7 otthoni gyógymód a cipők kellemetlen szagának hatékony megszabadulására


A cipők kellemetlen szaga nagyon zavaró lehet – nem csak téged, hanem a körülötted lévőket is. Szerencsére számos otthoni gyógymód létezik, amelyek segítségével egyszer s mindenkorra könnyen megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól. Kezdjük el!

Keresse meg a rossz szag okát

Szégyelli levenni a cipőjét mások előtt? A belülről érkező kellemetlen szag valóban zavaró. Szerencsére nem kell egyszer s mindenkorra megválnia tőlük, és pénzt költeni egy új párra. Számos hatékony otthoni jogorvoslat létezik, amelyek segítségével pillanatok alatt megszabadulhat a kellemetlen szagoktól. 

Mindenekelőtt tegye prioritásnak a szag okának megtalálását. Talán súlyosabb betegséggel, például mycosissal küzd, amely orvosi konzultációt és kezelést igényel. Miután azonosította a szag okát, intézkedhet.

# 1 Cserélje ki a betéteket

A cipők felfrissítésének egyik leghatékonyabb módja a talpbetét cseréje. Ez egy viszonylag olcsó megoldás, amely a legtöbb esetben lehetővé teszi, hogy gyorsan megbirkózzon ezzel a kellemetlen problémával.

Ha nemrégiben cserélte ki a fülhallgatót, csak alaposan tisztítsa meg meleg szappanos vízzel és kefével vagy szivaccsal. Ne felejtse el hagyni teljesen megszáradni, mielőtt visszatenné a cipőbe. Ellenkező esetben tökéletes környezetet teremt a baktériumok, sőt a penészgombák szaporodásához.

# 2 Szellőztesse ki a cipőjét

Ha a cipője rossz szagú, elegendő lehet szellőztetni.

Ebből a célból néhány vagy több órára nyitva tartva is elhelyezheti őket. A hosszan tartó friss levegő meggátolja lábbelijének kellemetlen szagát, és újra élvezheti annak frissességét és tökéletes megjelenését.

# 3 Használjon fertőtlenítő sprayt

A cipők felfrissítéséhez érdemes fertőtleníteni. A koronavírus korszakában számos termék kapható az üzletekben a test és a különféle felületek fertőtlenítésére.

Ha akarja, maga is elkészítheti ezt a készítményt. Nincs más dolgod, mint összekeverni a szeszes italt aloe vera géllel 7:3 arányban, és már kész is. 

Ezután permetezze be a cipő belsejét permetezővel, és hagyja megszáradni - lehetőleg a friss levegőn - mielőtt újra felveszi.

# 4 Mossa meg a cipőjét

A cipőmosás az egyik leggyakrabban használt módszer a felfrissítésre. A mosás előtt távolítsa el a fűzőket és a talpbetéteket a cipő belsejéből. A talpbetétet kézzel, meleg szappanos vízzel dörzsölje, a fehér csipkéket pedig fehérítőszerrel fehérítse ki.

Ne felejtse el a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet beállítani a mosógépen, és egy hosszú mosási és öblítési ciklust. Az extrém hő hatására a cipő egy méretre zsugorodik, vagy károsíthatja a ragasztót.

Szárítsa meg a kimosott cipőt a friss levegőn. Ne hagyja azonban őket közvetlen napfényben. A deformáció megelőzése és a száradás felgyorsítása érdekében ragaszthat néhány golyós újságot a cipő belsejébe. Így a nedvesség sokkal gyorsabban felszívódik. 

Ne feledje azonban, hogy nem minden cipő mosható mosógépben. A legtöbb esetben ez a módszer jól használható anyagból, vászonból és műanyagból készült cipőknél, például tornacipőknél vagy papucsoknál. A folyamat megkezdése előtt érdemes megismerkedni a gyártó ajánlásaival.

# 5 Alaposan szárítsa meg a cipőjét

Ha a cipők belseje nedves, teljesen meg kell szárítani, mielőtt újra felveszi. Függetlenül attól, hogy a nedvességet izzadság, eső vagy ruhanemű okozza, ennek megszabadulása elengedhetetlen a kellemetlen szagok kialakulásának megállításához. 

A száradási folyamat felgyorsítása érdekében töltse meg cipőjét száraz törülközővel vagy ráncos újságpapírral. Ennek eredményeként a nedvesség gyorsabban felszívódik.

# 6 Használjon szódabikarbónát

A szódabikarbóna egy olyan termék, amely gyakorlatilag minden otthonban megtalálható. Nemcsak a nagyobb sütési sebesség elérését vagy a ruhanemű lágyítását segíti elő, hanem tökéletesen eltávolítja a kellemetlen szagokat is a cipőkből. 

Tegyünk legalább 1 evőkanál szódabikarbónát a cipőbe. Ezután óvatosan döntse meg a cipőt előre-hátra úgy, hogy a szóda mindenhol elférjen, és beborítsa az egész talpbetétet. 

Ne feledje, hogy a szódabikarbóna hatásának eléréséhez idő kell. Emiatt ezt a folyamatot a legjobb éjszaka elvégezni. Ez idő alatt a szóda felszívja a kellemetlen szagokat, és még a baktériumokat is semlegesíti.

Reggel óvatosan rázd le a szódamaradékot a cipődről, és már kész is! Ha szeretnél megbizonyosodni arról, hogy a cipő levétele után nem hagysz fehér foltokat a padlón, akkor porszívóval eltávolíthatod a termékmaradványokat.

# 7 Használja ki a fagyasztót

A meleg, sötét helyek ideális feltételek a baktériumok szaporodásához. Ha meg akarja ölni őket, és egyben meg akarja akadályozni további szaporodásukat, kezelje hősokkkal a baktériumokat, és… használja a fagyasztót! 

Tedd a cipőket műanyag zacskóba, és hagyd a fagyasztóban egy éjszakára. Amikor a cipője megfagyott és teljesen megszáradt, visszateheti a lábára, és újra élvezheti a friss cipőket.

Ha attól tart, hogy cipője megsérülhet a folyamat eredményeként, fagyassza le magát a talpbetétet. Így sokáig szolgálni fognak.

Mint látható, a kellemetlen szagok eltávolítása a cipőkből gyerekjáték, és nem igényel különösebb anyagi ráfordítást. Emiatt érdemes rendszeresen elvégezni ezt a folyamatot, hogy soha ne szégyellje levenni a cipőjét, ha valaki váratlanul otthonába hív.