A cipő, mint a szubkultúrák ismertetőjele


Sok ember lábbelikollekciójában megtalálható a Doc Martens, a Converse tornacipő, a csizma és az Adidas. Bár manapság ezek a cipők nem kizárólag bizonyos szubkultúrák számára vannak fenntartva, a múltban határozottan ezek voltak a jellemzőjük. Ha érdekli ezeknek a cipőknek a története, akkor jó helyen jár. Kezdjük!

Különböző szubkultúrák tulajdonságai

Bár manapság már nem kizárólag bizonyos szubkultúrák számára tartják fenn az egyéni cipőket, a múltban mégis ez volt a jellemzőjük. Ma már senkit sem lep meg Doc Martens, hittérítő, harci csizma vagy Adidák látványa az utcán, és nem feltétlenül kötődik többé-kevésbé lázadó csoportokhoz. 

Ebben a cikkben bemutatjuk a kiválasztott cipőtípusok történetét, különös tekintettel arra, hogyan használjuk őket saját identitásunk kifejezésére. Ha érdekelnek az ilyen témák, kellemes olvasást kívánunk!

Magas csizma lázadóknak

A magas, nehéz bőrcsizmák gyorsan belopták a sok lázadó szívét szerte a világon, és az egyéniség szimbólumává váltak. A csizmák uralták az utcákat a 70-es és 80-as években, amikor főleg metálosok, punkok és skinheadek hordták. Utóbbiak hozzájuk illesztették a fehér cipőfűzőt, amit összefontak, jellegzetes létra formát alkotva.

A skinheadek csoportjában gyakran hordtak hozzá egyenes vagy keskeny szárú farmert, pólóinget és fekete-piros kockákkal díszített "Harrington" kabátokat. A punkok viszont ezeket a cipőket színes kockás nadrággal, érdekes mintás pólókkal és szegecsekkel és jetekkel díszített bőrkabátokkal kombinálták. A fémeseket viszont a fekete csizmáról és a fekete, monokróm fazonról lehetett felismerni, amelyre hanyagul hullott a hosszú haj.

Ma bovver csizmák díszítik az utcákat, szubkultúra hovatartozástól függetlenül. A nők és a férfiak egyaránt szeretik ezeket a cipőket, sokféle stílusban hordják őket. A klasszikus, fekete bovver csizma jól passzol a farmerhez és a cargo nadrághoz. Sikeresen viselhetők ruhákkal, például egy kis fekete ruha és fekete, átlátszó harisnya kiválasztásával. Jelenleg a bovver csizmák is többféle színben és mintázatban kaphatók. Senki sem lepődik meg a sokszínű, virágos bovver csizmákon, amelyek tökéletesen kiegészítik az időtlen dunsztokat és a légies ruhákat. Az ilyen stílusú bézs cipők sok divatbefolyásoló szívét belopták, akik fehér vagy krémszínű stilizációkkal kombinálják őket, így látványos stíluskombinációkat hoznak létre. előkelő elegáns finom karommal.

Martens doki a földalattiban

A Martens csizmák megjelenését tekintve hasonlítanak a bovver csizmákra, amelyeket eredetileg egészségfejlesztési céllal készítettek. A csizmák készítője - Klaus Martens - miután eltörte a lábát, úgy döntött, hogy a szokásos katonai csizma, amelyet akkoriban viselnie kellett a folyamatban lévő második világháború miatt, egyszerűen nem volt túl kényelmes. A gyorsabb felépülés érdekében a német hadsereg egyik orvosa úgy döntött, hogy puha bőrcipőt készít, amelynek talpát ... egy gumiabroncs töredék bélelte ki.

Bár eleinte ez a megoldás nem hozott neki különösebb hírnevet, idővel megtetszett a postások, rendőrök és más alkalmazottak körében, akik hosszú órákat töltöttek a lábukon. A képviselők is szerették ezt az irányzatot föld alatt – modok, akik mutatós, provokatív és avantgárd ruhákkal és katonai kapucnis kabátokkal párosították őket. A Doc Doc Docsot a grunge rajongók is kedvelték. Ezeket a cipőket egyszerű farmerrel és kockás ingekkel kombinálták.

Rock'n'roll a Converse-ben

A grungeers gyakran viselt klasszikus tornacipőt is, mint például a Converse. Érdekes módon ezeket a cipőket a kosárlabdát és a futballt szem előtt tartva tervezték. A legnépszerűbb modell - Chuck Taylor All Star - Charles Taylor amatőr kosárlabdázótól származik, aki népszerűsítette ezeket a cipőket, miközben a márka által szponzorált csapatban játszott.

Kezdetben az átalakítások csak fekete, monokróm kiadásban voltak elérhetők. Idővel azonban megjelentek ezeknek a cipőknek a fehér és színes változatai. Bár, mint korábban említettük, ezeket a cipőket sportolásra szánták, de olyan népszerű zenekarok, mint a Sex Pistols, a Ramones és a Nirvana népszerűsítették őket a szubkultúrák között.

A konverziók népszerűsége továbbra sem csökken. Ma már a vászonmodelleken kívül bőrből készültek is, melyeket egyre gyakrabban találunk az utcán különféle szabású farmernadrágokkal, valamint a lábszárközép alatt végződő pamutruhákkal. A platformon található bézs színű tornacipőknek köszönhetően optikailag meghosszabbíthatja a lábát, ami minden bizonnyal elnyeri a rövidebb ruhák rajongóit.  

Cipők az utcai stílus szerelmeseinek

A New York-i street style szerelmeseinek amerikai kultúrájában a tornacipők óriási szerepet játszottak. Eredetileg ezek a cipők népszerűek voltak a röplabda- és kosárlabdázók körében, ami gyorsan megihlette a hip-hop rajongókat. Ennek a szubkultúrának a képviselői kedvenc Adidas modelleiket bő nadrággal és túlméretesPólók, amelyek gyakran kiegészítik az ilyen kombinációkat egy jellegzetes, egyenes vagy ívelt védősapkával.

Jelenleg a Superstar cipők az egyik legmenőbb divattá váltak, ami szinte mindenhol megtalálható az utcán. Mindkét nem képviselői szeretik őket, akik nem csak sportoláshoz hordják ezeket a cipőket, hanem stílusosan kombinálják ruhákkal is üzleti alkalmi. Ha további stílusihletet szeretne kapni az Adidas és más tornacipőkhez, látogasson el ide ez a cikk.