Idősebbek cipőit választjuk. Ellenőrizze, hogy mire kell figyelni


Függetlenül attól, hogy kevésbé vagy aktív időskorú, a megfelelően kiválasztott cipő a biztonsága alapja. Ráadásul a nem megfelelő cipő viselése kényelmetlenné teszi a mozgást, ezért sok idős ember lemond a jóléte szempontjából előnyös gyaloglásról. Nézze meg, hogyan lehet megelőzni, és hogyan válasszon cipőt egy idős ember számára.

Aktív bármely életkorban

A rendszeres séta segít fenntartani a vitalitást és javítja az egyensúlyt. Ráadásul a tudósok bebizonyították, hogy a rendszeres séták nagymértékben megelőzhetik a súlyos betegségeket, amelyekkel az idősek gyakran küzdenek – a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a csontgyengeség.

A nem megfelelő cipő viselése azonban kényelmetlenné teszi a járást. Ennek eredményeként sok idős ember feladja a sétát, és úgy dönt, hogy passzívabban tölti az idejét. Ez óriási hiba! Hiszen a többé-kevésbé lendületes menetelés számos előnnyel jár.

Ha nem szeretné, hogy a kényelmetlen lábbelik megakadályozzák ezt a tevékenységi formát, feltétlenül nézze meg, milyen jellemzőkre kell figyelnie az idősek cipőjének kiválasztásakor.

Mire kell figyelni senior cipő vásárlásakor?

Több szempontra is érdemes különösen odafigyelni, ha idős embernek cipőt vásárol. Mindegyiket egy helyre gyűjtöttük, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a választás. 

Vastag talp a maximális tartásért

A kor előrehaladtával a lábban lévő szövetek elvesznek. Ennek eredményeként a sarok erősebb nyomását okozhatja a talajon, és akár fájdalmas betegségeket is okozhat, például saroksarkantyúkat. 

A kellemetlen betegségek kialakulásának megelőzése érdekében válasszon vastag (de nem merev) talpú cipőt. Ennek köszönhetően a lábad maximális támasztást nyernek mozgás közben, és kényelmesen érzed majd magad a hosszabb sétákon is. 

Arra is ügyeljen, hogy a cipő talpa csúszásmentes anyagból, például gumiból készüljön, így elkerülheti egyensúlyának elvesztését és az ezzel járó kellemetlen következményeket.

Ne feledje azonban, hogy a talp idővel elhasználódhat. Emiatt ne felejtse el cipőit újakra cserélni, amint észreveszi, hogy a gumi elhasználódott. 

Párnázás a biztonság érdekében

Egy másik fontos tényező, amit érdemes keresni az idősek cipőjében, a párnázás. A stabilizáló lábbelik könnyedén alkalmazkodnak a lábad mozgásához járás közben, és megóvják a bokádat a sérülésektől.   

Ha törődik a további támogatással, helyezhet cipőjébe speciális, időseknek szánt talpbetétet. Vannak a piacon szegecsekkel ellátott szilikon talpbetétek is, amelyek csökkentik a járás fáradtságát.

Tökéletes illeszkedés a kényelmes használathoz

Ugyanilyen fontos, hogy az idősek cipői tökéletesen illeszkedjenek. Ez a tényező befolyásolja leginkább a használat kényelmét.

Külön cikket szenteltünk a cipőszerelés témájának, amelyet megtalál itt. Ne feledje, hogy reggel ne próbálja fel cipőt. A lábfej és a boka napközbeni duzzanata miatt a legjobb, ha késő délután vagy este végezzük. 

Ezenkívül mindenképp tesztelje le az új lábbelit mindennel, amit viselni szeretne – például ortopéd talpbetéttel. 

Könnyen fel- és levehető a függetlenség érdekében

Azok az idősek, akiknek problémái vannak a hajlítással, különös figyelmet kell fordítaniuk a cipők könnyű fel- és levételére. Saját függetlenségének támogatása, valamint a biztonság érdekében jobb elkerülni a fűzős cipőket.

A statisztikák egyértelműek – a kibomlott cipőfűző az esések egyik leggyakoribb oka! Ennek elkerülése érdekében vegyen fel tépőzáras cipőt. Ennek köszönhetően könnyedén beállíthatja a láb szélességét, és maximális kényelmet biztosít.

Vigyázz ezekkel a modellekkel!

Az idős embereknek saját biztonságuk érdekében tartózkodniuk kell bizonyos típusú cipők viselésétől. Kíváncsi vagy, mit kerülj el? azt javasoljuk!

A magas sarkú cipők hozzájárulhatnak a boka instabilitásához, és ennek eredményeként növelik a botlás kockázatát. A talajjal való megfelelő érintkezés hiánya miatt nem lesznek képesek megfelelő szintű biztonságot nyújtani Önnek.

A magassarkú mellett kerülje a flip-flop és a nyitott cipők viselését, amelyek szintén negatívan befolyásolják az egyensúlyt. A fejletlen sarok stabilitási problémákat is okozhat. 

Ügyeljen a túl szűk cipőkre is, amelyek viselése számos fájdalmas betegséget okozhat, például tyúkszemet, tyúkszemet vagy bőrkeményedést. A rosszul illeszkedő cipők, akár túl kicsik, akár túl nagyok, megnehezítik az egyensúly megtartását.

Ne becsülje alá egy jó cipő fontosságát az idősek számára!

Amint látja, egy jó cipőnek óriási jelentősége van egy idősek számára. Hiszen a megfelelően kiválasztott lábbeli kulcsfontosságú eleme az Ön biztonságának. Egyesek azt is mondják, hogy a megfelelő illeszkedés ezen a területen az első lépés az esés kockázatának csökkentésében.

Szerencsére már tudod, hogy pontosan mire is érdemes odafigyelni a cipőválasztásnál. Ha kíváncsi arra, hogy hol találja meg a legjobb modelleket kedvező áron, feltétlenül nézze meg a miénket online áruház.