Cipőmosás a mosógépben - hogyan kell cipőt mosni, hogy ne sérüljön meg


A cipője elvesztette frissességét, és csúnya foltok borították őket, amelyeket nehéz eltávolítani? Érdekel, hogy jó ötlet-e a cipő mosása a mosógépben? Nos, ez attól függ. Mind a cipő típusától, mind az anyagától, amelyből készültek. Melyik cipőt lehet mosógépben mosni, és melyiket kell kézzel tisztítani?

Milyen cipőt lehet mosni a mosógépben?

Noha az ötlet, hogy mosógépben mossuk a cipőt, eleinte pofátlannak tűnhet, érdemes leszögezni, hogy bizonyos típusú cipők sértetlenül túlélik ezt a tesztet. Ezenkívül a gyártók lehetővé teszik ezt a lehetőséget azáltal, hogy a megfelelő információkat elhelyezik a címkén. Ezért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a cipők mosógépben történő mosása nem károsítja kedvenc párját, ne felejtse el elolvasni a cipőket varró cég ajánlásait.

Összességében a gépi mosás jól működik textilcipővel, például tornacipővel vagy tornacipővel. Feltétel, hogy a lábbeli varrva legyen. Ön is találkozhat azzal a véleménnyel, hogy ez a módszer sportcipővel is használható, de ebben az esetben különösen óvatosnak kell lenni.

Biztosan érdekelni fogja, hogy néhány népszerű sportcipő-gyártó határozottan betiltja cipőit a mosógépben. Ha vállalja a kockázatot, nagy a valószínűsége annak, hogy ha mosás közben megsérül a cipő, a gyártó nem fogadja el a reklamációt.

Továbbá, kategorikusan nem tanácsoljuk mosógépben mosni az olyan cipőket, mint: espadrillek, gabona- és velúrbőrből készült modellek, valamint magassarkú, nehéz csizma és minden modell ragasztott. A vízzel való túl hosszú és intenzív érintkezés minden bizonnyal hozzájárulna a tönkremenetelükhöz, ami a természetes bőr modellek esetében anyagi következményekkel járna. Ezzel szemben az espadrilláknál az automata mosógépben való mosást nem éli túl a jellegzetes szalmatalp.

Cipőmosás a mosógépben lépésről lépésre

Azt már tudja, hogy milyen típusú lábbelit moshat mosógépben, és melyiket semmiképpen ne. Mielőtt azonban boldogan bedobná kedvenc cipőjét a mosógép dobjába, tekintse meg tippjeinket, hogyan moshatja biztonságosan cipőjét anélkül, hogy megsérülne.

  • Tisztítsa meg a cipőket a durva szennyeződésektől, például sártól és homoktól, amelyek károsíthatják a mosógép dobját, tömlőit vagy szűrőit.

  • Távolítsa el a fűzőket, mivel a szoros szövés megakadályozza a törmelék pontos levágását. A legjobb, ha kézzel vagy kis zacskóban mosod őket. Ha lehetséges, javasoljuk, hogy távolítsa el a betétet is. 

  • Ne dobja a cipőjét közvetlenül a dobba! Használjon cipőmosáshoz tervezett vászontáskát. Alternatív megoldás lehet például egy párnahuzat, vagy 2-3 törülköző, amely elnyeli a cipők dobhoz ütközését. 

  • Használjon kis mennyiségű enyhe mosószert a cipők mosásához. Javasoljuk, hogy ne használja teljesen az öblítőt. 

  • Hány fokon mossák a cipőket? A víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 40 fokotºC. 

  • Válassza ki a lehető legrövidebb mosási ciklust centrifugálás nélkül. A mosógépek modern modelljeiben minden bizonnyal talál cipőmosásra tervezett programot.

Mosás után alaposan szárítsa meg a cipőt. Ne feledje, hogy a cipőjét ne tegye ki közvetlen napfénynek, vagy ne tegye be egy kicsi távolságra a fűtőtesttől vagy kályhától, amelyek működése deformálódhat vagy elszíneződhet cipő. A kívánt megtartásáray alakú cipőket, szárítás közben tömd meg újságokkal.

Összefoglalva, A cipők mosógépben történő mosása csak bizonyos lábbelimodellek esetén biztonságos. A végső döntés meghozatala előtt mindig olvassa el a cipő csomagolásán vagy a csomagoláson található utasításokat címke a cipő belsejében. Automata mosás modellek a bőr, valamint a nagyon szennyezett bőr károsíthatja a lábbelit vagy a mosógépet. Lehetőség szerint válassza a kézi mosást, segítségével cipőboltokban vagy otthoni gyógymódokkal, például szódabikarbónával vagy enyhe mosószerrel kapható termékek.

Ha a cipőjét nem kell mosni, elég egy puha ruhával vagy szivaccsal finom felfrissítés. A cipőmosás leggyakoribb oka viszont a kellemetlen szagot egy speciális fertőtlenítővel hatékonyan csökkenthetjük. Blogunkon talál egy cikket a kellemetlen szagok eltávolításának módszereiről a cipőkből és a fehér talp tisztításáról. Javasoljuk, hogy olvassa el azokat a tippeket, amelyek biztosan hasznosak lesznek a mindennapi cipőápolás során.