Nem tudja, hogyan tisztítsa meg a talpbetétet a cipőjében? Tanácsoljuk!


Ha megfelelően ápolod a lábbelid, sokkal tovább fog tartani! Azt azonban tudnia kell, hogy a csak kívülről végzett cipőápolás egyáltalán nem elég. A több órán át a cipőben lévő láb izzad és kellemetlen szagot kezd kibocsátani, ami a cipő belsejét ideális hellyé teszi az összes baktérium és gomba szaporodásához. Ismerje meg, hogyan tisztíthatja hatékonyan a cipőbetéteket. Próbálja ki tippjeinket.

Hogyan tisztítsam meg a cipőbetétet?

Anyagbetétek

Mesterséges anyagból készült bélés esetén a legjobb megoldás a szappanos víz vagy egy kényes mosófolyadék. Érzékeny szennyeződések esetén elegendő a szivacsot víz és folyadék oldatába áztatni, majd finoman dörzsölni a szennyezett felületet.

Ha makacsabb szennyeződésekkel küzd, próbálkozzon kefével a tisztítással. Fontos, hogy az ecset sörtéi ne legyenek túl kemények, mert elszakíthatják azt a kényes anyagot, amelyből a betétet varrják.

Bőr talpbetét

A természetes bőrből készült talpbetétek sokkal kényelmesebbek és egészségesebbek a lábad számára, emellett megakadályozzák a túlzott izzadást és a fájdalmas horzsolásokat. A természetes bőr talpbetét rendszeres ápolása ugyanolyan fontos, mint a szövet talpbetétek esetében.

Emlékezik! A természetes bőr nem szereti a nedvességgel való túlzott érintkezést, ezért kerülje a bőséges áztatást folyó víz alatt vagy a bemerítést.

Enyhén megnedvesített ruhával megszabadulhat a bőrbetétek szennyeződésétől. Nem kell mást tennie, mint áttörölni a cipő belsejét, majd sötét, de szellős helyen hagyni teljesen megszáradni.

A cipő bőr bélése esetén is tökéletesen beválik mindenféle hab és spray a cipő belsejének ápolására, amiket a cipőboltokban könnyedén megtalálhatsz. Egy ilyen megoldás kiválasztása kicsit drágább lesz, de biztonságosan és megfelelően megszabadulhat a makacs szennyeződésektől.

Megtisztítjuk a cipőbetétet – mi a helyzet a kellemetlen szagokkal?

Előfordulhat, hogy pusztán a cipő bélésének tisztítása nem elegendő a kellemetlen szagok eltávolításához a cipő belsejéből. Szerencsére számos otthoni jogorvoslat létezik a probléma egyszerű kezelésére. Íme néhány közülük:

  • Szódabikarbóna - elég egy kis szódabikarbónát önteni a cipőbe, majd egy éjszakán át hagyni. A szóda könnyen felszívja a kellemetlen szagokat, így cipője friss és használatra kész lesz. Ne felejtse el azonban reggel alaposan eltávolítani a maradék port egy ruhával vagy ecsettel.

  • Teafilterek - Néhány órán át a cipőben hagyva nemcsak felszívják a felesleges nedvességet és a kellemetlen szagokat, hanem felfrissítik a cipőt és kellemes, gyógynövényes aromát hagynak benne.

  • Megfelelő tárolás - Az is fontos, hogy legyen megfelelő hely a cipők napi tárolására. Érdemes hangsúlyozni, hogy a meleg és párás helyek tökéletes feltételek a baktériumok és gombák fejlődéséhez, ezért fontos a lábbelik rendszeres szellőztetése és szellős helyen történő tárolása.

Rendkívül fontos a lábbeli megfelelő ápolása. Nem csak kívülről néznek ki jól, de a mindennapi használat során is sokkal kellemesebbek lesznek - különösen a lábad számára!