Kiválasztjuk a tökéletes cipőt a hegyi túrákhoz


A hegyi túrázáshoz szükséges cipőknek számos fontos követelménynek kell megfelelniük. Először is stabilnak kell lenniük, és megfelelő támasztékot kell biztosítaniuk a lábaknak. Másodszor, nagyon kényelmesnek kell lenniük, hogy kényelmesen sétálhasson fel a lejtőkön. A funkcionalitáson kívül csak jól kell kinézniük. Tanácsot adunk, mire figyeljen a hegyi túrázáshoz szükséges téli cipő kiválasztásakor.

Tartson be néhány szabályt, és szerezzen felsőket

Aki most kezdi a hegyi túrázás kalandját, az meglepődhet a trapperek hatalmas választékán. Biztosan tudja, hogy a hegyekben sétáláshoz masszív lábbelire van szükség. Ha azonban azon tűnődsz, hogy pontosan mire is érdemes odafigyelned a téli kirándulások során, akkor jó helyen jársz.

Ha nem akarod, hogy bármi akadályozza a csúcsok elérésében, akkor mindenképpen szerezz be egy megfelelő cipőt a nehezebb körülmények közötti téli tevékenységekhez. Tanácsot adunk, hogy mely szempontok a legfontosabbak.

Először is a funkcionalitás

Először is, a téli hegyi csizmának működőképesnek kell lennie. Megfelelő támogatást kell nyújtaniuk a lábnak, hogy elkerüljék a ficamokat és töréseket. Ügyeljen a csapdák felsőrészének magasságára. Minél magasabb a cipő vége, annál jobban megtámasztja a bokáját. Ezenkívül megakadályozza, hogy a hó bejusson a cipőbe. Ne feledje, hogy a cipőjének legalább a lábszáráig kell érnie a teljes védelem érdekében.

Ugyanilyen fontos a cipő talpa. Elég stabilnak kell lennie, hogy megakadályozza a megcsúszást a hegyekben való séta közben. A mély fülek a terep egyenetlenségeitől függetlenül további tapadást biztosítanak, a megfelelő anyag pedig megakadályozza, hogy víz kerüljön a cipő belsejébe. 

Télen nagyon fontos, hogy a lábat melegen tartsa. A természetes anyagokból, például gyapjúból készült meleg, szigetelt bélés rendkívül alacsony hőmérsékleten is melegen tart, és - ami fontos - megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását. Egy további heveder megvédi lábát a hidegtől. 

A hegyi hócsizmának is vízállónak kell lennie. Ennek köszönhetően elkerülheti, hogy a lábad beázzon, és ezáltal - a megfázás. Ügyeljen a varratok további nedvesség elleni megerősítésére is.

Másodszor, a kényelem

Semmilyen körülmények között ne vásároljon túl kicsi cipőt a hegyekben való túrázáshoz. Nemcsak hólyagokat és tyúkszemet okoznak, de megakadályozzák azt is, hogy alacsony hőmérsékleten vegyen fel egy pár zoknit. A túl nagy túrabakancsok viszont csúszásveszélyt jelentenek, amire a kedvezőtlen téli időben semmiképp nincs szükség. Állítsa be úgy a téli csizmát, hogy a mutatóujját könnyedén a sarkára csúsztassa. 

Ügyeljen a cipők felhúzásának módjára is. Rendelkezésre állnak bebújós, fűzős és tépőzáras rögzítők. Bár az elsőt sokkal gyorsabban lehet felvenni, a második jobban illeszkedik a bokához, ami kétségtelenül jelentős előny a bebújós cipőkkel szemben. Arra is ügyelj, hogy a túracipőd megfelelően legyen befűzve, hogy ne tudjon beszivárogni a hó. Ha az arany középutat keresi, válassza a tépőzáras cipőt. Könnyedén beállíthatod a kapcsot a lábad szélességéhez, és felhelyezésük sem lesz különösebben időigényes.

Ne feledje, hogy a túrabakancs általában nehezebb, mint a klasszikus lábbeli. A túl nehéz, masszív túrabakancsok igazi kihívássá teszik a sétát.

A hegyekbe való túrázás előtt győződjön meg arról, hogy új csapdája kényelmes és nem dörzsölődik. Viselje őket körülbelül egy órán keresztül a házban, mielőtt úgy dönt, hogy megmutatja őket a világnak. Ennek köszönhetően a hegyi kirándulás minden bizonnyal sikeres és kielégítő lesz.

Harmadszor, stílus

Bár a túracipőnek szilárdnak, tartósnak és megfelelően megtervezettnek kell lennie, megjelenése nem elhanyagolható. Minden bizonnyal szeretne jól kinézni, miközben a havas hegyekben sétál vagy lejtőkön megy.

Ügyeljen a hegyi hócsizma színére és anyagára. Mit szólsz csillogó fehér hócsizma speciálisan profilozott futófelülettel az esések megelőzésére? Vagy talán inkább márkás, meleg csizma bundával? Ha még a hegyekben is szeretnél követni a trendeket, biztosan tetszeni fognak női bézs színű túracipő nyakkendővel

Győződjön meg saját szemével, a havon való gyalogláshoz gyakorlatilag végtelen a cipők választéka. Biztosan talál valamit, ami tükrözi egyedi stílusát és karakterét.

Mire kell még odafigyelni, ha egy téli hegyi sétára indul?

Most, hogy tudja, melyik túracipőt válassza, ne feledje felkészíteni az útra, mielőtt először használja. Használjon speciális impregnálásokat arra az anyagra, amelyből a túrabakancs készült. A hegyi havas csizmák rendszeres impregnálásának köszönhetően a csizma hosszú évekig szolgálja Önt, és a körülményektől függetlenül élvezheti a stílusos megjelenést és a száraz lábat. 

Ne feledje azonban, hogy egyetlen túracipő sem garantálja, hogy nem fog megcsúszni a jeges terepen. Extrém expedíciókhoz szerezzen be görcsöket vagy csúszásgátló betéteket. Ennek eredményeként még jobb tapadást kap, és gondoskodik biztonságáról. 

Biztosak vagyunk benne, hogy tanácsainkat betartva lábait melegen, szárazon és stabilan fogja tartani, és a leghavasabb hegyek sem jelentenek leküzdhetetlen akadályt számotokra.