Deszkás cipőt választunk


A gördeszka a szenvedélyed? Ha rövid ideje csinálod, lehet, hogy még nem kaptad meg a megfelelő cipőt. Nézd meg, hogy milyen szempontokra érdemes odafigyelni a deszkacipő vásárlásakor, hogy minél tovább szolgáljon, s trükközni bennük nem volt gond!

Keresse meg a választ a gyakran ismételt kérdésekre

Ha elkezdesz gördeszkázni, a megfelelően profilozott fedélzeten, teherautókon, kerekeken, csapágyakon és tartókon kívül mindenképp szerezz be néhány deszkacipőt. Ha kétségei vannak afelől, hogy miért érdemes rájuk költeni, vagy azon gondolkodik, hogy melyik anyagot válasszuk, és mit érdemes még megfontolni, akkor jó helyen járunk. 

Rád gondolva válaszokat készítettünk a gördeszkás cipőkkel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre. Az első (vagy a következő) pár vásárlása előtt ismerkedjen meg velük, és nem fogja megbánni!

Miért érdemes gördeszka cipőt vásárolni?

Kíváncsi vagy, miért érdemes gördeszkacipőt venni? Könnyű! Az ilyen lábbelik jelentősen növelik a tapadást a munkalapon, miközben csökkentik az ütések érzetét.

Ráadásul megfelelő alátámasztást biztosít a trükközés közben, ugyanakkor - a speciálisan kialakított konstrukciónak köszönhetően - hosszabb ideig szolgál majd, és nem kopik el olyan gyorsan, mint a klasszikus tornacipők vagy tornacipők.

Ha gördeszkacipőbe fektet be, ne felejtsen el speciálisan profilozott talpbetétet vásárolni ezekhez a cipőkhöz. Ennek köszönhetően ízületei további védelmet kapnak, bokái, térdei és lábai pedig páratlan párnázást kapnak.

Melyik anyag működik a legjobban? Ismerje meg az előnyöket és hátrányokat

A deszkacipő kiválasztásakor érdemes különös figyelmet fordítani az anyagra, amelyből készült. Biztosan nem akarja, hogy a cipője szétessen, amint megcsinál néhányat trükkök.

Ha valami erőset, strapabírót és rendkívül strapabírót keresel, talán felkelti a figyelmedet természetes bőr. Ne feledje azonban, hogy számos előnye ellenére ez az anyag nagyon merev, ami megnehezítheti a trükköket.

Szarvasbőr egy másik anyag, amelyet gördeszkacipők gyártásához használnak. Vékony, légies, kopásálló és határozottan nagyon stílusos. A velúr azonban megtarthatja a nedvességet a cipő belsejében, amitől a lába erősen izzad. 

Gördeszka cipő is készülhet belőle vásznak. Ez az anyag könnyű és légies. Ha azonban a klasszikus tornacipő mellett dönt, ügyeljen arra, hogy nem lesz túl tartós, és gyorsan megjelennek rajtuk a lyukak, horzsolások.

Mit kell figyelembe venni deszkacipő vásárlásakor?

Az anyagon kívül több szempontot is figyelembe kell venni a tökéletes gördeszkacipő keresésekor. Ezek közül a legfontosabbakat megbeszéltük. 

Tapadás

Ha nem ügyel a megfelelő tapadásra a talajhoz, biztosan sok olyan ellenőrizhetetlen esés lesz, amelyeket könnyen meg lehetett volna előzni. A deszkán való tökéletes tapadás érdekében, és egyúttal nagyobb irányítást biztosít a deszkán, vegyen fel gumitalpú cipőt. 

Sarok és lábujj védelem

A gördeszkás cipőknél a sarok és a lábujj területek a leginkább kopásveszélyes területek. Ha szeretné kiküszöbölni ezt a problémát, és ugyanakkor kényelmesebben érezni magát a trükközés során, válasszon ezeken a helyeken extra védelemmel ellátott cipőket. 

Kényelem

Ugyanilyen fontos szempont a maximális kényelem. Természetesen egyetlen korcsolyázó sem tudja elképzelni, hogy többé-kevésbé összetettet teljesítsen trükkök kényelmetlen cipőben. Kerülje a szűk és laza cipőket egyaránt. Fogadjon a maximális illeszkedésre, hogy maximálisan élvezhesse a korcsolyázást. 

Stílus

Cipő kiválasztása gördeszkázás, a stílusra is figyelni kell. Azonban ne a legdrágább modellekre törekedj, mert a gördeszkázás elősegíti a sérüléseket. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy sokkal gyakrabban kell cipőt újakra cserélni, mint a mindennap viselt cipőknél.

Milyen cipőt válassz gördeszkázáshoz?

A gördeszkás cipők választéka igazán széles. A csúszások között tűnődsz csússzon rácsizma, bokacsizma vagy rövidebb tornacipő? Elmagyarázzuk a legfontosabb különbségeket! 

típusú cipő felcsúsztatható annyira könnyűek és vékonyak, hogy könnyen érezni fogod a pultot a lábad alatt, így könnyebben irányíthatod. Ráadásul rendkívül gyorsan felvehetők, így tökéletesek azoknak a korcsolyázóknak, akik egy pár cipőt visznek magukkal a parkba. 

Bokacsizma egy másik népszerű lehetőség a korcsolyázók körében. Bár ez a fajta lábbeli maximális mobilitást biztosít, esés esetén komolyabb sérüléseket is okozhat. Hiszen a bokája semmiképpen nem lesz védett!

Bokacsizma a rövidebb tornacipőkkel ellentétben megvédik a bokáját, ha elveszti az egyensúlyát. A sajátos felépítés miatt viszont merevebbnek tűnhetnek, ami érezhetően megnehezíti a manőverezést bennük. 

Mint látható, nincs egyetlen helyes megoldás és arany középút. Emiatt érdemes különféle modelleket felpróbálni, és megnézni, melyik lesz a legkényelmesebb az Ön számára. A személyes preferenciákon kívül fontolja meg azt a költségvetést, amelyet hajlandó gördeszkacipőre költeni.