A tüske kategória cipői olyan lábbelik, amelyek minden profi sportolónak a ruhatárában szerepeljenek. A speciális, kopásálló anyagú betéteknek köszönhetően stabilitást és tapadást biztosítanak a talajhoz futás vagy ugrás közben.

A tüskés cipőt leggyakrabban sprintfutásoknál használják, 100-400 méteres távolságokra. A tüskék lehetővé teszik a még gyorsabb futást a talajhoz való nagyobb tapadásnak köszönhetően. Fontos, hogy a talaj típusától függően válasszuk ki a megfelelő hosszúságú tüskéket – a tartán padlóhoz rövidebb tüskék szükségesek, mint a fűhöz.

Nem csak a profi sportolók profitálhatnak a szöges cipőből. A kihívásokat kedvelő futók számára a szöges cipő is jó választás. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy ilyen cipő viselése kissé kényelmetlen lehet, és a több tucat méteres futás sem képes sprintert csinálni egy nem amatőr futóból.

A szöges cipő kiválasztásánál a legfontosabb szempont a láb illeszkedése. A cipőnek kényelmesnek és karcmentesnek kell lennie, miközben megfelelő tartást kell biztosítania a lábnak futás közben. A megfelelő cipő kiválasztásában egy profi eladó tud segíteni egy sportboltban.

Összefoglalva, a tüskés kategória cipői tökéletes lábbelik olyan profi sportolók számára, akik még jobb eredményeket szeretnének elérni futás közben. A kihívásokat kedvelő futás szerelmeseinek nem leküzdhetetlenek ezek a cipők, de érdemes megjegyezni a megfelelő választást és a szakmai tanácsokat.