Csináld magad! Bőrcipők impregnálása otthoni módszerekkel


A cipőbőr természetes anyag, jellegzetes porózus szálszerkezettel. Bár ez lehetővé teszi a légáteresztő képesség megőrzését a forró napokon, a nedvesség és az őszi pír kissé problémássá teszi ezt a funkciót. Ha szárazon szeretné tartani a lábát, fontolja meg a bőrcipők impregnálását. Ismerjük a megbízható otthoni módszereket!

Jól nézel ki sokáig? Lehetséges!

A cipők impregnálása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megfelelően ápoljuk őket, és hosszú ideig megőrizzük szép megjelenésüket. Kíváncsi vagy, miről szól ez az egész? Könnyű!

Az impregnálás abból áll, hogy különféle anyagokat speciális oldatokkal és anyagokkal védenek. Az impregnálószerek az eljárásnak alávetett anyag tulajdonságainak megváltoztatására szolgálnak, és számos alkalmazási területük van. Az impregnálás végezhető fán, szöveteken, papíron, végül bőrön, amelyből többek között cipő.

Miért impregnálják a bőrcipőket?

Annak megértéséhez, hogy a bőrcipők miért vannak impregnálva, érdemes közelebbről megvizsgálni ezt az anyagot. A cipőbőrt porózus szálszerkezet jellemzi, amely felszívja és szabályozza az izzadságot. Ennek köszönhetően lábai szabadon lélegezhetnek, és nem kell aggódnia a kellemetlen szagok miatt. 

A dolgok egy kicsit bonyolultabbak, ha kint hideg és nyirkos lesz, vagy ami még rosszabb, esni kezd. Hiszen a bőr, mint természetes vízkedvelő anyag, vonzza a vizet, és gondot okozhat a zokni átnedvesedése. 

Ennek megelőzésére elég a cipőt impregnálni. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy felkészítsd kedvenc bőrcipődet az őszi plüssre. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan működik.

Hogyan működik az impregnálás?

Egy impregnálószer réteg hidrofóbbá teszi a cipő bőr felső részét, azaz vízállóvá válik. A cipőben lévő szabad szemmel nem látható pórusokat, szivárgásokat és lyukakat "eltömíti" az impregnálószer, és a víz abbahagyja a beszivárgást. A cipő légáteresztő képességét semmilyen módon nem befolyásolja.

A legjobb az egészben, hogy a bőrcipők impregnálása több előnnyel jár! Nemcsak a nedvesség behatolását akadályozza meg, hanem a szennyeződések bejutását is. Ennek köszönhetően a lábbelije könnyebben karbantartható, a színe tovább megmarad, és élvezheti kedvenc cipője kifogástalan tartósságát.

Készítse elő a cipőt az impregnáláshoz

Függetlenül attól, hogy a bőrcipők impregnálásához speciális, speciális termékeket használ, vagy a cikkben bemutatott házi módszert használja, fel kell készítenie cipőjét erre a folyamatra. Ha kihagyja ezt a lépést, az impregnálás nem fog megfelelően működni. 

Először teljesen távolítsa el a szennyeződést, port és egyéb törmeléket a cipőkről. Ön biztosan nem törődik azzal, hogy megőrizze cipője csúnya megjelenését és megakadályozza az impregnálás hatását. Ezután legyen türelmes, és várja meg, amíg a cipője teljesen megszárad. Csak így érheti el a legjobb eredményt és élvezheti az anyag maximális vízállóságát.  

Egy gyertya és egy szárító – tökéletes páros

Ha a cipője tiszta és teljesen megszáradt, ideje vízállóvá tenni. Ahelyett, hogy egy vagyont költene vízszigetelő termékekre, használja azokat a termékeket, amelyek biztosan vannak otthon - egy gyertyát és egy szárítót. Dolgozni! 

A viasz az egyik leghatékonyabb cipőimpregnálás. Válasszon egy klasszikus fehér gyertyát, és erősen dörzsölje a cipőhöz. Ha fehér foltot lát, az annak a jele, hogy jó úton halad. A gyertyával egyenletesen dörzsölje át a felső részt, ügyelve arra, hogy a viasz minden zugba és résekbe jusson.

Különös figyelmet kell fordítani a varratokra. Ne feledje, hogy minden olyan pont, ahol bármilyen kapcsolat van, potenciális pont, ahol víz szivároghat. Nyomja le a gyertyát annyira, hogy a viasz mélyen a varrásba kerüljön és szorosan lezárja. Annak érdekében, hogy cipője ne szivárogjon, vigyen fel két réteg viaszt a varratok mentén.

Ezután a biztonságos távolság betartása mellett használjon meleg levegővel ellátott hajszárítót, amely pillanatok alatt megolvasztja a viaszt, és lehetővé teszi, hogy beszívódjon a felsőrészbe.

Így nem csak vízálló lesz a cipőd, de a bőröd is hihetetlenül fényes lesz! Ne feledje azonban, hogy a viasz idővel lekophat, ezért érdemes ezt a folyamatot rendszeresen megismételni.

Alkalmas lesz a vazelin cipő impregnálására?

A vazelin egy másik termék, amely a legtöbb háztartásban megtalálható, és egyesek szerint cipők impregnálására is használható. Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy ez több kárt okozhat, mint hasznot.

Igaz, hogy egy réteg vazelin vízállóvá teheti cipőjét. Ne feledje azonban, hogy ez egy nagyon zsíros termék, amely nem szívódik fel tökéletesen. Ennek eredményeként a cipője csúnyán és hanyagnak tűnhet. Sőt, segíthet a szennyeződésrészecskéket a felső részhez vonzani.

Dolgozni!

Reméljük, hogy útmutatónkkal el tudja érni a kívánt eredményt, és el tudja pecsételni kedvenc bőrcipőjét. Sok szerencsét!