Hogyan válasszunk trekking cipőt? A leggyakrabban feltett kérdésekre válaszolunk


A hegyekben sétálni igazi élvezet. Fenséges dombok, lélegzetelállító kilátás és kapcsolat a lenyűgöző természettel... Az öröm állapota gyorsan elmúlik, ha kényelmetlen cipőt visel. Ahhoz, hogy mosolyogva tudjunk kilométereket megtenni, érdemes jó minőségű túracipőre ügyelni. Válaszokat készítettünk a túrabakancsokkal kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre, hogy segítsünk a választásban.

Miért érdemes trekking cipőt vásárolni?

Sokan elgondolkodnak azon, hogy miért érdemes túracipőbe fektetni, mielőtt hegyi ösvényen túráznánk. Ennek több rendkívül fontos oka van!

Először is, a futófelület, vagyis a talp alsó része, amelynek feladata, hogy egyenesen tartson, a klasszikus tornacipőkben és tornacipőkben könnyű. Ennek eredményeként teljesen használhatatlanná válik, ha egyenetlen terepen indul sétálni.

Másodszor, a közönséges tornacipők nem biztosítanak megfelelő merevséget és tartást a lábnak. Ha hegyi túrát tervez, mindenképpen válasszon dedikált túracipőt. A merev talp és a speciálisan kialakított felsőrész megóv a sérülésektől. 

Harmadszor, a klasszikus tornacipők nem nehéz időjárási körülményekre készültek. A sár vagy a tócsák nem riasztanak el vízálló túracipőben.

Hogyan válasszunk trekking cipőt?

Most, hogy már tudod, miért érdemes jó minőségű túrabakancsokba fektetni, érdemes átgondolni, milyen szempontokra érdemes figyelni a vásárláskor.

Ügyeljen a megtett távolságokra és a terep jellemzőire. Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe a lehetséges súlyt, amelyet például a hátán fog cipelni. Gondolja át azt is, hogy szüksége van-e valamilyen különleges tulajdonságra túracipőjének, például vízállóságra.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövet, hogy olyan túracipőt vásárol, amelyet egy barátja ajánlott Önnek. Ne feledje, hogy mindenkinek egyedi a lába hossza, szélessége és alakja. Bár vezérelhet mások véleménye, nem szabad kizárólag arra hagyatkozni. Vezessen a saját kényelme. Hiszen rajta múlik, mekkora örömet szerez a hegyi ösvényen sétálva.

Mi jellemzi a jó trekking cipőt?

Egy jó túracipőnek meg kell lennie lábujj- és sarokerősítések. Ily módon megvédi a lábad elejét és hátulját a szikláktól és a gyökerektől.

E védelem nélkül a sérülések és az önbizalom elvesztésének kockázata megnő, ha egyenetlen, extrém terepen túrázunk. 

Egyetlen egy másik alapvető tényező, amely lehetővé teszi, hogy megkülönböztesse a jó cipőket a gyengébb típusoktól. Győződjön meg arról, hogy többirányú futófelülettel rendelkezik, amely stabilitást, kiváló tapadást és egyensúlyt biztosít. Ezenkívül védőgát lesz a nehéz útvonalak leküzdésekor.

Jó trekking cipőnek kell lennie tartós anyagokból készült. Ne feledje azonban, hogy sok gyártó olcsó anyagokat használ, amelyek nem engedik át a levegőt. Emiatt vegyen fel jó minőségű membrános cipőt.

Csizmák a hegyekre - könnyű vagy nehéz, magas vagy alacsony?

A hegyekbe való cipő vásárlásakor sokan gondolkodnak azon, hogy könnyebb vagy nehezebb modellt válasszanak. Valószínűleg már van egy kis súly a hátizsákban, amely elkíséri majd a hegyi kirándulás során. Ne adjon hozzá még többet azzal, hogy nehéz lábbelit választ. A könnyű cipők megkönnyítik a lábad felemelését, és elkerülheted a csigatempót. Ügyeljen azonban arra, hogy szerkezetük elég erős és merev legyen.

Egy másik figyelembe veendő tényező a felsőrész magassága. Általában minél rövidebb a kialakítás, annál kevésbé védi a bokát. A felsőrész hossza nem csak az Ön biztonságát befolyásolja, hanem védőgátat is képez a lába és a hó vagy eső között.

Mennyi laza legyen a túracipőben?

Érdekel, hogy milyen méretű túracipőt válassz, és mennyit érdemes lazítani a hegyi cipőben? A túracipőnek megfelelően illeszkednie kell, és nem kell nyomást okoznia. Ügyeljen arra, hogy a lábujjain legyen elég hely. A sarokfeszesség nem örvendetes! Súrlódást és fájdalmat okozhat hosszú túrákon.

Ne feledje, hogy a trekking cipők kissé eltérő illeszkedést biztosítanak, mint a klasszikus hétköznapi sétacipők. Emiatt úgy érezheti, hogy kissé merevebbek, mint a hagyományos lábbelik. Figyelem! Eleinte szükség lehet egy kis időre, hogy teljesen megszokja az új szerzeményt.

A talpon és a bokán belüli kiegyensúlyozott merevségnek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy a lábaid egyenetlen terepen is garantáltan megkapják a szükséges támaszt, még akkor is, ha nehéz hátizsákkal szeretnél nagy távolságokat megtenni.

Hogyan kell megfelelően mérni a túracipőt?

A túrabakancs felpróbálásakor ügyeljen arra, hogy ugyanolyan típusú zoknit viseljen, amelyet az ösvényen szeretne viselni. Ne hagyatkozzon csak egy cipőre a választás során. Szánjon időt arra, hogy mindkettőt felpróbálja, és győződjön meg arról, hogy ez az, amit keres. 

Mielőtt levágja a címkéket és kidobja a nyugtát, napközben tesztelje túracipőjét. Végül is, ahogy telik a nap, a lábak hajlamosak megdagadni. Minden bizonnyal a lehető legkényelmesebben szeretné érezni magát, különösen, ha egy kicsit megnöveli a méretét.