Időseknek kényelmes cipőt választunk


Az életkor előrehaladtával az élet különböző területeinek szükségletei és követelményei változnak. Ez vonatkozik többek között a viselt cipőkre is. A láb tartásában és szerkezetében bekövetkező változások gyakran megkövetelik a megfelelően illeszkedő lábbeli vásárlását. Szerencsére ez a feladat könnyebb, mint gondolnád. Tanuljon meg néhány értékes tippet, amelyek segítenek kényelmes cipőt választani egy idős ember számára.

A biztonság a kulcs

Az egyensúly és a koordináció romlik az életkorral. Ezért az időskorúak sérüléseinek egyik leggyakoribb oka az esés. Sok közülük nagyon veszélyes. Súlyos csípő- vagy fejsérülésekkel járhatnak, és kórházi kezelést igényelnek. Ennek a kockázatnak a minimalizálása érdekében fontos gondoskodni az idősek biztonságáról. 

Az egyik hatékony módszer a megfelelő lábbeli vásárlása. Adjon fel magassarkút, papucsot és csúszós talpú cipőt. A fűzős cipő ugyanolyan veszélyes lehet. Tanácsot adunk, hogy mire érdemes még odafigyelni, ha kényelmes cipőt vásárolunk időseknek.

Megfelelően illeszkedő méret

Az idős emberek kényelmes cipőinek mindenekelőtt megfelelő méretűnek kell lenniük. A túl nagy cipő hozzájárulhat a láb megcsúszásához a cipőben. Ennek eredményeként az idős elveszítheti egyensúlyát és eleshet. 

Kerülje továbbá a szűk cipőket, amelyek lábfájást, fájdalmas hólyagokat és tyúkszemet okozhatnak. Ne feledje, hogy a megfelelő cipőméret a siker kulcsa, ha fontosnak tartja lábának kényelmét, kényelmét és egészségét.

Ne felejtse el, hogy az életkor előrehaladtával a láb mérete és alakja megváltozhat. Emiatt még akkor is érdemes felpróbálni a cipőt vásárlás előtt, ha meg van győződve arról, hogy bizonyos cipőméretet visel.

Válassza ki a megfelelő talpat és cipőbélést

A megfelelő cipőtalp kiválasztása komoly kihívást jelenthet. Válasszon olyan lábbelit, amelynek talpa csúszásmentes anyagból készült. Például a gumi vagy a kaucsuk tökéletes lesz.

Jó megoldás lesz speciális csúszásgátló párnák vásárlása, amelyek a cipő talpa alá tapadnak. Ügyeljen azonban arra, hogy a párnák vízállóak legyenek. Így még esős napokon sem fognak lejönni a cipőről.

További előnyt jelenthet a futófelület jelenléte, amely jobb tapadást biztosít a talajhoz, és megakadályozza a megcsúszást.

A talp azonban nem minden! Ugyanilyen fontos a cipő belsejében lévő bélés. Ha reumás problémái vannak, válasszon meleg, természetes szőrzetet. Kerülje a szintetikus anyagokat, amelyek elősegíthetik a baktériumok növekedését és lábgombásodást okozhatnak. 

Ne feledje azt is, hogy minél vastagabb a talpbetét, annál jobb a párnázás. A jól illeszkedő talpbetét elnyeli a láb talajhoz ütése okozta ütést, megfelelően szétoszlatva azt. Ennek eredményeként a csípőre és a hátra gyakorolt ​​hatás észrevehetően csökken. A talpbetét egyéni igényekhez igazítása érdekében a legjobb, ha konzultál egy ortopéd szakorvossal vagy láborvossal.

Illessze a cipő sarkát és orrát

A magassarkú viselése nemcsak a lábfejet deformálhatja, hanem az egyensúlyára is negatív hatással van. Emiatt mondjon le a magassarkúról, és cserélje le alacsony sarkúra. Kerülje továbbá a teljesen lapos cipőket, amelyek kényelmetlennek bizonyulhatnak. 

Idősek számára az alacsony és széles sarok a legjobb. A sarok gyengéd emelésének köszönhetően lábad és lábaid megkönnyebbülnek, és páratlan kényelmet fogsz érezni. A cipő felpróbálásakor csak arra kell ügyelnie, hogy a test súlya egyenletesen háruljon az egész lábra, és ne csak a sarokra vagy a lábujjakra.

A sarok mellett fordítson különös figyelmet a cipő orrára. Kerülje a hegyes cipőket, amelyek szűkülnek a lábujjak körül. Ez kényelmetlenséget és a láb deformációját is okozhatja.

Válassza a kényelmet

Sok idős ember kedveli a gyorsan és könnyen fel- és levehető cipőket. Ez senkit nem érhet meglepetésként. A hátproblémák, amelyek az élmezőnyben lévő embereket kísérik, nagyon kellemetlenek lehetnek.

Hagyja fel a fűzős cipőt, és válassza a tépőzáras cipőt. Nem csak problémamentesen tudod majd felvenni őket, de könnyedén a láb szélességéhez is igazíthatod őket. Ez különösen igaz az idősebb emberekre, akiknek a lába gyakran hajlamos megdagadni.

Idősek otthona

Kerülje, hogy csak zokniban sétáljon a házban. A csúszásmentes talp hiánya csúszós konyhai csempével kombinálva eséseket és sérüléseket okozhat. Hogy ez ne forduljon elő, érdemes kényelmes papucsot beszerezni a ház körüli sétákhoz. 

Kerülje azokat a modelleket, amelyek nem nyújtanak saroktámaszt. Válassz természetes anyagokból készült puha papucsokat. Ha a felpróbálás szakaszában úgy érzi, hogy nehéz felvenni a kiválasztott papucsot, válasszon másik modellt.

Mint látható, a megfelelő cipő kiválasztása minden életkorban rendkívül fontos. Az idősek sok betegséget tapasztalnak, például nyálkahártyát, bőrkeményedést és tyúkszemet. Ezen állapotok fájdalmai és kellemetlenségei könnyen enyhíthetők a megfelelő lábbeli kiválasztásával. Az idősek kényelmes cipői szintén segítenek megőrizni az egyensúlyt, így csökkentik az esések kockázatát.