A BM vagy a Benchmarking az egyik leghatékonyabb módja a vállalati folyamatok megfigyelésének és elemzésének, valamint a külső iparági szabványokkal való összehasonlításának. A benchmarking lehetővé teszi a folyamatos fejlesztést, a működés javítását és a kínált termékek és szolgáltatások minőségének emelését.

A benchmarkerek a vállalati folyamatok vizsgálatára és az iparág legjobb gyakorlataival való összehasonlítására összpontosítanak. Ez lehetővé teszi a cégtulajdonosok számára, hogy felmérjék, hol tart a vállalat a piacon, hatékonyak-e folyamatai, és melyek azok a gyenge pontok, amelyeken javítani kell. Ez lehetővé teszi a megfelelő menedzsment stratégiák alkalmazását, például a lean menedzsmentet, valamint a hatékonyság és az innováció növelését.

A BM több szakaszból áll. Az első a fejlesztésre szoruló területek azonosítása. Ezután válasszon iparági mintákat, és kövesse azokat. A következő lépés egy alapos elemzés a folyamatok hatékonyságának felderítésére és a legjobb gyakorlatok azonosítására.

A benchmarking egy olyan módszer, amely lehetővé teszi a szervezetek minőségének és hatékonyságának javítását, méretüktől és iparáguktól függetlenül. Ennek köszönhetően a vállalatok tanulhatnak másoktól és bevezethetik a legjobb gyakorlatokat, ami növeli a siker és a versenyképesség megőrzésének esélyét a piacon.