Sétáljon magabiztosan és kényelmesen, még bütykökkel is


A felnőttek körülbelül egynegyede küszködik a nyálkahártyákkal. Ha ebbe a csoportba tartozik, biztosan tudja, mennyire bosszantó ez a probléma, különösen, ha cipőválasztásról van szó. Tanácsot adunk, hogy mire kell figyelni vásárláskor, és milyen cipőmodellek a legjobbak különböző alkalmakra.

Mik azok a nyálkahártyák, és lehetséges-e megszabadulni tőlük?

A hallux valgus, más néven hallux valgus, egy nagyon gyakori állapot, amely minden negyedik felnőttet, főleg nőket érint. Ez nem más, mint a csontos kiemelkedések, amelyek a lábfej oldalán, a nagylábujj közelében képződnek. Gyakori tünet a nagyujj befelé mozgása a többi ujj felé.

A nyálkahártyák pontos oka ismeretlen. Ennek részben genetikai oka lehet, részben pedig a rosszul illeszkedő cipő viselése okozhatja. A túl szűk cipők, valamint az égig érő sarkú cipők növelhetik a dudorok kialakulásának kockázatát.

Sajnos megszabadulni tőlük csak műtéttel lehetséges. A különféle gyakorlatok és speciális átfedések csak megállíthatják ennek a deformációnak a kialakulását.

A bütykök nemcsak csúnyán néznek ki, hanem fájdalmat és sok nehézséget is okozhatnak járáskor és ... cipőválasztáskor. Szerencsére egyre több gyártó kínál olyan betegbarát cipőket, amelyek kényelmesek és jól is néznek ki.

A bütykök és a kényelem kéz a kézben járhatnak

Az előrehaladott deformitás hozzájárulhat a fájdalom érzéséhez a nagylábujj területén, amelyet emellett duzzanat is kísérhet. A betegségeket súlyosbítja a nem megfelelően illeszkedő cipő viselése okozta nyomás. 

Ezért a cipő kiválasztásakor több rendkívül fontos szempontra is érdemes odafigyelni. Először is válassza ki a megfelelő lábbelit hosszában és szélességében egyaránt. Kerülje a szintetikus anyagokat és a keskeny lábujjakat is. Tudja meg, mire kell még odafigyelnie, hogy séta közben maximális kényelmet biztosítson.

Próbáld ki, amíg el nem készül

Győződjön meg róla, hogy cipője megfelelő méretű, különösen, ha szélességről van szó. A Hallux valgus extra helyet foglal el. Ha nem biztosítja, kellemetlen érzést, sőt fájdalmat tapasztalhat járás közben.

Cipővásárláskor légy türelmes és próbáld fel a végéig. A nyálkahártyákat gyakran fájdalom kíséri, és minden bizonnyal a legutolsó dolog, ha olyan cipőt vásárol, amely rontja a helyzetet.

Válasszon könnyű cipőket, amelyek kisebb nyomást gyakorolnak az ízületekre. Az ilyen cipőket több órán keresztül viselheti kellemetlen érzés nélkül.

Kerülje a szintetikus anyagokat és a keskeny lábujjvédőket

Ha bunionjai vannak, kerülje a szintetikus anyagokat. Ennél a betegségnél sokkal jobbak lesznek a természetes, rugalmas anyagok, amelyek elegendő teret adnak a lábnak, alkalmazkodva az alakjukhoz. 

A lábbeli felsőrészének puha anyaga megakadályozza a súrlódást, így csökkenti a járás közben érzett fájdalmat. A legjobb lesz, ha úgy dönt, hogy velúrból vagy bőrből készült cipőt vásárol. Az ilyen cipők nem csak megakadályozzák a fájdalomérzetet járás közben, hanem hosszú évekig szolgálják Önt, feltéve, hogy megfelelően gondoskodik róluk.

A cipő orrvédője ugyanolyan fontos, mint az anyag, amelyből a cipő készült. Kerülje a túl keskeny lábujjakat, ahol a lábujjak helye erősen korlátozott, és ahol átfedik egymást. A szélesebb, kerek vagy négyzet alakú orr elegendő helyet biztosít számukra, hogy kényelmesen mozoghasson.

Kényelmes cipő különféle alkalmakra

A kényelem az elsődleges szempont a bunionok esetében, és egyetlen más cipő sem biztosít olyan kényelmet, mint a klasszikus tornacipő. A rugalmas, megfelelő kontúrú felépítés garantálja a szabad mozgást nyomás és alátámasztás nélkül, még bütyökkel is.

Irodába tökéletesek balerinák. Válasszon bőrből vagy nubukból készült termékeket, és kényelmesen érezze magát egész nap. Ne feledje, hogy ne tegye őket mezítláb. Így tovább irritálhatja a deformitásokat, ami fájdalmas hólyagok kialakulását okozhatja.

Nyáron döntsön szandálamelyben a lábad szabadon lélegezhet anélkül, hogy az oldalsó részeit dörzsölné.

Nagyobb kilépésre készül? Bár a lapos cipő sokkal jobb választás a hallux valgus számára a mindennapokban, szerencsére nem kell lemondani az elegáns cipőről! A bunionokkal küszködő nők időről időre felvehetik magasabb csizmát. Ügyeljen azonban arra, hogy a sarok ne legyen túl magas, és a lábujjak ne legyenek túl keskenyek.

Remek megoldás az ék, amely tökéletesen harmonizál a hosszabb-rövidebb ruhákkal. Mit szólsz velúr espadrillák alacsony platformon? Nem csak kényelmet biztosítanak, hanem optikailag is kiterjesztik a lábakat. Ne feledje azonban, hogy ne viselje túl gyakran a sarkát. A magassarkú viselése súlyosbíthatja ezt a deformitást. Sok pár magas sarkú cipő szűk, keskeny orrú, és a természetellenes dőlésszög nagyon megterheli a lábujjakat.

Ha jobban szereti a lapos, elegáns cipőket, menjen nubuk bőr balerinák eredeti csattal. A kényelmes betétnek köszönhetően akár hosszú órákon át tartó kirándulásokhoz is tökéletesek lesznek.

Nem kell választanod a kényelem és a stílus között

Szerencsére, ha bunionokkal küzdesz, nem kell választanod a kényelem és a stílus között.

Biztosak vagyunk benne, hogy tippjeink betartásával rengeteg olyan cipőt fog találni, amelyet igazán élvezni fog.