Varrott vagy ragasztott cipő? Ismerje meg mindkét megoldás előnyeit és hátrányait


Sokan kíváncsiak, hogy varrott vagy ragasztott cipőt válasszanak. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Bár az ár-teljesítmény arány a legnagyobb különbség, más szempontokat is figyelembe kell venni, amikor a varrott és ragasztott lábbelik között választunk. Ebben a cikkben foglalkoztunk velük.

Az érem két oldala

A látszattal ellentétben az, hogy egy adott cipő mennyi ideig bírja Önt, nem csak a gyártás során felhasznált anyag minőségén múlik. Ugyanilyen fontos az alkalmazott felépítési mód, vagyis a talp rögzítésének módja a cipő felsőrészéhez.

Alapvetően varrott és ragasztott cipők kaphatók a boltokban. A fő különbség köztük az ár-minőség arány. Mindkettő fő előnyeit és hátrányait áttekintettük, hogy segítsünk a legjobb választásban.

Érdemes ragasztott cipőt venni?

A ragasztott cipő az egyik legolcsóbb és legelterjedtebb cipőgyártási módszer. Az így szerelt talp gumicsizmával működik a legjobban. Ez a megoldás gyakran megtalálható a klasszikus tornacipők vagy tornacipők esetében is. Gyakorlatilag minden cipő kapható ragasztott változatban.

Bár ez a gyártási mód olcsó, ami jelentősen befolyásolja a termék végső árát, érdemes figyelembe venni az összes hátrányt. Kezdjük el!

Először is, a ragasztott cipők sokkal kevésbé tartósak, mint a varrott modellek. Mindez a talp és a cipő felsőrészének viszonylag rossz kapcsolatának köszönhető.

Másodszor, azok a cipők, amelyekben a talp a felsőrészhez van ragasztva, nem tűri a kedvezőtlen időjárási viszonyokat. Az eső, a hó és a sár jelentősen befolyásolja élettartamukat, és a talp csúnya módon leválhat a cipő többi részétől. Nem csak rosszul néz ki, hanem lehetővé teszi a víz beszivárgását is.

Harmadszor, előfordulhat, hogy az ilyen cipők javítása nem hatékony, és be kell fektetnie egy másik párba. Hosszú távon előfordulhat, hogy elveszíted ezt. 

Érdemes odafigyelni az ökológiai szempontokra is. Egyes ragasztók a környezetre káros anyagokat bocsáthatnak ki. Ráadásul a cipők kidobása és új párok vásárlása sem környezetbarát. Ha törődik a körülötted lévő természettel, jobb, ha lemond erről a megoldásról a varrott cipők javára.

Nem olyan félelmetes ördög…?

A ragasztott cipőknek azonban vannak támogatóik. Egyikük a népszerű kosárlabdázó Michael Jordan, aki varrott játékcipő helyett ragasztott cipőt választott. Mindez a rugalmas kialakításnak köszönhető, amely nem igényel időt a lábhoz való alkalmazkodáshoz. 

A ragasztott lábbelik másik előnye a könnyű hozzáférhetőség. Szinte minden üzletben könnyen megtalálható egy esztétikus ragasztott cipő, mind a mindennapi használatra, mind a hivatalosabb alkalmakra.

Megéri varrott cipőbe fektetni?

Ellentétben a ragasztott cipőkkel, a varrott cipők sokkal tartósabbak, aminek köszönhetően hosszú évekig szolgálják Önt. Bár az ára érezhetően magasabb, ez egy igazi befektetés!

Ráadásul a varrott cipő masszívabbnak tűnik, mint a ragasztott. Ennek köszönhetően tökéletesen kiegészítik a kifinomult stilizációkat, tekintélyes végeredményt alkotva. Az olcsó ragasztott cipők soha nem adnak ilyen fenomenális megjelenést.

A varrott cipők időjárásállóak is. Akár buszra fut egy esős napon, akár sétál egy havas városban, semmitől sem kell félnie. A varrás nem kezd szétesni, és a víz nem szivárog be a cipő belsejébe.  

Amint a varrás megsérül, a cipő sikeresen megjavítható. Mindössze annyit kell tennie, hogy elviszi kedvenc párját egy cipészhez, aki kis díj ellenében megjavítja.

Dekoratív varrások ragasztott csizmán

Egyes cipőgyártók úgy döntenek, hogy dekoratív varrásokat adnak a ragasztott cipőhöz. Ha csak az esztétika érdekli, akkor ez a megoldás csak egy bika szeme lehet. 

Tökéletesek a stílusos nők számára lakkozott, hőszigetelt táskák piros varrással. A kiváló minőségű szintetikus anyagok használata kifogástalan megjelenést kölcsönöz a cipőnek. Kétségtelen előnyük a viszonylag alacsony ár is. 

A dekorvarrással ellátott ragasztott cipők általában olcsóbbak, mint a felvarrt talpúak. Ne feledje azonban, hogy amikor elkezdenek szétesni, minden varázslat megtörik, és varázsuk elhalványul.

Ha csak időnként hordja ezt a cipőt, valószínűleg nincs miért aggódnia. Ez azonban problémásnak bizonyulhat a mindennapi használat során.

Milyen cipőt válasszunk - varrott vagy ragasztott?

Sajnos nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy melyik cipőt válasszuk. Minden a felhasználó személyes preferenciáitól függ. 

Ha a nagy rugalmasság és az alacsony ár fontosabb Önnek, válasszon ragasztott cipőt. Ügyeljen azonban arra, hogy amikor elkezdenek szétesni, kénytelen lesz újat vásárolni, ami - egy idő után - kevésbé kifizetődőnek bizonyulhat, mint a varrott cipőkbe való befektetés.

Ezek viszont sokkal tartósabbak, aminek köszönhetően hosszú évekig szolgálják majd Önt. Ráadásul a javításuk viszonylag olcsó és gyakorlatilag problémamentes. A kidolgozottságnak köszönhetően a cipők is jobban néznek ki, és az egész stílus "ezt" nyer. Tiéd a választás!