Nyerd meg a harcot a sarokfájdalmak ellen


Az egyik leggyakoribb lábbetegség a sarokfájdalom, amely hatékonyan visszatart minden tevékenységtől. Ahelyett, hogy csendben töltené szabadidejét, jobb, ha felveszi a kesztyűt és küzd a kényelméért. Ebből a cikkből megtudhatja, mi okozza a sarokfájdalmat, és hogyan akadályozhatja meg hatékonyan. Dolgozni!

Amikor fáj a sarkad...

Reggelente elviselhetetlen fájdalmat érzel a sarok területén? Hosszabb tétlenség után úgy érzi, hogy a betegségek jelentősen megnövekednek, amint a test súlya a sarkán landol? Ez egy gyakori betegség, amely hatékonyan visszatart minden tevékenységtől.

Vannak, akik annak érdekében, hogy elkerüljék a fájó testrész megterhelését, sántítanak, sőt helytelen járásmódot alakítanak ki, ami szokássá válik. Szerencsére ennek nem kell így lennie! Vannak bevált módszerek, amelyeknek köszönhetően újra teljes mértékben élvezheti az élet kényelmét.

Ismerje meg ellenfelét

Annak érdekében, hogy megnyerje a küzdelmet ezzel az egyenlőtlen ellenféllel szemben, először is érdemes megismerkednie a sarokfájdalmak okaival. A legtöbb esetben a bűnös a talpi fascia megvastagodása és károsodása. Ez egy szövetszalag, amely a talp mentén helyezkedik el, és összeköti a calcaneust a láb többi csontjával, és lengéscsillapítóként működik. 

A sarokfájdalom egyéb okai a következők:

- fasciitis

- az Achilles-ín gyulladása vagy szakadása

- túlsúly

- kalcaneális sarkantyú

- saroksérülés (zúzódás vagy törés)

Ha ez a fájdalom több hétig is fennáll, mindenképpen forduljon háziorvosához, vagy kérjen időpontot egy lábgyógyászhoz – a lábproblémákkal foglalkozó szakemberhez. Amíg az időpontra vár, használja bevált módszereinket, amelyek egy szempillantás alatt meghozzák a kívánt megkönnyebbülést.

Enyhítse sarokfájdalmát, és élvezze újra az életet

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy segítsen enyhíteni a zsémbes fájdalmat az alsó lábak rendszeres nyújtása és erősítése. Fókuszáljon mind a vádliizmokra, mind a talpi fasciára úgy, hogy a kezével vagy egy teniszlabdával nyújtja őket. 

Használhatja fájdalomcsillapításra jégcsomagok fájó sarokra. Az ilyen terápia gyorsan segít megbirkózni a fájó és túl érzékeny sarok problémájával. Ne feledje azonban, hogy jeget ne közvetlenül a testre, hanem borogatást tegyen. Körülbelül 20 perc elteltével határozott megkönnyebbülést fog érezni. Extrém esetben vegye be azt is fájdalomcsillapítók vény nélkül kapható, amely ezenkívül enyhíti a gyulladást.

Ez is egy nagyszerű lehetőség speciális, merev betétek használataamely gondoskodik a láb megfelelő párnázásáról, hatékonyan ellensúlyozva a frusztráló betegségeket. A piacon kaphatók gél fájdalom-betét is, amelyek hatékonyan enyhítik a sarokfájdalmat. 

Ne felejtse el, hogy a sarokfájdalmat az okozhatja, ha túl nagy súlyt nevel a lábára. A rendszeres testmozgást kombinálja a kiegyensúlyozott étrenddel fogyjon le, és tartsa súlyát egészséges szinten. A lábad hálás lesz neked!

Győződjön meg arról is, hogy a lába, különösen a sarka, elegendő mennyiségű pihenés. Kerülje a hosszú sétákat és az órákig tartó mozdulatlan állást. Ha sétálni készül, feltétlenül viseljen megfelelő lábbelit.

Milyen cipőt vegyen fel, ha fáj a sarka?

Ne feledje, hogy a sarokfájdalom nem feltétlenül jelenti azt, hogy feladja minden tervét, és otthon kell maradnia. Megfelelően illeszkedő cipő viselésével nem csak a fájdalmat akadályozza meg, hanem a probléma súlyosbodását is. 

Kerülje a teljesen lapos cipőket. Ideális esetben alacsony vagy közepes sarkú cipőt kell viselnie, amely támasztja a lábát, és megfelelő párnázást biztosít a sarok területén. 

A sarokterhelés csökkentése érdekében válasszon anatómiailag kialakított cipőt, amely csökkenti a túlpronációt, és egyenletesen osztja el a súlyát a lábon, csökkentve a sarokterhelést és a fájdalmat.

Ezenkívül ügyeljen a további ütéscsillapításra, és sportoláskor válasszon olyan lábbelit, amelyet egy adott tevékenységhez terveztek. Ez megakadályozza, hogy futás vagy ugrás közben ismétlődő nyomás nehezedjen a lábára, ami elviselhetetlen fájdalomhoz vezethet.

Válassz rugalmas, még ruganyos cipőt, amelyben a sétát nem kínzásnak fogja érezni, hanem igazi élvezetté válik. Kerülje a nehéz cipőket, mert ez tovább súlyosbíthatja a tüneteket. Ehelyett válasszon könnyű modelleket, amelyek felbecsülhetetlen értékű támogatást és kényelmet biztosítanak egész nap.

Ne hagyja, hogy a sarokfájás visszatartson

A sarokfájdalom, bár kezdetben enyhe, idővel fokozódhat, ha nem kezelik, és jelentősen megnehezítheti az életet. Ne hagyja, hogy ez a betegség megakadályozza a cselekvésben, és ügyeljen arra, hogy megfelelő lábbelit viseljen. Ne feledje azonban, hogy még a megfelelő cipőmodellek is elhasználódnak az idő múlásával, és a párnázás és a támasztás egyre gyengébb lesz. Emiatt ne felejtse el rendszeresen cserélni cipőjét, amint nyilvánvaló kopásjeleket észlel a talpán.