Hogyan tisztítsuk meg biztonságosan és hatékonyan a velúr cipőt?


A velúr cipők rendkívüli rugalmasságuknak köszönhetően könnyen alkalmazkodnak a láb alakjához, ami rendkívül kényelmes cipővé teszi őket. A matt kialakítás miatt ez a fajta lábbeli nem csak a mindennapi, hanem a formálisabb vagy formálisabb stílusokban is tökéletesen illeszkedik, de jellegzetes anyaga miatt sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a lábbeli tisztaságára és megfelelő védelmére. időjárási viszonyok.

Mit kell tehát tenni annak érdekében, hogy a velúr cipő sok éven át szolgáljon, ugyanakkor gyönyörűnek tűnjön? Hogyan tisztítsuk meg biztonságosan és hatékonyan a velúr cipőt?

Megfelelő impregnálás

Velúr cipő esetében rendkívül fontos, hogy megakadályozzuk a szennyeződések lerakódását. A nedvesség és a víz különösen kedvezőtlen számukra. A szarvasbőr impregnálására szánt termékek rendszeres használata (az első kopás előtt, majd legalább kéthetente egyszer), amelyeket mindig a megtisztított felületre visznek fel, kiváló eredményeket hoz.

Figyelem! A készítmény használata előtt ellenőrizze működését a cipő kicsi, kevésbé látható felületén, hogy ne színezze el a színt!

Hogyan és hogyan lehet a legjobban megtisztítani a velúr cipőt a szennyeződésektől?

1. kefe velúr cipő tisztítására

A mindennapi használathoz kapcsolódó finom szennyeződéseket, például port vagy iszapot, könnyen eltávolíthatja velúr kefével. Viszonylag puha és finom sörtékkel kell rendelkeznie. A fogmosás előtt hagyja teljesen megszáradni a cipőt (kerülje a meleg helyeket, például a radiátort, mert a magas hőmérsékletnek való túl intenzív expozíció deformálhatja a cipőt), majd simítsa el a „szemcsés” mozdulatokat.

2. Radír

Az ecsethez hasonlóan a velúr gumiszalagokat szárazon is használják. A gyengéd dörzsölésnek köszönhetően könnyedén eltávolíthatja a foltokat, port és sármaradványokat a cipőiről.

3. Paszta, spray, hab

A cipőboltokban könnyen megtalálhatja a speciális készítményeket a velúr cipők tisztítására és ápolására. Ezek a termékek nemcsak megszabadulnak a látható szennyeződésektől, hanem felfrissítik a cipőt, táplálják a hajat és visszaállítják természetes színét.

Ne felejtse el azonban kiválasztani a megfelelő terméket a zerge anyagához, és a gyártó ajánlásainak megfelelően használni!

Házi módszerek a velúr cipők tisztítására

A cipő tisztításához használhat olyan termékeket, amelyeket biztosan megtalál otthonában. Íme néhány egyszerű módja annak, hogy könnyedén megtisztítsa velúr cipőjét:

1. A kenyér héja

Ez egy rendkívül egyszerű módszer, amely segít eltávolítani az enyhe szennyeződéseket. Finoman dörzsölje a bőrt a cipőre, amíg el nem távolítja a szennyeződést. Néhány nap kenyér a legjobban működik (a kéreg nem lehet nedves).

2. Fogkefe (szükségszerűen puha sörtékkel) vagy radír

Hatékonyan helyettesíti a professzionális cipőtisztító termékeket is, amelyeket az üzletekben találunk. Használatuk során ne feledje, hogy minden szennyeződésnek alaposan meg kell száradnia! A sörték óvatos dörzsölésével hatékonyan megszabadulhat a csúnya szennyeződésektől.

3. Nedves törlőkendő csecsemőknek

Kivételesen egyszerű módszer, amely lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a cipő apró szennyeződéseitől, még akkor is, ha elhagyja a házat. Elegendő óvatosan dörzsölni a foltot, és továbbra is élvezheti kedvenc velúr cipőjét.

4. Víz és ecet keveréke

Keverje össze az anyagokat 1: 1 arányban, majd dörzsölje le a cipőt ruhával. A következő lépés, hogy a tisztítandó területet csak vízzel törölje le, és óvatosan szárítsa meg a cipőt. Ez a módszer segít megszabadulni a komolyabb szennyeződésektől és a csúnya, zsíros foltoktól.

Velúr cipő megújítása

A zergebőr cipő felújítása tökéletes módja annak, hogy élvezze azokat éveken keresztül - vagy hagyja, hogy valaki más élvezze őket!

Előfordulhat, hogy a gondos ápolás és a rendszeres tisztítás nem elegendő ahhoz, hogy a cipő eredeti színében maradjon.

Hasznos lesz a velúr cipők megfelelő felújítója, amely visszaállítja a bőr természetes színét, miközben védelmet nyújt a cipőknek a nedvesség és a szennyeződés ellen. Fontos azonban, hogy a készítmény színét megfelelően illesszük a cipő árnyékához.

Mit kell kerülni a zergebőr cipő tisztításakor?

1. Ne mossa őket mosógépben vagy kézzel, amíg teljesen elmerült - ez az anyag gyengén ellenáll a vízzel való érintkezésnek, és teljes nedvesedésük miatt a cipő deformálódhat.

2. A cipőt nem szabad intenzív hőforrás (pl. Radiátor) közelében vagy közvetlen napfényben szárítani - a meleg levegő erős hatása deformálja a velúr cipőt. Szárításkor érdemes a cipőt sötét, de szellős helyen hagyni, belsejét újságokkal megtölteni, hogy elősegítse a megfelelő forma megőrzését.

3. Erős vegyszerek használata, amelyek nem szarvasbőr tisztítására szolgálnak, elszíneződést okozhatnak. A tisztításhoz ezért csak ilyen típusú anyagokra szánt készítményeket használjon.

Mi az a nubuk?

A nubuk nagyon hasonló anyag a velúrhoz. Látható sörtékkel jellemezhető bőr, amelyet ujjával húzva sötét csíkok maradnak hátra, amelyek a sörték irányának megváltoztatásával keletkeznek. A velúr esetében a sörték sokkal hosszabbak.

Egy másik különbség az, hogy ezek az anyagok hogyan készülnek. Velúr esetében a bőr belseje polírozott, míg a nubuk kívülről polírozott.

Mindkét anyag különleges ápolást és karbantartást igényel. A nubukot ugyanúgy tisztíthatja, mint a velúr cipő tisztításakor.