7 szempont, amit figyelembe kell venni a futócipő kiválasztásakor


Függetlenül attól, hogy az idő eltöltéséért és a pihenésért futsz, akár fogyásnak tekinted, akár egy maratonra készülsz, a megfelelő cipő elengedhetetlen. Ezek biztosítják a helyes testtartást, megelőzik a sérüléseket és kellemesebbé teszik az erőfeszítést. Íme néhány tipp, hogy mire kell figyelni a futócipő kiválasztásakor.

# 1 Szerezze meg a megfelelő méretet

A megfelelő cipőméret kiválasztása nyilvánvaló kérdésnek tűnik. Sok futó azonban megfeledkezik erről a szempontról, és túlméretezett sportcipőt választ, attól tartva, hogy aktivitása miatt megdagad a lába.

Annak érdekében, hogy a futócipő a lehető legkényelmesebb legyen, ne kössön kompromisszumot a méretben. A legtöbb sportcipő-gyártó fél méretet használ.

A legjobb, ha a futócipőt este próbálja fel, amikor a lábai elfáradtak egy nehéz nap után. Győződjön meg arról, hogy az ujjai szabadon mozoghatnak.

Ne feledje, hogy a jól megválasztott sportcipőknek nem kell „belenyúlniuk”. Válasszon olyan méretet, amely tökéletesen illeszkedik a kezdetektől fogva.

# 2 Gondolja át, milyen felületen szeretne futni

Csak futópadon futsz? Vagy talán az erdei tevékenység a legkellemesebb számodra? Válasszon olyan cipőt, amelynek megfelelő talpa adott felületekhez készült. 

A könnyű és rugalmas cipők jobban teljesítenek egyenletes, de kemény felületeken – járdákon, ösvényeken és futópadokon. Tökéletesen elnyelik az ütéseket, és jelentősen csökkentik az esetleges sérülések kockázatát.

Akadálymentes terepen való futáshoz válasszon mély futófelületű, füles cipőt a talpán, amely kiváló tapadást biztosít egyenetlen talajon. További előnyük a tökéletes bokatartás, ami rendkívül fontos egyenetlen felületen történő futásnál. 

Ne feledje, hogy ezeknek a cipőknek a viselése a futópadon vagy a járdán kényelmetlen lehet. Ha utakon és erdőn is futni tervez, válasszon olyan hibrid futócipőt, amely mindkét körülményt bírja.

# 3 Ügyeljen a párnázásra

A középtalp alatti anyag vastagsága és a felhasznált hab keménysége, azaz a párnázás is attól függ, hogy hol tervezel futni. Mindkét szempont felelős a hatások elnyeléséért.

Gondolja át, milyen messzire tervez utazni. Ha maratonra készülsz, válassz több párnázású cipőt. Másrészt a rugalmasabb talpú cipők rövidebb távokon is működnek. 

Különös figyelmet kell fordítani az ún cipőtalp csepp. 10 mm-nél nagyobb ütéselnyelést biztosít a lábaknak. Ennek a megoldásnak a hátránya a nagyobb sarokerő. 

Másrészt, minél alacsonyabb az esés, annál többet ér a lábközépcsont. Ez az Achilles-ín keményebb munkáját okozhatja. 

Ha csak most kezdi kalandját ezzel a sporttal, válasszon hagyományos, körülbelül 8 mm-es esésű cipőt.

# 4 Vessen egy pillantást a régi cipőjére

Új futócipő kiválasztásakor érdemes közelebbről szemügyre venni egy régi, gyakran hordott cipőt. Ez nagyszerű képet ad a láb működéséről.

Ha a talp belsejében kopás jelei mutatkoznak, akkor szüksége lesz egy könnyű szerkezetű, stabilizáló edzőcipőre. Ellenkező esetben megsérülhet. 

Ha a cipő külső oldalán kopás jeleit észleli, válasszon rugalmas futócipőt, magas fokú csillapítással. Ennek köszönhetően elkerülheti a sérüléseket.

# 5 Ügyeljen a cipő felépítésére

A cipő minden részének megvan a maga célja. Még a legkisebb eltérések is kényelmetlenül érezhetik magukat futás közben. Ne feledje, hogy minél könnyebb a cipő szerkezete, annál kevésbé lesz fáradt a futás után.

A sportcipők felső része általában szövetből vagy modern hálóból készül. Válassz egy rugalmas anyagot, amely megadja a lábadnak a szükséges támaszt.

Ugyanilyen fontos, hogy a sarok ne csússzon a cipőben, és a hátsó része semmilyen módon ne irritálja a bokát vagy az inakat.

A csipkékre is fokozottan ügyeljen. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek csúszós anyagból készültek, és ne lazuljanak el tevékenység közben. Ennek köszönhetően elkerülheti az esetleges utazásokat.

# 6 Ne felejtsd el a talpat

A futócipő kiválasztásakor ne felejtse el alaposan elemezni a talpat. A benne található fülek növelik a tapadást a talajhoz, így stabilitást biztosítanak. 

A rugalmas anyag javítja a rugalmasságot és biztosítja, hogy a futás igazi élvezet legyen. A túl merev talp megnehezítheti a láb behajlítását és túlzott terhelést okozhat, ami jelentősen befolyásolja a használat kényelmét.

# 7 Keresd a kényelmet

Egyes megoldások egyesek számára működnek, míg mások kudarcra vannak ítélve. Ne felejtse el kiválasztani a cipőket az Ön preferenciái szerint. Próbáljon ki különböző modelleket, és nézze meg, melyikben érzi magát a legjobban. 

Ne csak nézd. Mindenekelőtt a sportcipőnek funkcionálisnak kell lennie, és kényelmet kell nyújtania futás közben. Az, hogy hogyan néznek ki, másodlagos szempont.