Lehet egy kicsit túl laza a kisgyermekcipő? Eloszlatjuk a kételyeket!


Amikor gyermeke elkezdi aktívan felfedezni a körülötte lévő világot, sok örömben lesz része és sok... felelőssége. Neked kell szorosan kísérned őt minden lépésnél, megvédve gyermekedet a sérülésektől. Ugyanilyen fontos, hogy megfelelő cipő legyen hozzá, amely minden lépésnél megadja a szükséges támaszt. Kíváncsi vagy, hogy egy kicsit túl lazák-e? Ez az útmutató eloszlatja kétségeit!

Mennyire legyen laza a cipőben egy gyerek?

Puha, telt és rendkívül aranyos. Baba lábak! Sok anya nem tud betelni velük. Az első két évben a csontok kéthavonta körülbelül fél mérettel alakulnak ki és változnak méretükben!

Ez minden szülő számára elég költséges. Vannak, akik attól tartva, hogy aláássák a háztartás költségvetését, úgy döntenek, hogy kissé túl bő cipőt vásárolnak a gyereknek. Hiszen azok a kis lábak riasztóan gyors ütemben nőnek!

Kíváncsi vagy, mekkora legyen a lazaság a gyerekcipőben? Jó helyen jársz, mert ez az útmutató minden kétségedet eloszlatja!

Leromboljuk a mítoszokat!

Az, hogy a gyerekcipőknek túl bőnek kell lenniük, az MÍTOSZ! A kúszás, a gurulás, az ugrás, a mászás, a séta és még a futás is olyan tevékenységek, amelyek támogatást igényelnek.

Természetesen ezek biztosításához egy gondoskodó felnőtt jelenléte szükséges, hogy megóvja a felfedező világot a károktól. Ugyanilyen fontos azonban, hogy gyermekét ... megfelelően kiválasztott lábbeli kísérje. Ez az, amely minden lépésben támogatja a megfelelő fejlődését.

A túl nagy cipők több kárt okozhatnak, mint használnak, és bár a háztartás költségvetése ettől nem fog szenvedni, a veszteségek sokkal nagyobbak lehetnek, mert ez egy gyereket érint.

Miért fontos a megfelelő talphossz?

Ne feledje, hogy egy kisgyermek lába folyamatosan fejlődik. Ha kisgyermeke hosszabb ideig rosszul illeszkedő lábbelit visel, készüljön fel kellemetlen mellékhatásokra, sőt olyan károsodásokra is, amelyek valószínűleg élete végéig elkísérik. Ez különösen: 

 • fájdalom
 • hólyagok
 • irritáció
 • nyomatok
 • zúzódások
 • vérkeringési problémák
 • maradandó lábdeformitás 

Borzasztóan hangzik, igaz? Szerencsére a jól megválasztott talpbetét hossza megoldja a problémát. Ezenkívül ne felejtse el, hogy a cipőket megfelelően tervezték. Részleteket ebben az útmutatóban később közölünk.

Hogyan válasszunk olyan cipőt, amely lehetővé teszi a gyermekek lábának megfelelő fejlődését?

Több szempontra is oda kell figyelni, ha meg akarunk győződni arról, hogy gyermekünk cipője ne akadályozza lábfejének megfelelő fejlődését. 

Először is a méret. Mielőtt elkezdené a konkrét modellek és vágások kiválasztását, győződjön meg arról, hogy ismeri kisgyermeke megfelelő lábméretét. Ne feledje, hogy ezek az apró lábak mérete kéthavonta változhat, ezért rendszeresen ellenőrizze, hogy gyermeke cipője tökéletesen illeszkedik-e. A gyerekcipők méretének kiválasztásáról ben írtunk ez a cikk

Másodszor, a szélesség. A talpbetét hossza nem minden. Ugyanilyen fontos, hogy a gyermekcipők ne nyomják a láb oldalát. Ha kisgyermekének viszonylag pufók, széles lábai vannak, keressen széles felsőrészű cipőt. Ne kössön kompromisszumot, ha gyermeke lába keskeny és vékony. Válasszon olyan cipőt, amely nem túl bő. Különös figyelmet kell fordítani a csipkékre vagy a tépőzárra. Így még jobban hozzáigazíthatod a lábbelit a gyermek lábának formájához.   

Harmadszor, mélység. A cipő mélysége egy másik rendkívül fontos tényező, amelyre figyelnie kell, amikor cipőt választ gyermeke számára. Ügyeljen arra, hogy a kicsi ujjainak elegendő hely legyen, hogy problémamentesen tudjanak mozogni. Ügyeljen azonban arra, hogy ne legyen túl sok hely. A mélység szempontjából túl laza cipő a láb előrecsúszását okozhatja.

Honnan tudhatod, hogy a gyerekcipő túl laza?

A túl nagy cipők ugyanolyan károsak a gyerekek lábára, mint a túl kicsi társai. Sajnos a legtöbb kisgyermek nem tudja egyértelműen jelezni, hogy sírásának oka a rosszul illeszkedő lábbeli. 

A kávézaccot szerencsére nem kell elolvasni! Összeállítottuk a leggyakrabban előforduló jelek listáját, amelyek arra utalnak, hogy gyermeke cipőinek meg kell várniuk, amíg megnő a lába, és minél hamarabb keressenek kisebb, jobban illeszkedő modelleket. Itt vannak: 

 • járás közben kicsúszik a sarok a cipőből
 • a gyermek kevesebb aktivitása
 • látható hólyagok
 • járászavar
 • egyensúlyi problémák
 • gyakori utazások és még bokaficamok is

Látszólagos megtakarítás

Amint látja, a cipők "akciós" vásárlása csak látszólagos megtakarítást jelent. Hosszú távon sokkal többe kerülhet! Gyermekének a fájdalom és kellemetlen érzés mellett súlyos betegségekkel is meg kell küzdenie a jövőben, amelyek kezelése igen költségesnek bizonyul.

Ahelyett, hogy gyermeke egészségén és kényelmén spórolna, válasszon megfelelően testhezálló lábbelit, amely támogatja lábának egészséges fejlődését. Hiszünk abban, hogy tanácsainkkal gyerekjáték lesz számodra.