Hogyan kell ápolni a velúr cipőt? Könnyebb, mint gondolnád!


Úgy tűnik, a velúrcipők igényesebbek, mint a hagyományos bőrcipők. Kifényesíteni nem lehet, az esőt pedig nem nagyon szeretik. Szerencsére jó formában tartásuk nem olyan problémás, mint amilyennek látszik. Tanuld meg a bevált tippeket, amelyektől velúr cipőd mindig isteni lesz!

Vigyázzon a velúrra minden nap

A velúr érdekes textúrájával és nagyszerű megjelenésével lenyűgöző. Sokoldalú és szinte minden alkalomhoz illik. Ennek ellenére egy kis odafigyelést igényel. A velúr viszonylag könnyen sérülhet, karcolódik és horzsolódik. Szerencsére léteznek olyan hatékony módszerek, amelyekkel a velúr cipő hosszú évekig kitart. Tanácsot adunk az ilyen igényes lábbelik mindennapi gondozásához. 

Ha szeretnél élvezni az ápolt, velúr cipőket, ne várd meg, amíg az első folt megjelenik rajtuk. A "jobb a megelőzés, mint a gyógyítás" elv szerint a velúr cipőt feltétlenül rögzíteni kell, mielőtt bemutatná új vásárlását a világnak. Ehhez szerezzen be egy védőpermetet az impregnáláshoz, amelyet az ebből az anyagból készült lábbelikre szántak. Ily módon biztosítja számukra a szükséges védelmet a szennyeződések és a csúnya foltok ellen. A készítmény használata előtt mossa meg cipőjét. Ismételje meg ezt a lépést a permetezés után.

Az impregnálószer mellett a speciális kefe kulcsfontosságú eszköz a velúr cipők ápolásában. Bár nem drága, de könnyen kicserélhető egy használt fogkefével. 

Szerezzen be egy speciális velúr ápolószert is, amely az idő múlása ellenére is újszerű megjelenést kölcsönöz cipőjének. Ezeknek a specifikumoknak a gyártói széles színválasztékot kínálnak, amelyek segítenek felfrissíteni lábbelije színét. Használja ezt a gyógyszert körülbelül havonta egyszer.

Az esőtől a Plantage alatt…

Ha minden nap velúr cipőt visel, kerülje azt rossz időben. Ha az időjárás-előrejelzés esőt is tartalmaz, válasszon más lábbelit. Ha váratlanul elkapott a felhőszakadás, a lehető leghamarabb vegye le nedves cipőjét, szárítsa meg tiszta törülközővel, és hagyja természetes módon megszáradni.

Ne feledje, hogy a sietség nem jó tanácsadó. Semmilyen körülmények között ne támogassa ezt a folyamatot azzal, hogy cipőjét meleg radiátor közelébe helyezi, vagy szárítógépet használ. Így elhalványíthatja az anyagot. Legyen türelmes, és ne felejtsen el fadeszkákat tenni a vizes cipőkbe, amelyeket régi újságokkal vagy papírtörlővel helyettesíthet. Ennek köszönhetően elkerülheti a cipő deformálódását. Miután a cipő megszáradt, kefélje le a velúrt, hogy helyreállítsa az anyag simaságát.

Tedd velúr cipőd újszerű megjelenését

Az alapszabály: semmi esetre se használjon vizet a velúr cipők tisztításához! Nemcsak a cipő színére, hanem az állagára is negatív hatással van. 

Használjon puha sörtéjű kefét a szennyeződések és a por eltávolításához. A viszonylag gyors, nem túl intenzív mozgások lehetővé teszik, hogy ne sértse meg az ilyen kényes anyagot.   

Ha bármilyen ital vagy egyéb folyadék került a velúr cipőjére, fel a fejjel! Ismerjük a módját, hogyan lehet megszabadulni a folttól. Ne feledje azonban, hogy gyorsan kell cselekednie. Először próbálja meg letörölni a foltot egy tiszta törülközővel. Amikor enyhén megszárítja az anyagot, szórja meg a foltot burgonyakeményítővel vagy szódabikarbónával. Hagyja a cipőt egész éjszaka, és reggel kezdje el újra a munkát egy velúr ecsettel. 

Kiszáradt folttal vagy kisebb karcokkal küzd? Próbáljon meg speciális gumit használni a velúr tisztításához. Néhány kefe az anyag gondozásához fel van szerelve vele. Alternatív megoldás az iskolai radír használata. Bármelyik eszközt is választja, ne feledje, hogy ez a kényes anyag kíméletes kezelést igényel. Ne dörzsölje túl erőteljesen csak egy irányba.

Csúnya só- vagy vízfoltok vannak a velúr cipőjén, és nem tudsz kincsért megszabadulni tőlük? Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel nem kell megválnia kedvenc cipőitől. Csak ecetre és tiszta törölközőre van szüksége. Tegyen egy kis ecetet a törülközőre, és dörzsölje a ruhát, amíg a folt el nem tűnik. Ezután mossa meg a cipőjét. Látod, milyen egyszerű?

A velúr cipőket megfelelően tárolja

A velúr cipők rendszeres ápolása ugyanolyan fontos, mint a megfelelő tárolás. Ne felejtse el, hogy az ilyen cipőket semmilyen körülmények között ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak. Így több kárt okozhat, mint hasznot, ha az anyag kifakul. Alapvetően a velúr nem nagyon szereti a hőforrásokat. Ne hagyja az ilyen cipőket meleg radiátorok közelében.

Ha egy ideig nem fogja viselni a velúr cipőt, ne tegye közvetlenül a szekrényébe. Jobb lesz, ha cipősdobozba vagy szövettáskába teszi őket. Így megóvja őket a portól és a nedvességtől. Ne feledje azonban, hogy ezeket a cipőket ne csomagolja műanyag zacskóba. Inkább válasszon vászon vagy vászonzacskót. Alternatív megoldásként használhat egy régi párnahuzatot.

Amint látja, a velúr cipő praktikus lehet. A gondozásukhoz szükséges eszközök nagy része valószínűleg már megvan otthon. Az ápolt velúr cipők gyorsan megtérülnek a tökéletes megjelenéssel, és hosszú évekig szolgálják majd.