Anyagi szédülés! Bőr, velúr vagy esetleg szintetikus? Javasoljuk, hogy melyik cipő anyagát válassza


A cipő felsőrésze többféle anyagból készülhet. Mind a természetes, mind a szintetikus termékek népszerűek közöttük. Ha szeretné, hogy cipője hosszú évekig szolgáljon, mindenképpen figyeljen oda, hogy miből készült a felsőrész. Összeállítottunk néhány tippet a választáshoz.

Miért számít a felső anyaga?

Különféle anyagokból készült cipők kaphatók a cipőboltokban. Többféle bőr közül választhat - natúr, gabona és ökológiai. A velúr és a nubuk is nagyon népszerű. Egyes cipők esetében a vásárlók gumit vagy filcet választanak. Sokan nagyra értékelik a szintetikus anyagokat és a szövet felsőrészeket is. 

Bár a cipőgyártás során felhasznált anyagok választéka valóban széles, érdemes ezt a döntést alaposan átgondolni. Ez a felsőrész, amelyet többek között a láb védelmére terveztek időjárási viszonyokkal szemben.

Erős eső esetén a gumikendők sokkal jobbak lesznek, mint a velúr balerinák. A forró napokon azonban bőr sportcipő helyett érdemesebb bőrszandált vagy légáteresztő anyagból készült espadrillát hordani.

A felsőrész jól megválasztott anyaga nemcsak a használat kényelmét garantálja, hanem a lábbeli tartósságát és megjelenését is befolyásolja. Egyes cipők csak egy szezont szolgálnak, míg egy másik pár hosszú évekig elkíséri Önt. 

Ne feledje azt is, hogy még a legszebb cipők sem fognak esztétikusan nézni, ha a felsőrészük a nap hatására kifakul, vagy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt megreped.

Mindezeket a szempontokat az anyag határozza meg, amelyből a felsőrész készült. Olvasson tovább, hogy megismerje a legnépszerűbb műanyagok előnyeit és hátrányait.

Természetes bőr cipő - előnyei és hátrányai

A bőr az egyik legszélesebb körben használt anyag a cipőgyártásban. Fő előnyei a rugalmasság, a tartósság és a megbízhatóság.

A természetes bőrből készült cipő tökéletesen illeszkedik a láb formájához, így kényelmes viselet. Sőt, megakadályozzák a lábak izzadását. A természetes bőr tökéletes hőkomfortot is biztosít. Az ebből az anyagból készült cipők kiválasztásakor biztos lehet benne, hogy nyáron nem lesz túl meleg az Ön számára, télen pedig túl hideg.

A bőrcipők legfontosabb hátrányai közé tartozik a magas ár és a rendszeres impregnálás szükségessége. Ha elfelejtett speciális intézkedéseket alkalmazni, számolnia kell azzal, hogy a cipőjén csúnya repedések jelenhetnek meg. Ezenkívül a bőrcipők sokkal nehezebbek lehetnek, mint a más anyagokból készült cipők. 

Ha bőrcipőt választ, ügyeljen arra, hogy megfelelően kezelje. A dedikált termékek használata mellett ne felejtse el azokat száraz és sötét helyen tárolni, lehetőleg speciális állványon.

Megbízhatóak a velúr lábbelik?

A velúr lenyűgöz a nagyszerű megjelenésével. Légáteresztő és könnyű, így tavaszra és őszre is tökéletes. Ez az anyag könnyen alkalmazkodik a lábfejhez, és páratlan kényelmet biztosít egész nap.

A velúr cipőkkel az elsődleges probléma az, hogy könnyen szennyeződnek. Tisztán tartásuk igazi kihívás lehet; különösen télen, amikor az utcákat beszórják útsóval, ami csúnya foltokat okozhat.

Általánosan használt lábbelik szövetei

Pamut, nejlon, poliészter, gyapjú… A cipőszövetek választéka óriási! A textíliák nagyon népszerűek a cipőgyártók körében.

Jó okkal! Rugalmasak és strapabíróak, az áraik sem túl magasak. Tökéletesek sportcipőkhöz vagy könnyű mindennapi lábbelihez. A textilcipők széles körben elérhetőek, a minták, színek és stílusok választéka pedig szinte végtelen.

A lábbeliszövetek hátrányai közül különös figyelmet kell fordítani a viszonylag magas gondozási nehézségre. A textíliák nagyon könnyen szennyeződnek, és ha világos színű anyagokból készült cipőt választunk, akkor az eredeti szín visszaállítása időigényes és problémás lehet.

Eco bőr és egyéb szintetikus anyagok

A cipő felsőrésze szintetikus anyagokból is készülhet, például műbőrből vagy gumiból. Sok esetben ezek az anyagok hidrofóbok, és tisztításuk nem jelent nagy kihívást.

Bár korábban a giccs és a trash megtestesítőjének számított, ma már az ökobőrnek számos támogatója van. A jó minőségű anyag szinte természetes bőrnek tűnik, és nem az állatok rovására szerzik be.

Amikor a szintetikus anyagokról beszélünk, lehetetlen nem beszélni a gumiról. A gumicsizma vízálló és könnyen karbantartható. Viszonylag kényelmesek és nagy ellenállást mutatnak az esetleges sérülésekkel szemben. Előnyük a megfizethető ár is.

Másrészt a mesterséges anyagokból készült lábbelik fokozhatják a lábizzadás problémáját. A nem lélegző felsőrész tökéletes környezet a baktériumok és gombák szaporodásához.

Milyen cipőanyagot válasszak?

Sajnos nincs egyetlen szabály, amely segítene a cipő anyagának kiválasztásában. Minden az Ön személyes preferenciáitól és az új cipőre költeni kívánt költségvetéstől függ.

Reméljük, hogy miután megismerte az egyes anyagok jellemzőit, a megfelelő lábbeli kiválasztása nem okoz többé problémát Önnek.