A zarándoklathoz a tökéletes cipőt választjuk


Zarándoklatot tervez, és azon tűnődik, melyik cipővel tud fájdalommentesen megtenni hosszú távokat? Jó helyre jöttél! Ebben az útmutatóban összegyűjtöttük az összes legértékesebb tippet a zarándoklathoz szükséges cipőkkel kapcsolatban. Ismerje meg ajánlásainkat és induljon el!

Milyen cipőt vegyek fel egy zarándoklatra?

A több vagy akár több napos nagy távolságok megtétele a legtapasztaltabb zarándokok számára is igazi kihívás. Szerencsére megfelelő cipővel ez a feladat nem lesz olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Úgy tűnik, kedvenc sétacipőd a zarándoklat során is sikeres lesz a vizsgán. Ebben az esetben azonban a keményebb talp és a mély, strapabíró futófelület, amely például a trail cipőkre jellemző. Fontos, hogy az ilyen lábbelik sokkal könnyebbek, mint a hagyományos túracipők, és a talpa kellő védelmet nyújt az egyenetlen felületekkel szemben, amelyekkel valószínűleg találkozni kell az útvonalon.  

Megfontolhatja a magas szárú csizmát is, amely megvéd a bokasérülésektől. Függetlenül attól, hogy milyen lábbelit választ, ügyeljen arra, hogy a felsőrész szellős legyen, és lehetővé tegye a levegő problémamentes áramlását. A háló remekül működik ebből a szempontból.

Ügyeljen a megfelelő illeszkedésre

A megfelelő szabású cipő a siker kulcsa mind rövid séták, mind többnapos túrák során. Ha zarándoklatra indul, biztosan sok kilométert kell megtennie. Annak elkerülése érdekében, hogy a kényelmetlenség érzése elviselhetetlen fájdalomba csapjon át, ügyeljen a megfelelő méretű cipő kiválasztására.

Ha úgy érzed, hogy a lábujjaid hozzáérnek a cipő elejéhez, de reméled, hogy gyorsan szétteríted őket, mindenképpen válassz nagyobb méretet. Ellenkező esetben az ujjai horzsolásoknak és zúzódásoknak lesznek kitéve.

Az egyik legkevésbé ésszerű dolog, amit egy zarándok tehet, ha új túracipőt vesz fel. A zarándoklat megkezdése előtt feltétlenül törje be a lábbelit, de vigyázzon, nehogy elkopjon a párnázás. Csak annyit kell tennie, hogy legalább egy hétig viselje őket, mielőtt útnak indul.

Ne felejtsd el a megfelelő zoknit

A kényelmes cipő kiválasztása mellett ügyeljen a zoknira is, amelyen nagyban függ majd a kényelme. Szinte annyi elmélet létezik erről, mint ahány zarándok. Kíváncsi vagy, hogy jó megoldás-e két pár zokni viselése? 

Elméletileg a duplaruhás zokni megakadályozhatja a cipő és a láb közötti súrlódást, és így kiküszöbölheti a hólyagok problémáját. Gyakorlati szempontból azonban a cipőben tartott plusz hőréteg hozzájárulhat az izzadság felhalmozódásához, ezáltal a súrlódáshoz és a fájdalmas hólyagokhoz.

Ennek megelőzése érdekében nem kell mást tenni, mint odafigyelni az anyagválasztásra, amelyből a zokni készül. Fontos, hogy felszívják a nedvességet és kivezetik azt a szabadba. Ügyeljen arra, hogy a napi túra felénél cserélje le a zoknit, hagyja, hogy a lába teljesen megszáradjon a friss levegőn. Szánjon egy kis időt a felhelyezésére, hogy elkerülje a gyűrődéseket, amelyek hólyagosodást okozhatnak.

A tökéletes zarándokcipő ismertetőjegyei

Most, hogy tudja, mire kell figyelnie, amikor cipőt vásárol zarándoklatához, készítettünk egy kis összefoglalót, hogy a lehető legegyszerűbbé tegyük a választást, biztosítva a legjobb élményt.

#1 Az időjárásnak megfelelő cipő

Mielőtt elindulna, feltétlenül ellenőrizze az időjárás-előrejelzést. Ha meleget jósolnak, nagy valószínűséggel a szandál lesz a sláger. Ne hagyja ki a zokni viselését, különben fájdalmas hólyagokat kaphat.

#2 Bokatámasz

Ha érdekel a bokatámasz, válasszon olyan cipőt, amely közvetlenül mögötte végződik. Ily módon könnyedén áthaladhat a különféle terepen anélkül, hogy aggódnia kellene a sérülések miatt.

#3 Fűzőrendszer

Ugyanilyen fontos szempont a cipőben kialakított fűzőrendszer. Amikor zarándoklatra indul, ügyeljen a maximális illeszkedésre. Ebben a megfelelő méret mellett a megfelelő fűzők is segítenek.

#4 Lábvédelem

Védje lábát, és szerezzen be gumierősítésű cipőket a lábujjak és a sarkok körül, amelyek biztonságban tartják lábát, ha véletlenül sziklába rúgna. A megfelelő külső talpak további védelmet nyújtanak. Keressen olyan gumit, amely garantálja a tökéletes tapadást a talajhoz és a maximális stabilitást.

Kerülje el, hogy lábai túlzottan izzadjanak a zarándoklat során

A túlzottan izzadt láb tökéletes kiindulópont a súrlódáshoz, ahonnan egyenes út vezet a fájdalmas hólyagok felé. Ennek megelőzése érdekében válasszunk légáteresztő anyagokból készült cipőket. A súrlódás megszüntetéséhez speciális lábporra lesz szüksége. Még a zokni felhúzása előtt szórja be púderrel a lábujjak közötti területet és a láb többi részét. Ezután szórjon hintőport a cipő belsejébe. Így elkerülheti a nedvesség felhalmozódásának problémáját. Ne felejtse el megismételni ezt a folyamatot minden alkalommal, amikor zoknit cserél.