Hogyan vásároljunk babacipőt? Ez gyerekjáték!


A tudósok egyetértenek abban, hogy a mezítláb járás a legegészségesebb módja a gyermek lábának. Amikor azonban gyermeke növekedni kezd, megfelelően illeszkedő cipőre van szüksége, amely biztonságban tartja, miközben felfedezi az őt körülvevő világ varázsát. Kíváncsi vagy, hogyan vásárolj gyerekcipőt, hogy ne őrülj meg és ne menj csődbe? Útmutatónk segít ebben!

A kúszástól az első lépésig...

Az első cipő vásárlása izgalmas esemény egy gyermek szülei számára! Mielőtt azonban elkezdene gondolkodni a stílusokon és a színeken, tudnod kell, milyen jellemzőkre kell figyelned, amikor lábbelit vásárolsz gyermekednek. 

Útmutatónkban számos hatékony tippet talál, amelyek segítenek a gyerekcipők kiválasztásában. Kezdjük el!

Mire kell figyelni babacipő vásárlásakor?

A megfelelő gyermekcipő megfelelő mennyiségű helyet biztosít. Ennek köszönhetően lehetővé teszik a kis lábak szabad, teljesen természetes fejlődését. A rosszul illeszkedő lábbeli lapos lábat és más lábproblémákat okoz az élet későbbi szakaszában.

Több olyan elemre is oda kell figyelned, amikor cipőt választasz gyermekednek. Először is, a cipőket kifejezetten a gyermekek lábára kell tervezni. Ezenkívül a lábbeliknek speciálisan kialakított talppal és orrvédővel kell rendelkezniük. Az állítható kapocs ugyanolyan fontos. Olvassa el, és nézze meg, milyen egyéb szempontok számítanak kulcsfontosságúnak.

Rugalmas, csúszásmentes talp

A gyermekcipők talpának rugalmasnak kell lennie. Ennek köszönhetően a láb mozgása nem lesz korlátozva és természetes módon tud majd futni, a gyermek lába megfelelően fejlődik. 

Érdekelne, hogyan ellenőrizheti, hogy a talp elég rugalmas-e? Könnyű! Próbálja meg félbehajtani a cipőt. Ha sikerült kombinálnod a sarok- és lábujjdobozt, már úton vagy afelé, hogy megtaláld a tökéletes cipőt a kicsinek.

Ezenkívül válasszon csúszásmentes talpú cipőt. Így sok esést megelőzhetsz.

Széles, kerek orr

A gyermekcipők orra nem lehet keskeny. Válasszon széles, lekerekített orrú lábbelit, amely megfelelő helyet biztosít gyermeke lábujjainak. Ez nemcsak a lábfej megfelelő fejlődésére lesz hatással, hanem az egyensúly fenntartására is a világ felfedezése közben. 

Ne feledje, hogy a hegyes lábujjak károsíthatják a baba érzékeny lábát, ezért kerülje őket, mint a tüzet.

Állítható kapocs

Az állítható kapocs a siker kulcsa, ha azt szeretné, hogy gyermeke cipője pontosan illeszkedjen. Emiatt mondjon le a fel- és cipzáras cipőkről. Ehelyett válasszon fűzős modelleket vagy tépőzáras cipőket. 

A tépőzáras rögzítők nemcsak a helyén tartják a lábfejet, és megakadályozzák a sarok elcsúszását, hanem megkönnyítik gyermeke felöltöztetését a sétához.

Könnyű súly

A gyermekcipő ne legyen túl nehéz. Hiszen a kicsik csak építik erejüket és kitartásukat. Ne hagyja, hogy a vaskos cipők megakadályozzák gyermekét a világ felfedezésében.

Légáteresztő anyagok

A gyermekek lábai intenzíven izzadnak. Ha száraz és egészséges szeretne maradni, függetlenül attól, hogy mennyire aktív gyermeke, válasszon légáteresztő anyagból készült lábbelit. Ily módon az izzadság hatékonyan szállítódik a cipő felületén, és a lába nem dörzsölődik.

Kerülje a szintetikus felsőrészeket. Ehelyett válasszon bőr, vászon vagy pamut cipőt, amely tökéletesen illeszkedik a kisgyermek lábához.

Hogyan állítsuk be a cipő méretét egy gyermek számára?

A túl nagy cipők instabilok és megnehezítik a járást. A túl kicsik viszont korlátozzák a lábfejet és fájdalmat okoznak. Érdekel, hogyan ellenőrizheti, hogy gyermekcipője megfelelő-e? Rohanunk segíteni!

Először is győződjön meg arról, hogy a cipőnek elegendő helye van a lábujjak körül. Ehhez nyomja a hüvelykujját a cipő elejéhez. Ha a távolság a leghosszabb lábujj és a cipő hegye között hasonló a hüvelykujj szélességéhez, akkor valószínűleg elegendő hely lesz gyermeke lábujjai között. 

Ezután ellenőrizze a sarok túlzott lazaságát. A kisujjával győződjön meg arról, hogy gyermeke lába nem csúszik ki a cipőjéből. Csúsztassa végig a sarok mentén az első bokáig. Ha az egész lábujj belefér, akkor a cipő túl nagy. Ha sikerül becsúsztatnia az ujj rövidebb részét - akkor túl szoros. 

Az utolsó lépés új cipőben járni. Nézze meg alaposan gyermekét, különös tekintettel arra, hogy a cipő jól illeszkedik-e és kényelmes-e. Ha a kisgyermek már beszél, semmi sem akadályozza meg abban, hogy kikérje a véleményét.

Adjon fel használt cipőt

A gyerekek lába meglepően gyorsan nő. Bár a használt cipők használata az ár szempontjából vonzó lehetőségnek tűnik, jobb, ha lemond róla. A gyerekcipők alkalmazkodnak a lábuk formájához. Minden bizonnyal jobban szereti, ha gyermeke lábfeje természetesen fejlődik, semmint egy előre kialakított formára hagyatkozva.

Válasszon olyan jól ismert márkák cipőit, amelyek megbízható üzletekben kaphatók. Biztosak vagyunk benne, hogy tanácsainkkal gyerekjáték lesz a megfelelő gyerekcipő vásárlása.