Hogyan kell tisztítani a velúr cipőket - otthoni jogorvoslatok


A velúr rendkívül hatásos anyag, aminek köszönhetően stílust ad minden stílusnak. A durva bőrnek minősül, jellegzetessége a hosszú sörték, amelyeken az ujját végighúzva sötétebb csíkok láthatók. Annak ellenére, hogy a velúr cipők nagyon szépek, az anyaga meglehetősen problémás a gondozás során. Hogyan kell tisztítani a velúr cipőt? Ismerje meg az olcsó és hatékony otthoni jogorvoslati lehetőségeket a velúr jó állapotának megőrzésére.

A velúr nem tolerálja a bőséges vízzel való érintkezést, és a hosszú sörték miatt nem is polírozható (mint a szemcsés bőr esetében). A cipőboltokban megtalálhatók a velúrból készült cipők szakszerű ápolására szolgáló készítmények, speciális termékek, de ez magasabb költségekkel is jár.

Érdemes tehát megismerni néhány egyszerű, házilag elkészíthető módszert, amelyeknek köszönhetően hatékonyan szabadulhatsz meg kedvenc velúr cipőidről a nem kívánt szennyeződésektől, anélkül, hogy nagy összeget költenél rá!

Hogyan tisztítsunk velúr cipőt otthoni módszerekkel?

1. S.fogkefe

Tökéletes a cipő felületére tapadt, megszáradt iszap maradványainak eltávolítására. Ideális esetben a kefe puha és finom sörtékből készüljön, hogy ne sértse meg az anyagot a tisztítás során. Tisztítás előtt hagyja teljesen megszáradni a cipőt, majd óvatosan törölje le a szennyeződést. Ne felejtse el követni a sörték irányát.

2. Radír

Sikeresen helyettesítheti a cipőboltokban kapható professzionális velúrgumit. Fontos, hogy fehér színű legyen. Egy radír segítségével könnyedén megszabadulhatsz a velúron látható kisebb szennyeződésektől. Elég óvatosan dörzsölni a foltot, majd megszabadulni a dörzsölt radír maradványaitól. És kész!

3. A kenyér héja

Kenyérhéjjal könnyedén megszabadulhatsz az apró, rászáradt szennyeződésektől. A bőr belső (puha) oldalának finom dörzsölése segít megszabadulni a szennyeződésektől, de biztosan nem károsítja a lábbeli anyagát. Az eljárás után csak rázza le a zsemlemorzsát.

4. Baba törlőkendők

Ez a módszer a kedvenc velúr cipőjén lévő zsíros foltok esetén működik. Óvatosan törölje le a száraz cipőket nedves kendővel, és hagyja újra megszáradni. Ezután dörzsölje át a velúrt puha ruhával vagy puha sörtéjű kefével.

5. Szódabikarbóna

Nemcsak kívülről, hanem belülről is jól működik a velúrcipő tisztításánál.
Egy evőkanál szódabikarbóna egy pohár tejjel elkeverve, a cipő felületére kenve hatékonyan eltávolítja a foltokat és a szennyeződéseket. Elég egyenletesen eloszlatni a keletkezett pépet a velúron, hagyni megszáradni, majd ecsettel megszabadulni a keverék maradványaitól.
A szódabikarbóna kiváló módja annak is, hogy megszabaduljon a cipőben lévő kellemetlen szagoktól. Öntsön egy kis mennyiségű port a cipő belsejébe. Hagyja az előkészített lábbelit egy éjszakán át, majd távolítsa el a szódamaradékot. A rossz szag eltűnik, a cipő friss és használatra kész lesz.

Néhány tipp a velúr cipők gondozásához

Annak érdekében, hogy a velúr cipők fenti otthoni tisztítási módszerei működjenek, minden szennyeződést a lehető leghamarabb el kell távolítani. Rendszeresen és alaposan végezze el a cipőápolást, esős és téli időszakban pedig célszerű minden hazaérkezés után elvégezni. Így elkerülheti a szennyeződés behatolását a sörtékbe.

A velúr ápolásánál ugyanilyen fontos a nedves cipő megfelelő szárítása. Ezt szellős, de árnyékos helyen kell végezni, távol a közvetlen napfénytől vagy erős hőforrásoktól, amelyek a lábbeli deformálódását okozhatják.

A lábbelik tárolása a következő szezon előtt kulcsfontosságú, hogy megőrizze természetes formáját és színét. Mielőtt betenné a cipőjét a szekrénybe, győződjön meg arról, hogy tiszta és száraz. A legjobb, ha betömjük őket újságpapírral, majd sötét és szellős helyen hagyjuk, hogy szabadon "lélegezzenek".

Biztonságos a velúr cipők mosása a mosógépben?

Határozottan a mosógépben való mosás a legegyszerűbb módja annak, hogy otthon gyorsan és hatékonyan tisztítsuk meg a cipőket, de ez a velúr esetében erősen nem ajánlott. Ez az anyag nem tűri a vízzel való érintkezést sem mosógépben, sem kézi mosáskor. A túlzott nedvesség visszafordíthatatlan elszíneződést és deformációt okozhat a velúrban.