Főszerepben: álló munkához való cipő


Egész nap talpon vagy a munkahelyeden? A több órán át tartó állás nem csak a gerincet, hanem a lábat is zavarhatja – különösen, ha rosszul illeszkedő cipőt visel. Javasoljuk, mire kell figyelni, ha álló munkához cipőt választunk, és eláruljuk, mely modelleket érdemes elkerülni.

Egész nap a lábadon...

Amikor a nap nagy részét álló helyzetben tölti, a gerince és a lábai lassan kezdenek megtagadni az engedelmességet. A kellemetlen érzés idővel elviselhetetlen fájdalommá válik, és Ön órával a kezében számolja vissza a perceket (vagy órákat) a munka végéig. 

Szerencsére ennek nem kell így lennie! A probléma megoldása egyszerűbb, mint gondolnád. Megfelelően megválasztott cipők ezek, amelyek akár hosszú álló munkával is csodákra képesek. Kíváncsi vagy, hogy mely modellek működnek a legjobban, és melyeket érdemes kerülni? Jó helyen jársz! Útmutatónkból mindent megtudhat róla.

Mondj nemet a lábfájdalmakra!

A lábfejben fellépő kellemetlen érzés vagy akár fájdalom gyakran az izommerevség eredménye. Ennek megelőzése érdekében tarts óránként egy nyújtási szünetet. Csak annyit kell tennie, hogy néhányszor felemeli a vádliját. Ez csökkenti a vér felhalmozódását az alsó testben, és javítja a keringést.

Ez azonban nem minden, amit tehet a lábfájdalmak megelőzése érdekében. Vessen egy pillantást a munkához viselt cipőkre, és gondolja át, hogy szükség van-e cserére. Válasszon csúszásmentes talpú klumpa vagy cipőt, amely elegendő helyet biztosít a lábujjainak. A fűzős cipők is remekül működnek majd, aminek köszönhetően a lábad nem tud majd ellenőrizetlenül mozogni járás közben.

Tedd a kényelmet az első helyre

Az álló munkához cipő kiválasztásakor elsősorban a saját kényelme vezérelje. Bár a magassarkútól elképesztően nézel ki, és önbizalmat ad, néhány óra elteltével annyira tolakodóvá válhat, hogy arról álmodozol, hogy mielőbb hazatérj, és a ruhatárad aljára rejted.

A látszattal ellentétben a teljesen lapos talp sem lesz a szövetségese. Keressen olyan cipőt, amely jó tartást biztosít az ívben. Ily módon a test súlya egyenletesen oszlik el a talpon. Ennek eredményeként csökkenti a kellemetlen érzést a lábban, és még a hátfájást is megelőzi.

Válasszon enyhén emelt sarkú modelleket. Ha semmi sem tetszik Önnek, speciális betéteket helyezhet kedvenc lapos cipőibe, amelyek garantálják a láb íveinek alátámasztását, és Ön - a maximális kényelmet egész nap. Fogadjon stabil, mégis rugalmas talpra, légáteresztő anyagra és tartós felsőrészre. 

Ne feledje azt is, hogy még akkor sem, ha a sarokemelő megfelelő magasságban van, egyetlen cipő sem nyújt kényelmet, ha a mérete nem megfelelő. A túl kicsi cipők hólyagokat okozhatnak, és lehetetlenné teszik, hogy a nap hátralévő részében talpon maradjon. Ráadásul a túl szűk cipők keringési problémákhoz is hozzájárulhatnak. A túl bő cipők használata is zavaró lehet. 

Ha álló munkához vásárol cipőt, próbálja fel késő délután. A lábak hajlamosak megdagadni a nap folyamán, és a reggel tökéletesen illeszkedő méret néhány óra múlva nyomást és fájdalmat okozhat.

Kényelmes cipő álló munkához

Ha megtalálta a tökéletes párat, amely megfelel minden követelményének, semmilyen körülmények között ne viselje 8 órán keresztül a munkához. Az új cipők fokozatos betörést igényelnek. Csak egy vastag zoknira és egy kis türelemre van szüksége. Viselje új termékét a házban, amíg a cipő formája nem alkalmazkodik a lábához.

Ha még mindig alig várja, hogy kipróbálhassa új állócipőjét, vigyen magával egy plusz párat, amelyet a nap folyamán viselhet, amikor a lábai kezdenek kimerülni.

Munka után vigyázzon a lábára

Szívesen enyhíti a lábfájdalmakat egy hosszú álló munkanap után? Módot keres a fájó lábak csillapítására? Számos megoldásunk van, amelyeknek köszönhetően a lábad másnap visszanyeri teljes erejét.

A meleg fürdő segíthet enyhíteni a fájdalmat, és még a láb duzzadását is csökkentheti. Ezenkívül próbálja meg kinyújtani az ujjait, hogy növelje rugalmasságukat és megelőzze a későbbi kellemetlenségeket. A talpmasszázs is remek megoldás lesz! Csináld magad, teniszlabdákkal vagy speciális hengerrel, vagy kérd a másik feled segítségét.

Ne feledje, hogy jobb a megelőzés, mint a gyógyítás

A kutatók egyöntetűek – a kemény felületeken való hosszan tartó, rendszeres állás kényelmetlenséget és fájdalmat okozhat. Ezek a betegségek idővel súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ha szeretné elkerülni a krónikus fájdalmat, a rossz testtartást és az ízületi gyulladást, kövesse a „jobb megelőzni, mint gyógyítani” elvet.

Tartson rendszeres szüneteket az álló munkában, amely alatt szánjon egy pillanatot a nyújtásra. Ugyanilyen fontos a jó minőségű lábbelikbe való befektetés. Hiszünk abban, hogy útmutatónk segít a helyes választásban. Sok szerencsét!