A csizmája nedves lett a hótól? Van megoldásunk!


Bizonyára ismered azt az érzést, amikor a keserű fagy megcsípi az arcodat, és a lábad hirtelen elkezd csontosodni. A hó áztatta csizma azt jelenti, hogy minden egyes lépése közelebb visz egy megfázáshoz vagy akár egy komolyabb fertőzéshez. Ha azon töpreng, mit tegyen, ha a cipője teljesen átnedvesedett, akkor jó helyen jár. Van megoldásunk!

Jobb megelőzni, mint gyógyítani

Ismered azt az érzést, amikor a keserű fagy megcsípi az arcodat, és a lábad hirtelen elkezd csontosodni? A télre jellemző magas hófúvás sok gondot okozhat – kezdve a megfázástól és a súlyos fertőzésig.

Ennek megelőzése érdekében kerülje a nem vízálló lábbeli viselését olyan napokon, amikor az útviszonyok nagyon rosszak. Emiatt válassz olyan vízálló lábbelit, amelynél még a hótorlasz sem okoz gondot.

A vízállóságon kívül ügyeljen a hőszigetelésre is. Olyan speciális membránnal rendelkező cipőket keress, amelyek a legkisebb vízrészecskéket sem engedik át, ugyanakkor nem akadályozzák a cipő belsejében a légáteresztő képességet.

Ezenkívül ne felejtse el impregnálni cipőjét, hogy megvédje azokat a külső tényezőktől, például a hótól. Használhat speciális impregnáló termékeket, vagy alkalmazhat ugyanolyan hatékony otthoni módszereket. Ban ben ez a cikk bevált módszereket gyűjtöttünk össze, amelyeknek köszönhetően könnyedén lezárhatod cipőidet otthon.

Mi a teendő, ha munkába menet elázott a cipője a hótól?

Az irodába menet úgy érezte, hogy a cipője teljesen átázott a hótól, és 8 óra munkavégzés megfázáshoz vezethet? Jobb nem kockáztatni!

A legokosabb megoldás az lenne, ha a munkahelyen tartalék cipőket és zoknikat halmoznánk fel. Hiszen a körültekintő mindig biztosított! Ennek köszönhetően a hosszú nap folyamán a cipődnek lesz ideje megszáradni, így biztonságosan hazatérhet, és nem fagy le a lába.

Hogyan kezeljük a hóázott cipőket?

Ha azonban nincs egy pár cipő a munkahelyén, más módon is boldogulhat. Lehetőleg vedd le a cipődet, és tömd meg sodort újságpapírral, hogy felszívja a nedvességet. Olyan magazint válassz, amelyben nincs túl sok fénykép, mert a nedves tinta átszivároghat a felső részbe. 

A legjobb eredmény érdekében cserélje ki a papírt új papírra, amint észreveszi, hogy nedves. 8 óra elteltével a cipőjének újra viselhetőnek kell lennie. Ne felejtse el azonban alaposan szárítani őket otthon, ugyanígy elkerülje a penészképződést

Semmilyen körülmények között ne használjon közvetlen hőforrást. Ha az átázott cipőt vörösen izzó radiátor alatt hagyjuk, a felsőrész deformálódhat és a ragasztó megsérülhet. Ez a fajta károsodás gyakran visszafordíthatatlan! Hasonló, nemkívánatos hatásokat okozhat a cipők forró levegős szárítóval történő szárítása.

Hogyan kell ápolni a hótól átázott bőrcipőt?

Ha hóáztatta bőrcsizmával foglalkozik, ügyeljen arra, hogy azok jó állapotban legyenek. Tippeinknek köszönhetően ez a feladat gyerekjáték lesz, kedvenc cipője pedig hosszú évekig szolgál majd. Mindössze annyit kell tennie, hogy kövesse ezt a három tippet:

Tipp #1

Hagyja megszáradni a cipőt. Hagyja őket jól szellőző helyen. Semmi esetre se tegye a cipőjét erkélyre vagy teraszra. A lábbelin belüli nedvesség és a negatív hőmérséklet együttesen csúnya repedéseket okozhat a felsőrészen.

A legjobb eredmény érdekében használjon régi újságokat golyókká sodorva, hogy felszívja a nedvességet. Rendszeresen cserélje ki őket a nagyszerű eredmények elérése érdekében. 

Tipp #2

Ha a cipője teljesen megszáradt, ne pihenjen a babérjain. Ne feledje, hogy a víz eltávolítja a fontos tápanyagokat a bőr felszínéről. Sőt, az átázott lábbelik szárítási folyamata a bőrben természetesen jelenlévő olajat is elpárologtatja a nedvességgel együtt. 

Ennek eredményeként a bőr kiszáradhat és törékennyé válhat, ami repedések kialakulásához vezethet. Ennek megelőzése érdekében feltétlenül használjon speciális bőrcipő kondicionálót, vagy festett bőrre szánt spray-zsírt. Ennek köszönhetően lábbelije hosszabb élettartamot nyer, és gyakorlatilag újszerű lesz.

Tipp #3

Ugyanilyen fontos a cipő impregnálása, hogy megóvja őket a szórakozás megismétlődésétől. Kíváncsi vagy, hogyan kell csinálni? Könnyű! Ban ben ez a cikk megtalálod a leghatékonyabb tippeket a bőrcipők otthoni gyógymódokkal történő impregnálásához.

Legyél türelmes

Amint látja, a hó áztatta csizmák esetében nincsenek parancsikonok. A legjobb megoldás erre a problémára egy régi és jó újság. Nem csak könnyen elérhető, hanem olcsó is. Alternatív megoldásként használhatja:

- papírtörlő

- zsebkendők

- vécé papír

- egy régi, világos színű pamut póló 

Legyél türelmes. A cipő szárításának folyamata több napig is eltarthat attól függően, hogy mennyire nedves a cipő. A felsőrész deformálódásának elkerülése érdekében facipőfeszítőt is használhat.

Úgy gondoljuk, hogy tippjeink segítségével megmentheti kedvenc csizmáját, amely elázott a hóban. Sok szerencsét!