegyiket. Ugyanolyan jól fognak működni mokaszinamelyek férfiak és nők körében egyaránt népszerűek. Kényelmes tornacipő is sláger lesz. 

Figyeljen ezekre a modellekre, és merítsen ihletet:

- finom fényű fekete női tornacipő

- fekete Lee Cooper tornacipő

- női barna naplopók

- sötétkék férfi naplopók

- New Balance kék sportcipő

hosszú út!

Mint látható, a vezetőcipő kiválasztása rendkívül fontos. Szakértőink tanácsainak köszönhetően már tudja, mely modelleket érdemes elkerülni, és melyekre érdemes odafigyelni. Széles utat kívánunk!