A 10 leggyakoribb cipőhiba. Ügyelj arra, hogy ne kövesd el őket!


Gyorsan elhasználódik a cipője? Panaszkodsz a hólyagokra és a tyúkszemre? Észrevetted, hogy kezdenek megjelenni a bütykök a lábadon? Valószínűleg Ön követi el a leggyakoribb cipőkészítési hibákat. Összegyűjtöttük a legnépszerűbbeket, és kész megoldásokat kínálunk, amelyek segítenek a bosszantó problémák kezelésében. Dolgozni!

#1 Csak meghatározott méretű cipő vásárlása

Amióta tinédzser voltál, és a lábad nem nőtt, ragaszkodsz egy mérethez? Ez az egyik leggyakoribb lábbeli hiba!

Fogadni mernél, hogy 40-es méretet viselsz, és ha szóba kerül, a 41-es olyan, mint a kesztyű? Hagyja figyelmen kívül a dobozon található számot, és ne feledje, hogy a cipő mérete gyártónként változhat.

Ráadásul az életkorral a láb mérete változhat. Mindez a gravitációnak köszönhető, amely a test súlyával együtt hozzájárul a szalagok megnyúlásához. Ennek eredményeként a lábad nem csak kiszélesedhet, hanem meg is hosszabbodhat!

Mindannyian ismerjük a szívfájdalom érzését, amikor álmai cipője nem teljesen passzol, de mindenáron megvenni olyan, mintha bajt kérne. Ne essen abba a hibába, hogy azt reméli, hogy cipője idővel elhasználódik. 

Tegyen magának egy szívességet, és hagyja egy másik vásárlóra, és válassza ki a valóban megfelelő méretű cipőt. Így elkerülheted a hólyagokat és a tyúkszemet, a lábad pedig nagyszerű megjelenéssel és jó állapottal hálál meg.  

#2 Cipővásárlás rossz napszakban

Azt mondják, hogy bármikor jó alkalom új cipő vásárlására. Nem is lehetne nagyobb baj! Érdemes a későbbi órákig várni a cipők felpróbálásával. Vajon miért?

Könnyű! Minél tovább áll a lábán, annál jobban megdagadhat a lába. Ez a test természetes reakciója, amely szinte mindenkinél előfordul. Ahogy telik az idő a nap folyamán, a lábad akár 8%-kal is nagyobb lehet. 

Ennek eredményeként a reggel tökéletesen illeszkedő cipők kellemetlenséget okozhatnak délután.

Ennek elkerülése érdekében halassza el az új cipő vásárlását legalább délutánig vagy akár estig. Ennek köszönhetően biztos lehet benne, hogy egész nap kényelmesen érezheti magát, lábait pedig nem szenved bőrkeményedés, bőrkeményedés és egyéb komolyabb probléma.

#3 Nem megfelelő cipőtárolás

A folyosón egymásra rakod a cipőket, aztán azon tűnődsz, miért jelentek meg hirtelen csúnya karcolások és horzsolások? Ahhoz, hogy élvezze cipője nagyszerű állapotát, ügyelnie kell a megfelelő tárolásra.

Egy teljes cikket szenteltünk ennek a témának, amelyet kattintással elolvashat itt.

#4 A cipők helytelen eltávolítása

Sietve lecsúsztatja a cipőjét, és az egyik cipő orrát a másik sarkához támasztja? Ez egy egyszerű módja a csúnya ráncok és karcolások megjelenésének.

Ha el szeretné kerülni, hogy a sarok és a lábujj megsérüljön, szánjon egy percet, hogy kényelmes helyzetben vegye le cipőjét. Üljön le, lazítsa meg a fűzőket, és kézzel csúsztassa le szabadon a cipőt. 

Ennek köszönhetően cipője sokkal tovább fog szolgálni, és egyszerűen jobban fog kinézni!

#5 Minden nap egy pár cipőt viselni

A kedvenc cipőd olyan kényelmes, hogy minden nap hordhatod? Adj nekik egy pihenőt, és váltogass legalább két pár között. Így a cipője szabadon száradhat.

Végül is a lábak egész nap izzadnak, ami nedvesség felhalmozódását okozza a cipő belsejében. Amellett, hogy elkerüli a baktérium- és gombabarát környezet kialakítását, kedvenc cipője hosszabb ideig jó formában marad.

#6 Túl keskeny orr

A keskeny orrú cipők őrülten néznek ki. Vizuálisan meghosszabbítják a lábakat, és stílusosabbá teszik. A túl keskeny orr azonban a kívánttól ellentétes hatást válthat ki.

Ha az ujjaknak nem marad elegendő hely, akkor az ujjak egymáson csúszhatnak. Ha nem törődnek a bütykökkel, ne viseljen túl gyakran ilyen cipőt. Bízzon bennünk, nem éri meg!

Törekedjen tágasabb, kerek orrú cipőkre, amelyek elegendő teret adnak a lábujjainak, és elkerülik a bajt.

#7 Rossz cipő viselése edzéshez

Sok kezdő sportrajongó lemond az adott fizikai tevékenységre szánt cipők vásárlásáról. Bár lehetséges a különböző lábbelikben való edzés, ez elősegítheti a sérüléseket.

Válasszon cipőt kifejezetten az egyes sportokhoz. Ennek köszönhetően nemcsak elkerüli az ízületi és csontkárosodást, hanem jobb hatékonyságot is ér el. Az egyes sporttípusokhoz való cipők kiválasztásáról bővebben itt olvashat cikk.

#8 Túl magas sarkú cipő

A magassarkú csodálatosan néz ki, és vizuálisan meghosszabbítja a lábakat. Bár sok nő számára divatosnak tűnnek kellszámos negatív következménye lehet. A lábfej deformitása, a dudorok, sőt a hátfájás és a helytelen testtartás rögzítése is csak néhány ezek közül. 

Ennek megelőzése érdekében korlátozza a magassarkú viselésének idejét, és ha azt tervezi, válasszon olyat, amelynek lábujjai elegendő helyet biztosítanak az ujjai számára. Hazaérve kérje partnerét talpmasszázsra, és másnap viseljen lapos ruhát.

#9 Impregnálás? Nem nekem való!

Ha megfeledkezik a cipők rendszeres impregnálásáról, biztos lehet benne, hogy gyorsan láthatóak lesznek rajta tartós használati nyomok, amitől csoda lesz megszabadulni. 

Az impregnálás szabad szemmel láthatatlan réteget hoz létre, amely megvédi a felső anyagot a sérülésektől, és biztosítja a cipők hosszabb élettartamát.

Kíváncsi vagy, hogyan impregnáld otthoni módszerekkel kedvenc lábbelidet? Ennek a témának külön témát szenteltünk cikk.

#10 Halogatás a cipők újakra cseréjével

A kopott cipő nemcsak csúnyán néz ki, hanem számos negatív következménnyel is járhat. Még ha a felsőrész még mindig jól néz ki, valószínűleg a cipő talpa elkopott.

Ennek eredményeként fasciitis léphet fel, ami súlyos fájdalmat okoz a sarokban. Ennek elkerülése érdekében semmilyen körülmények között ne késlekedjen a cipők újakra cseréjével. Amint a kopás jeleit észleli, mindenképpen fektessen be egy új párba.

A legdivatosabb modellek megtalálhatók nálunk online áruház. Élvezzük a vásárlást!