Kiválasztjuk az első cipőt a babának


A kicsi végre megtette az első lépéseket? Gratulálunk! Biztosan repes a büszkeségtől, és alig várja, hogy végre olyan aranyos babacipőt vásárolhasson, amely kiegészíti ezeket a gyönyörű stilizációkat. Figyelem! Nagyon felelősségteljes feladat. Szánjon rá időt, és ne hozzon elhamarkodott döntéseket. Útmutatónkban értékes tippeket talál, amelyek segítenek a helyes választásban.

Első lépések = első cipő?

Amikor a baba elkezdi megtenni az első ingatag lépéseit, hatalmas büszkeséget és izgatottságot kell éreznie. A látszattal ellentétben nem kell azonnal a legközelebbi cipőboltba mennünk, hogy aranyos cipőt vásároljunk. Felesleges akadályt képeznének gyermeke lába és a talaj között. Ennek eredményeként az egyensúly fenntartása még nehezebb lenne, és a világ felfedezése hatékonyan megzavarható. 

A járni tanulás során rendkívül fontos, hogy érezd a talajt a lábad alatt. A mezítláb gyermeke könnyen felfedezheti a környezetet. Az a képesség, hogy érzi a talajt, ami alatt sétál, nemcsak az egyensúly és a koordináció megőrzésében segít, hanem érzékszerveit is fejleszti. A cipőre való támaszkodás akadályozhatja a láb- és bokaizmok fejlődését.

Ha azonban nem szeretné kitenni kisgyermekét a hidegnek vagy az érdes felület kellemetlen érzésének, válasszon puha és könnyű, csúszásmentes betétes zoknit. Így gyermeke szabadon marad, és a lába további védelmet kap.

Szóval mikor érdemes megvenni az első cipőt?

Minden gyermek egyedi és egyéni módon fejlődik. Bár az első lépések megtételének pillanata 8 és 18 hónapos kor közé esik, érdemes tartózkodni a cipővásárlástól, amíg gyermeke el nem szerzi a kellő önbizalmat ahhoz, hogy gyakorlatilag felnőtt segítsége nélkül tudjon járni.

Ekkor lesz szüksége támogatásra első cipője formájában, és végre válogathattok majd a bájos díszítésű modellek közül.

Megvesszük az első cipőnket

Most, hogy tudja, hogy ideje megvenni az első pár cipőt, ideje dolgozni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek a helyes választásban.

A gyerekcipők többféle színben és kivitelben kaphatók. Mielőtt azonban azt a modellt választaná, amely a legjobban megragadja a szívét, összpontosítson a vizuálisnál fontosabb szempontokra. 

Elfér

A gyermek első cipőjének vásárlásakor a legfontosabb elem a megfelelő illeszkedés. Biztosan tudja, milyen elviselhetetlen a szűk cipő, és valószínűleg jobban szereti, ha gyermekének soha nem kell átélnie ezt a kényelmetlenséget. 

Talán meg fogunk lepni, de a csecsemőknél még nem fejlődtek ki teljesen a környezeti ingerek fogadásáért felelős idegvégződések. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy gyermeke nem érzi kényelmetlennek az Ön által választott cipőt. És még ha meg is teszi, csoda lehet, ha tudatja veled. A problémák elkerülése érdekében győződjön meg arról, hogy ismeri gyermeke lábának szélességét és hosszát. 

Anyag és kivitel

A gyermekcipőknek puha, rugalmas és légáteresztő anyagokból kell készülniük, például természetes bőrből. Minden varrásnak, élnek és felületnek a lehető legpuhábbnak kell lennie. Így semmi sem dörzsöli a baba lábát. 

A felsőrésznek elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy az ujjak szabadon mozoghassanak. Ezenkívül ügyeljen arra, hogy ne legyen túl magas. A boka felett végződő cipő látszólag megakadályozza a véletlen sérüléseket, de sajnos hátráltatja az izomerő megfelelő fejlődését. Arra is ügyeljen, hogy a cipő a lehető legkönnyebb legyen. 

Talp és talpbetét

A babacipők talpának rugalmasnak és csúszásmentesnek kell lennie. Ennek köszönhetően kisgyermeke sokkal biztonságosabban fedezheti fel az őt körülvevő világot. Ügyeljen a merev talpra, amely megnehezíti a járás megtanulását.

Keressen természetes, puha anyagokból készült, légáteresztő betétes cipőket. Ennek eredményeként a bélés alkalmazkodik a kisgyermek lábának formájához, és maximális kényelmet fog érezni.

Kapocs

Ugyanilyen fontos a cipők rögzítőelemeinek megfelelő megválasztása. Kíváncsi a tépőzár és a csipkék között? Függetlenül attól, hogy mit választ, ügyeljen arra, hogy a csat kellő tartást nyújt-e a gyerekek lábának, és a sarok ne csússzon ki járás közben.

Ha gyermeke nem hajlandó együttműködni, amikor otthonról készül, vegyen fel tépőzáras cipőt. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy gyermeke könnyen ki tudja oldani őket, ha egy pillanatra kiengedi a szeméből. A fűzős cipő felhúzása kicsit időigényesebb, de a megoldása nem olyan egyszerű. Ügyeljen azonban arra, hogy szorosan nyomja össze a csomókat, hogy elkerülje a megbotlást és a fájdalmas eséseket.

Jó ötlet a használt babacipő?

Semmi esetre se döntsön használt gyermekcipő vásárlása mellett. Ne feledje, hogy minden ember lába egyedi, ami különösen fontos az éppen fejlődő babák esetében. A használt gyerekcipők egy másik kisgyermek lábának sajátosságaihoz igazodnak, így nem nyújtanak megfelelő támaszt gyermeke lábának.

Szerencsére webáruházunkban a kifejezetten gyerekek lábához tervezett modellek széles választékát találja. Élvezzük a vásárlást!