Penész a cipőben határozott "NEM"-et mondunk!


Hófúvás, mély tócsák, intenzív izzadság… A cipők számos olyan tényezőnek vannak kitéve, amelyek negatívan befolyásolják állapotukat, és még penészesedést is okozhatnak. Amikor egy új szezon beköszöntével kiveszed őket a szekrényből, és kellemetlen meglepetést látsz, akkor egy valós problémával kell szembenézned. Ha szeretné tudni, hogyan lehet megelőzni a penészesedést a cipőben, és hogyan lehet megszabadulni tőle, akkor jó helyen jár.

Penészedés a cipőben és mi lesz ezután?

A látszattal ellentétben, amikor egy új szezon beköszöntével kiveszed kedvenc cipődet a szekrényből, és kellemetlen meglepetést - penészgombát - látnak, nem kell megválnia egy adott cipőtől. Vannak otthoni gyógymódok, amelyek segítségével könnyen megszabadulhat az ellenségtől.

Tanácsot adunk arról is, hogyan lehet megelőzni a penészképződést a cipőben. Ha érdekel ez a téma, akkor jó helyen jársz. Örömmel mutatjuk meg, hogyan mondj neki határozott "NEMET" és végleg búcsút a penésznek. Dolgozni!

Veszélyes lehet a penész a cipőn?

Sokan kíváncsiak, mit eredményezhet a penészes cipő viselése. Az ilyen lábbelik nemcsak undorítónak tűnnek, és felkeltik a többi járókelő figyelmét, hanem komoly veszélyt is hordoznak.

Ha ilyen cipőt használ, a baktériumok és gombák élőhelyei a lábához költözhetnek. Sőt, a penész elterjedhet a szekrényben, ahol a cipőit tárolja, és még az otthona többi részét is. Ha ezt meg akarod akadályozni, akkor jó helyen jársz.

Keresse meg a probléma okát

Mielőtt elmagyaráznánk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a penésztől a cipőkből, érdemes megkeresni annak eredetét. Ennek köszönhetően megérti, miért merül fel, és ezért képes lesz a "jobb a megelőzés, mint a gyógyítás" elv szerint cselekedni.

Általában a penésznek kedvez a nedvesség és a nem megfelelő tárolás. A probléma okának keresésekor érdemes arra koncentrálni, hogy milyen körülmények között tárolja cipőit.

Talán elrejti a gardróbban azt a cipőt, amit egy pillanattal ezelőtt egy hatalmas tócsába lépett? Vagy nedves pincében tartja a cipőjét? Innen ered az egyszerű út a fehér, szürkés, sőt zöld bevonat kialakításához, melynek illata dohosságra, azaz penészre emlékeztet.

Hogyan lehet megakadályozni a penészképződést?

Ha a probléma oka a cipő tárolási helyén felgyülemlett nedvesség, nedvességelnyelő vásárlásával könnyen kiküszöbölhető. Hasonló módon fog működni a tálba helyezett szódabikarbóna. Ne felejtse el azonban rendszeresen cserélni, hogy elkerülje a csalódást. Tegye ezt, amint észreveszi, hogy a szóda csomósodni kezdett.

Semmilyen körülmények között ne rejtse el a nedves vagy nyirkos cipőt a gardróbban. Ez vonatkozik azokra a cipőkre, amelyek tócsában vagy hótorlaszban landoltak, valamint azokra, amelyek erősen izzadtak. A cipőt azonban ne szárítsa radiátoron, mert ez deformációt okozhat.

Ha a cipő nagyon nedves, hagyja jól szellőző helyen, és használjon speciális cipőfákat a belsejében. Helyettesítheti őket golyóvá tekert újságokkal. A cipők megfelelő tárolásáról írtunk ez a cikk.

Csináld magad! Megszabadulni a penésztől a cipőn otthon

Van penészed a kedvenc cipődben? Szerencsére nem kell egyszer s mindenkorra megválni tőlük. Ha szeretne megszabadulni a penésztől a cipőjén, csak néhány egyszerű lépés, és kész is!

Szükséged lesz:

- eldobható kesztyű

- egy kis ecset

- ecet

- víz

- egy kendőt

- régi újságok

- új talpbetét 

1. lépés: Készítse elő a cipőt a penész eltávolításához

Amikor penészesedést okoz, hagyja a cipőt a szabadban, és hagyja teljesen megszáradni. Amikor teljesen megszáradtak, távolítsa el a talpbetétet. Ne felejts el eldobható kesztyűt viselni!

2. lépés: Szabaduljon meg a látható penésztől

A látható penész eltávolításához használjon egy kis kefét, amellyel könnyen manőverezhet a cipő belsejében. Határozott mozdulatokkal dörzsölje, de próbálja meg a lehető leggyengédebben csinálni. Így elkerülheti a penész behatolását a cipőbe.

3. lépés Távolítsa el a penészmaradványokat

Ha biztos akar lenni abban, hogy teljesen eltávolította a formát, készítsen 1:1 arányú víz és ecet oldatot. A cipő belsejét ronggyal vagy nedves ruhával törölje át. A kívánt hatást egyszerű, környezetbarát módon éri el.

4. lépés Hagyja megszáradni a cipőt, és cserélje ki a talpbetétet

Azt szeretnéd, hogy soha többé ne térjen vissza a penész a cipőjében? Ne felejtsd el a legfontosabbat! A lábbelinek teljesen meg kell száradnia, mielőtt újra felveszi vagy a szekrénybe helyezi. Erre a célra golyókká tekert régi újságokra lesz szükség. Helyezze őket a cipőbe, és legyen türelmes. Ne felejtse el a nedves cipőt jól szellőző helyiségben tárolni. Amikor a cipő teljesen megszáradt, a talpbetétet újakra cserélheti.

Mondjon búcsút a penésznek egyszer s mindenkorra

Akár márkás, extravagáns dizájner tűsarkúkkal van dolgod, amelyek egy vagyonba kerülnek; a jóval olcsóbb tornacipők az üzletláncból, vagy az évek óta elkísérő, kopott papucsok, a penész megjelenhet rajtuk, ha nem biztosítod a megfelelő körülményeket.

Úgy gondoljuk, hogy tippjeink segítenek először azonosítani a probléma okát, majd megelőzni azt. Ha továbbra is küzd ezzel a problémával, a bemutatott házi gyógymódnak meg kell hoznia a várt eredményeket. Sok szerencsét!