Aki úton van, az… síel, vagy kiválasztjuk a legjobb sícipőt


A sícipő vásárlása nagy befektetés. Ha azt szeretné, hogy az egyszer vásárolt cipők több évig elkísérjenek a pályákon, maximális kényelmet és remek szórakozást nyújtva, mindenképpen figyeljen néhány fontos szempontra. Ennek köszönhetően festői téli kilátással körülvéve aktívan töltheti majd az idejét. Érdekelt?

Korlátlan szórakozás a lejtőkön

Szeretsz síelni a festői hóval borított pályákon? Tapasztalatától és önbizalmától függetlenül feltétlenül szerelje fel magát a megfelelő felszereléssel. A sílécek, a szemüveg, a sisak és a megfelelő öltözet nem minden, amire minden síelőnek szüksége van. A megfelelő lovaglócipő ugyanolyan fontos.

Kíváncsi vagy, mire kell figyelni sícipő vásárlásakor? Vagy olyan tippeket keres, amelyek segítségével könnyedén megtalálhatja a tökéletes sícipő méretét? Jó helyen jársz! Rád gondolva összegyűjtöttük a legszükségesebb tudnivalókat a sícipőkről, hogy maximális szórakozást nyújthassunk a pályán korlátok nélkül. Kezdjük!

Miért érdemes síbakancsba fektetni?

Nem ok nélkül mondják a téli sportok kedvelői, hogy minden síelő számára a sícipő a legfontosabb felszerelés. Bár a lejtőn síeléskor a sílécek közvetlenül érintkeznek a hóval borított talajjal, a sícipő köti össze testét velük, befolyásolva az utazás kényelmét, hatékonyságát és simaságát.

Ha Ön kezdő síelő, valószínűleg nincs saját sícipője, és egy erre kijelölt helyen bérelheti. A kölcsönzés korlátozott kínálata a megfelelő ismeretek hiányával párosulva lábfájdalmat, kényelmetlenséget, sőt fokozott sérülésveszélyt is eredményezhet. Ennek megelőzésére érdemes saját síbakancsba fektetni. 

Egy másik tényező, ami a saját sícipő mellett szól, az, hogy nem kell hosszú sorban állást vesztegetni a zsúfolt sífelszerelés-kölcsönzőknél. Képzeld el azt a kényelmet, amikor a hegyekbe érkezve azonnal indulhatsz a pályákra!

Hogyan válasszuk ki a sícipő méretét?

A kényelmes lesiklás alapja a megfelelően illeszkedő sícipő. Egyesek szerint az ilyen lábbelinek szűknek kell lennie, hogy betöltse funkcióját. Szerencsére ez egy mítosz!

A megfelelően kiválasztott sícipő semmilyen körülmények között nem okozhat kellemetlenséget. Ha túl kevés hely marad az ujjai számára, akkor nyomást fog érezni, és fájdalmas szakaszok jelennek meg a lábán. Másrészt nem érdemes túl nagy lazaságot hagyni a cipőben. Ebben az esetben a lába megcsúszik, és elveszíti uralmát a sílécek felett. 

Sőt, ha túl nagy sícipőt visel, akkor még jobban meg akarja húzni. Ennek eredményeként ez csökkenti a vérkeringést, fájdalmas görcsöket és bosszantó lábfagyást okoz.

Kerülje a rohanást a sícipő vásárlásakor, méretének kiválasztásakor pedig különösen ügyeljen a következőkre:

- láb hossza

- lábszélesség

- emelje fel a magasságot

- vádli szélessége 

Ha van kedvenc sízoknid, mindenképpen vidd magaddal a felszereléshez. Ez biztosítja a lehető legjobb illeszkedést.

Mire kell még figyelni síbakancs vásárláskor?

A sícipő méretén kívül számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik a cipő hajlítása vagy merevsége. Más szavakkal, a hajlítás a cipő hajlításához és mozgatásához szükséges nyomás mértéke. Általában minél nagyobb a flex, annál merevebb a cipő.

Ne feledje, hogy cipőjének elég stabilnak kell lennie ahhoz, hogy elegendő kontrollt biztosítson és elnyeli az ütéseket, ugyanakkor elég rugalmas ahhoz, hogy ne akadályozza egyensúlyát.

A kezdő síelők alacsonyabb hajlítású (40-70) csizmában érzik magukat a legjobban. A tapasztaltabbak viszont merevebb síbakancsot választanak (60-90). A legfejlettebb síelők számára a legmagasabb hajlékonyságú (90 feletti) bakancs működik. 

Fontos, hogy a sícipők esetében a nem számít. Végül is a női és a férfi láb alakja és anatómiája különbözik. A női láb általában keskenyebb, a lábak pedig rövidebbek és teltebbek. Emiatt a női sícipők kevésbé merev hajlítással és alacsonyabb mandzsettával rendelkeznek. A férfiaknál a flex merevebb, a mandzsetta pedig észrevehetően hosszabb. 

Érdemes megjegyezni, hogy nincs egyetlen felülről lefelé irányuló szabvány, amely meghatározná a sícipő hajlékonyságát. Ez a tényező a gyártótól, a cipő készítéséhez használt anyagtól és még a csatok számától is függően változhat. Annak érdekében, hogy a lehető legpontosabban illeszkedjen sícipőjéhez, mindenképpen szánjon időt több modell kipróbálására.

A jobb kényelem és teljesítmény érdekében

Ha maximális vezetési kényelmet és jobb teljesítményt keres, válasszon olyan sícipőt, amely méretét és hajlékonyságát tekintve teljesen megfelelő az Ön számára. Párosítsa a lábbelit képességeihez és preferenciáihoz.

Ügyeljen a súlyára és magasságára is. A magasabb, nehezebb síelők nagyobb nyomást fognak gyakorolni a bakancsukra, mint az alacsonyabb, könnyebb, azonos képességű síelők. Emiatt a tökéletes stabilitás érdekében kissé merevebb sícipőt kell vásárolni.

Reméljük, hogy tippjeink segítettek a tökéletes sícipő kiválasztásában. Gyerünk!