10 szórakoztató tény a cipőkről, amelyeket nem tudtál!


Biztosan nem tudja elképzelni az életét cipő nélkül. Amellett, hogy védik a lábad, és lehetővé teszik a könnyű mozgást, nagyszerű megjelenést és kényelmes érzést nyújtanak. A történelem során használatuk némileg megváltozott. Tökéletes példa erre a magassarkú, amelyet eredetileg ... férfiak hordtak! Nézze meg, mivel lepjük meg még!

A cipők meglepő világa

Kíváncsi vagy, hogyan nézett ki a történelem első cipője? Vagy talán szeretné megismerni a történetet az Ön által kedvelt cipők mögött? Érdekelnek a sokkoló lemezek? Szeretnél inspiráló érdekességeket megismerni a cipők világából?

Nem is csinálhattad volna jobban! Összegyűjtöttük a legmeglepőbb cipőtényeket, amelyekről valószínűleg fogalmad sem volt!

#1 Magassarkú… férfiak számára fenntartva

Szinte minden nőnek van egy pár magas sarkú cipő a kollekciójában. Tökéletesen passzolnak a ruhákhoz és szoknyákhoz, szexuális vonzerőt adnak, és tökéletes alapot jelentenek a nőies stílushoz.

Minden bizonnyal meg fog lepődni, hogy a magassarkút kezdetben csak férfiaknak tartották fenn, és arra használták, hogy ... biztosítsák a biztonságot lovaglás közben. Az alacsony sarok egyszerűen stabilabbá tette a lábat a kengyelben.

Idővel ez a tendencia elterjedt a felső osztály körében, nemcsak a férfiak, hanem a nők körében is a vágy tárgyává vált.

Érdekes módon a történészek bebizonyították, hogy az első nő, aki magassarkút viselt, Catherine de Medici volt – egy olasz hercegnő, aki a 15. században élt.

#2 Az első cipő valaha

Menjünk még vissza az időben, hogy megnézzük a valaha készült első cipőket. A régészek által talált legrégebbi cipő a Kr.e. 8000 körüli időkből származik! Cikád kéregből készült szandál volt, pálmaszerű növény.

A régészek azonban azon a véleményen vannak, hogy a cipőket még korábban is használhatták volna. Ennek ellenére az előállításukhoz használt anyagok annyira instabilok voltak, hogy a nyomuk helyrehozhatatlanul elveszett.

#3 Ék, mint találmány a háborúból

Ha már a történelemről beszélünk, az ékeket a második világháború idején találták fel. Az általa okozott szegénység és a raktárhiány miatt az olasz tervező semmilyen módon nem tudott acélt beszerezni a csapok elkészítéséhez.

Salvatore Ferragamónak ekkor támadt az a zseniális ötlete, hogy kísérletezzen ... parafával. Egy női cipő talpára erősítette, létrehozva ezzel a világ első ékeit.

#4 A gumiktól a tornacipőkig

A tornacipőket egy 1839-es találmánynak köszönhetően hozták létre. Ekkor fedezte fel az amerikai abroncsgyártó - Charles Goodyear -, hogy a kén hozzáadásával fűtött gumi rugalmassá és tartóssá válik. Ennek eredményeképpen gumitalpú cipők készültek.

Annak köszönhetően, hogy igazán csendes volt a mozgás bennük, "sneakers"-nek hívták őket, ami magyarul a besurranásra utal.

#5 A világ legdrágább tornacipője

2020-ban az egyik aukción egy licitáló megdöntötte az összes korábbi rekordot, és nyert egy pár tornacipőt ... 560 000 USD értékben! 

A legjobb az egészben az, hogy a cipőket eredetileg 100 000 és 150 000 dollár közötti áron értékesítették, de az eredeti Air Jordan 1, amelyet maga Michael Jordan viselt, és amelyet a kosárlabda sztár írt alá, sokkal többet hozott! 

Összehasonlításképpen: a világ legdrágább cipője 660 000 dollárért kelt el. Judy Garland egy rubinpapucsot viselt Az Óz varázslójában.

#6 Egyenetlen statisztikák

Tudtad, hogy egy átlagos férfinak 12 pár cipője van? Összehasonlításképpen: egy statisztikus nő lábbeligyűjteményében 21 pár található.

#7 Lemezgyűjtemények

Szerinted a másik felednek túl sok cipője van? Hacsak a párokat nem lehet ezrekben számolni, nyugodt lehet!

Az egyik leglenyűgözőbb kollekció a popikon Céline Dioneé. A birtokában lévő cipők száma megközelíti a 10 000. A sztár egy speciális Las Vegas-i raktárban tárolja kincseit.

Figyelem! A cipővásárlástól való függőség valódi probléma. Ha a shopaholizmus csapdájába esett, forduljon szakemberhez, aki segít a függőség elleni küzdelemben.

#8 Kis lépés egy férfinak…

Neil Armstrong, aki leszállt a Holdra, híresen mondta, miután találkozott a Hold felszínével: "Ez egy kis lépés az embernek, egy óriási ugrás az emberiségnek." Érdekes módon a cipő, amiben lement a Holdra, örökre ott maradt, és nem véletlenül! 

A legendás űrhajós Holdon hagyott lábbelije a holdkőzetek többletsúlyát hivatott kompenzálni, amit Armstrong magával vitt a Földre.

#9 A legnagyobb cipőméret

Egyesek szerint a méret nem számít. Ami a cipőket illeti, ezzel az állítással egyáltalán nem értünk egyet. Robert Wadlow, a történelem legmagasabb ismert embere valószínűleg hasonló véleményen volt.

Az akromegália miatt 2,72 m volt, a cipője pedig ... 71-es méretű volt!

#10 Jobb vagy bal?

Egyes gyerekek szerint nem számít, hogy a bal cipő a jobb lábhoz megy, vagy fordítva. A 19. század előtti cipőgyártók is hasonló véleményen voltak. Az akkoriban készült cipőket úgy tervezték, hogy a jobb és a bal lábra is illeszkedjenek.