A régi cipőidnek nem kell a szemetesben végezniük! Ellenőrizze, hogyan kell használni őket


Egy lengyel nő statisztikai ruhatárában 17 pár cipő található, és a lengyelek több mint fele évente 3 pár új cipőt vásárol. Függetlenül attól, hogy többé-kevésbé konzervatív ebben a kérdésben, a lábbelije idővel elhasználódik, vagy egyszerűen már nem tetszik. Szerencsére az ilyen cipőknek nem kell a szemetesben végezniük. Azt javasoljuk, mit tegyünk velük, hogy második életet adjunk nekik.

Adj második életet a cipődnek

Egy statisztikai lengyel nőnek 17 pár cipője van a gyűjteményében. Különleges alkalmakra magassarkú, nyárra szandál, mindennapi tornacipő, fagyos napokra hócsizma, irodába balerina... Sok esetben nehéz egy kéz ujján megszámolni!

Némelyik annyira kényelmes és sokoldalú, hogy szinte minden nap viseli őket. Az ilyen gyakori használat miatt a cipők gyorsan elhasználódnak, és újakra kell cserélni. Másrészt néhány választás teljesen rossz, és a cipők a szekrény alján hevernek. Hasonló sors vár az égig érő magassarkúkra is, amelyek viselése igazi nehézséget jelent.

Attól függően, hogy mennyire kopott a cipője, rengeteg módja van annak, hogy új életet adjon nekik. Ezek közül a legérdekesebbeket gyűjtöttük össze útmutatónkban.

Cselekedj harmóniában a természettel, és összpontosíts a hulladékmentességre

A mindenütt jelenlévő fogyasztás megnehezíti bolygónkat. Ha harmóniában akarsz élni a természettel, cselekedj ritmusban zéró hulladék. Miről van szó?

Ahelyett, hogy kidobná, próbáljon megjavítani, vagy keressen másik gazdát. Ha egy tárgyat erősen használnak, akkor is elkerülheti a pazarlást. Nincs más dolgod, mint kreatívan fellépni, és a meglévőt egy teljesen új szerepkörben alkalmazni.

Míg ez a régi ruhák esetében intuitívabb (pl. egy használt póló mosogatórongyként való használata), sokan úgy gondolják, hogy a cipő nem olyan szerencsés. Nem is lehetne nagyobb baj! Kiderült, hogy a gardrób alján heverő lábbeli nem is olyan haszontalan, mint amilyennek látszik. 

Bevált ötleteket keres ezek újrafelhasználásához? Jó helyre jöttél! Kezdjük!

Használja a cipész segítségét

Ha a probléma a rossz illeszkedésben vagy a karcos sarokrészben rejlik, sikeresen veheti igénybe a szakember segítségét. Keressen egy cipészműhelyt a közelben, és vigye el cipőjét egy szakképzett személyhez, aki kis díj ellenében pillanatok alatt megoldja problémáját. 

Ez az opció akkor működik, ha túl szűk cipővel, sérült sarkú vagy sarkú cipővel vagy törött cipzárral rendelkezik. A suszter akár be is festheti vagy kifényesítheti a cipőjét, hogy újszerű legyen.  

Tedd jó kezekbe a cipődet

Ha a cipője jó állapotú, nincs lyukas, és a talpa nem válik le a szárról, a cipő továbbra is használható. Ahelyett, hogy a szemetesbe dobnád őket, jó kezekbe adhatod őket, és boldoggá tehetsz másokat.

Miután az új magassarkúdtól vérzett a lábad, megígérted magadnak, hogy soha többé nem hordod? Ahelyett, hogy a szekrény mélyére rejtené őket, add oda nővérednek vagy barátodnak. Biztosan örülni fognak egy ilyen ajándéknak.

Szerettei más méretet viselnek? Tedd a cipőidet egy használt ruhatárolóba, vagy ajánld fel egy jótékonysági szervezetnek. Egyedül is találhatsz rászorulót azonos lábmérettel. Erre a célra például a közösségi média hasznosnak bizonyul. Keressen újrahasznosító csoportot a környéken, adjon fel hirdetést, és kész!

Ne felejtse el alaposan megtisztítani a cipőjét, mielőtt visszaküldi. Hiszen valaki más fogja viselni őket!

Lista eladó cipők

Nem szereted a drága cipőket, vagy egyszerűen nem passzolnak a ruhatárad egyik ruhájához? Ha a lábbeli jó állapotú és egy vagyonba kerül, akkor sikeresen eladásra kínálhatja. 

Használjon értékesítési platformokat vagy aukciós portálokat. Így nem veszítesz pénzt, cipőd pedig új gazdát kap, aki első látásra megszereti.

Használjon cipőt teljesen más formában

Bizonyára sok ötletet látott már az interneten, hogy a semmiből olcsón készítsen valamit, és ezzel együtt csökkentse a hulladékképződést. Egy régi üvegből készült váza, egy haszontalan kartonpapírból készült macskaház, egy bordugóból készült díszes dísz… 

Mi lenne, ha teljesen más formában használhatnád a cipőket? Mit szólnál egy kerti edényhez, amely régi galózsákból készült? Vagy egy régi, színes magassarkúból készült fogas? Rögzítsd a felsőt a fa deszkára, és már kész is! A benyomást keltő cipőkből könyvtartót is készíthet. 

Amint látja, a kreativitás a siker kulcsa! Ha kopott cipőjének megjelenése felkelti a figyelmet, akkor minden bizonnyal eredeti kiegészítőket készíthet otthonának vagy kertjének. Ha nem, használjon legalább néhányat. A csipkék kulcstartó vagy ajándék masni formájában működnek. A gyermekcipők kopott talpa kerti ösvényt teremthet gyermekei számára. 

Ne feledje, hogy a barkácsprojektekben nincsenek korlátok. Légy szokatlan és kreatív. Mutasson kezdeményezőkészséget, és viseljen cipőt, hogy megmutassa a világnak eredeti művészi elképzelését.

A szemétlerakást végső megoldásként kezelje!

A cipők többnyire műanyagból vagy hasonló anyagokból készülnek. A biológiailag nem lebomló műanyagok a környezet egyik legrosszabb ellenségei!

 Ezért kezelje a szeméttelepet végső megoldásként, és tippjeink segítségével adjon második életet nem kívánt cipőjének. Látod, milyen egyszerű?