Tyúkszem, hólyagok, horzsolások? Megvan nekik a módunk!


A merev, rosszul illeszkedő cipő hatékonyan megnehezítheti az életet. A fájdalmas horzsolások minden lépéssel súlyosbodnak, és kíváncsi, hogy megelőzhető-e? Jó helyen jársz! Útmutatónkban bevált módszereket talál a kopó cipő beszerzésére.

Miért dörzsölődik a cipőm?

A láb horzsolásait sok esetben a túl merev és nem megfelelően illeszkedő cipő okozza. Mindenekelőtt a cipő kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy kellően rugalmas legyen. A lábujjakra lépéskor különösebb probléma nélkül meg kell hajolniuk.

A cipő kopásának másik oka a rossz illeszkedés. Mind a túl nagy, mind a túl kicsi cipő hatékonyan megnehezítheti az életet, megerőlteti a lábát és fájdalmas hólyagokat okozhat. Ne feledje, hogy cipője mérete az életkorral változhat. Ezért ne ragaszkodjon ahhoz, hogy egész életében ugyanazt a méretet viselje, és rendszeresen ellenőrizze, hogy még mindig jól áll-e.

Egyes lábdeformitások, mint például a halluxok, szintén hozzájárulhatnak a cipők kidörzsöléséhez. A túl keskeny cipők nyomása fájdalmas horzsolásokat okozhat.

Szerencsére tudjuk, hogyan lehet ezt orvosolni! Ismerje meg bevált módszereinket, amelyekkel egyszer és mindenkorra megbirkózhatunk ezzel a problémával.

# 1 Egyezzen meg cipője méretével

Cipő vásárlásakor válasszon olyan modellt, amely megfelelően illeszkedik. Más szóval, a sarok nem csúszhat a cipő belsejében, és a lábujjak nem dörzsölhetik a cipő elejét.

A túl szűk cipők túl kevés helyet foglalhatnak el a lábujjain és a sarkain. Emiatt fájdalmas horzsolásokra, sőt körmökkel kapcsolatos problémákra is számíthat. Hasonlóképpen a túl bő cipőknél a láb minden lépésnél előre-hátra csúszik, további súrlódást és hólyagosodást okozva.

Ennek elkerülése érdekében jól fűzze be a cipőjét, nehogy a sarok elcsússzon. Bevált megoldás a vastagabb zokni viselése is. Ha továbbra is úgy érzi, túl sok hely van a lábán, fontolja meg cipőjének kisebbre cseréjét.

# 2 Ne viseljen el nem kopott cipőt

A dobozból kivett új cipők annyira fenomenálisak, hogy szinte azonnal meg akarod mutatni a világ többi részének? Pillanat! Jó ötlet, ha kivesz egy pár új cipőt, mielőtt nekivág egy hosszú sétának.

Viselje rövid távolságra, vagy viselje a ház körül, amikor napi feladatait végzi. Így gyorsan szétválaszthatja őket a tökéletes illeszkedés érdekében.

# 3 Cserélje ki a bélést

Ha kidörzsölődik a lábad, ennek oka lehet, hogy túl vastag a talpbetét. Ebben a helyzetben elegendő egy vékonyabb betétre cserélni. Ennek köszönhetően több teret ad a lábának és megelőzi a hólyagok kialakulását.

Bizonyos esetekben szükség lehet egy speciális ortopéd talpbetét vásárlására, amely jól működik lapos láb vagy tyúkszem esetén.

# 4 Kerülje a hegyes lábujjakat

A hegyes lábujjak csodálatosan néznek ki, különösen magas sarkú cipőkkel. Ügyeljen azonban arra, hogy az ujjai ne legyenek összetörve. Ellenkező esetben a dörzsölés mellett halluxot, sőt idegkárosodást is tapasztalhat.

Hogy ez ne forduljon elő, nem kell lemondani a hegyes orrú cipőkről. Viseld ünnepnapokon, és minden nap válassz kerek orrú cipőt.

# 5 Tartsa szárazon a lábát

Ha problémája van a dörzsöléssel, akkor a probléma a láb túlzott izzadásában rejlik. A nedvesség eltávolítása érdekében rendszeresen cserélje ki a zoknit, és mielőtt felveszi, szórja be a lábát speciális hintőporral vagy permetezze be egy erre a célra szolgáló spray-vel.

Nem csak az izzadság okozta nedvesség okozza a hólyagosodást és a hólyagosodást. Az esős körülmények ugyanilyen problémát jelentenek. Ezután bőre hajlamosabb lesz a súrlódásra és a hólyagosodásra. Ha tócsákba megy sétálni, ügyeljen arra, hogy cipője ne legyen vizes.

# 6 Hozzon létre egy védőréteget

A láb bizonyos részei hajlamosak a hólyagosodásra, különösen új cipők kezelésekor. Mielőtt lezárná a horzsolást annak kialakulása után, tegyen megelőző intézkedéseket.

A potenciális hólyagosodás helyére ragasztott vakolat extra védőréteget hoz létre, és segít megelőzni a hólyagképződést. Hasznos lehet vastagabb zoknit is viselni.

# 7 Cserélje ki a cipőjét

A cipőcsere egy viszonylag drága, de rendkívül fontos szokás, amit érdemes megvalósítani. Még ha kedvenc cipője még mindig jó állapotban van, gondolja át, hogy nem kopott-e el a talpa.

Ellenkező esetben különféle fájdalmakat tapasztalhat a lábfejben, a bokában, a térd- vagy a csípőízületekben, amelyek fájdalmas horzsolásokat okozhatnak.

Mi a teendő, ha hólyag jelenik meg?

Ha megjelenik egy hólyag, érdemes abbahagyni a sétát. Ha az erős fájdalom ellenére is folytatja a mozgást, az ellenőrizetlen húgyhólyag-repedéshez és akár fertőzéshez is vezethet. Ha a horzsolást a feltekert zokni okozza, a lehető leghamarabb vegye le a cipőjét, helyezze a tapaszt a hólyagra, és megfelelően húzza meg a zoknit.

Jobb megelőzni, mint gyógyítani

A séta kétségtelenül az egyik legegyszerűbb és leghozzáférhetőbb edzésforma... mindaddig, amíg nem küzd a lábfájással, amely minden egyes lépésnél kiráz és felhólyagosodik. 

A sétálást azonban ne helyettesítse a TV előtti kanapén ülve. Nincs más dolgod, mint követni tanácsainkat, és gond nélkül élvezheted mind a négy évszak varázsát. 

Ha a fent említett módszerek egyike sem segített leküzdeni a dörzsölést, és a fájdalom továbbra is fennáll, és zavarja a normális működését, befolyásolja életminőségét, feltétlenül forduljon orvoshoz. Talán bonyolultabb a probléma, és szakember segítségére van szükség.