Cipőben járni a házban – igen vagy nem? A megoldás előnyei és hátrányai


Kíváncsi vagy, hogy durva-e arra kérni a vendégeket, hogy vegyék le a cipőjüket, amikor belépnek otthonába? Vagy lehet, hogy saját maga visel mindennapi cipőt, négy fal között, és nem biztos abban, hogy ez a megoldás helyes-e? Összegyűjtöttük azokat az előnyöket és hátrányokat, amelyek eloszlatják kétségeit. Dolgozni!

Vendég a házban (…), mi van a cipőkkel?

Az Egyesült Államokban a cipő viselése a ház körül megszokott. Sokan nem aggódnak amiatt, hogy papucsot vagy a benti időtöltésre szánt papucsot viselnek.

Másrészt viszont más kultúrákban (pl. Japánban) abszolút elfogadhatatlannak tartják ezt a megoldást, és a tiszteletlenség egyértelmű jele, ha nem veszi le a cipőt család- vagy barátlátogatáskor.

Lengyelország esetében nincs egységes, általánosan elfogadott szabvány. A szabályok szerint azonban savoir-vivre, a vendégnek eleget kell tennie a házigazda kívánságának.

Milyen előnyei vannak a ház körüli cipőviselésnek?

A cipő viselése saját otthonában látszólag kevésbé problematikus probléma. Végül: "Tomek szabadsága a házában"! Kíváncsi vagy, milyen előnyei vannak az otthoni cipőviselésnek?

Az egyik az időmegtakarítás. Ha tudod, hogy egy mozgalmas napod tele lesz különféle feladatokkal, akkor nem akarsz egyetlen percet sem vesztegetni. Emiatt ez a megoldás ésszerűnek tűnik, különösen akkor, ha nem rohansz a kutya után a sárban, és rendszeresen mosod a padlót.

Az érem másik oldala

Érdemes azonban észben tartani, hogy ahogy minden botnak két vége van, a ház körüli cipőviselésnek is – a nyilvánvaló előnyökön túl – megvannak a maga hátrányai is. Az egyik a rajtuk lévő baktériumok. Egyesek úgy vélik, hogy napközben mindannyian sokkal piszkosabb dolgokhoz nyúlunk (pl. pénz), és engedékenyen kezeljük ezt a kérdést. 

A dolgok bonyolulttá válnak, ha egy kisgyerek lakik a házban. A világ iránti kíváncsiság és a mindent a szájba ütéssel való felfedezés komoly egészségügyi problémákkal járhat, ha a háztartásban élők a lakásküszöb átlépése után nem veszik le cipőjüket.

A cipők felülete a sár, szennyeződés és baktériumok mellett egyes allergénekre is veszélyes. Sokkal bölcsebb lesz távol tartani őket!

Jobb padló állapot

Sőt, a mindennapos cipő viselése a házban drasztikusan befolyásolhatja a parketta és a laminált padló állapotát. Bár ebből a szempontból a hegyes sarkú tűnik a legproblémásabbnak, a padlón karcolások is megjelenhetnek az apró kavicsoktól, amelyek bármely más cipő talpába ​​akadnak. Ennek megelőzése érdekében jobb, ha a cipőt papucsra cseréljük, vagy a házba lépve csupaszon hagyjuk a lábunkat. 

A padlón esetlegesen fellépő sérülések mellett készüljön fel a padló gyakrabban történő porszívózására és mosására. Hacsak ezek a házimunkák nem tartoznak a kedvencei közé, biztosan nem lesz elégedett ezzel a ténnyel. Az idegek kímélése érdekében motiválja a háztartás többi tagját, hogy a lakás küszöbének átlépése után azonnal vegyék le a cipőjüket.

Kérje ki a szakértők véleményét

A ház körüli cipőviselés létjogosultságáról sok vélemény létezik, de itt az ideje, hogy a szakértők véleményére összpontosítsunk. Ausztrál kutatók mikroszkóp alá vették ezt a kérdést, és egyhangú ítéletet hoztak – a ház körül cipőt viselni határozottan rossz ötlet!

A cipők talpán fertőző anyagok lehetnek, amelyek kellemetlen és nehezen kezelhető fertőzéseket okoznak. A tudósok az aszfaltból származó méreganyagokra, valamint a szennyezett pázsiton található vegyszerekre és állati ürülékre is figyelmeztetnek. A kutatók figyelmét felhívták az E. Coli baktériumok, nehézfémek, peszticidek és benzinmaradványok jelenlétére is. Csúnya, igaz?

Kényelmes papucsok és papucsok

Ha fontosnak tartja a testi és lelki egészségét, egyszerűen hagyja abba a cipők viselését a ház körül. Higgye el, még egy jó lépés a lábtörlőn sem segít megszabadulni minden szennyeződéstől, amit végre talpon visz be a lakásba.

Szerencsére webáruházunkban megtalálja papucsok széles választéka az egész családnak. Válogass a prémes felbújós női papucsok és a kényelmes férfi papucsok közül. Ezenkívül gondoskodjon puha papucsokról a gyerekeknek kedvenc rajzfilmjeik szereplőivel.

Ennek köszönhetően kellemesen érzi magát, elnyeli a kemény felületeken való járás okozta ütéseket, és egyszerűen csak lazíthat otthona magányában. Kíváncsi vagy, mire kell figyelni papucs vásárláskor? Ebben a témában minden fontos információt megtalál vezetőnk.

Lábtámasz

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az idős emberek lábának kétségtelenül további támasztékra van szüksége a balesetek és sérülések elkerülése érdekében. Ugyanilyen fontosak a speciálisan profilozott talpbetét viselését igénylő egészségügyi problémák, amelyek papucsban való elhelyezése sokszor már a csodával határos. 

Bár egyesek úgy gondolják, hogy a láb mezítláb járáshoz készült, érdemes megjegyezni, hogy ez vonatkozik a természetes felületekre, például fűre, földre vagy homokra. A házban kemény a padló, és a cipő nélküli mozgás számos betegséget okozhat.   

Egyes esetekben a papucs nem elég. Emiatt érdemes a ház körül járáshoz külön cipőt beszerezni, a felhasználó igényeire szabva.