5 hatékony módja annak, hogy túl laza legyen a cipője


A cipőkből csúszós sarka kényelmetlenséget okoz és megnehezíti a járást. A túl bő cipők hosszú távú viselése fájdalmas lábakat okozhat, és akár fájdalmas hólyagok kialakulásához is hozzájárulhat. Szerencsére nem kell megválnia kedvenc cipője elhasználódott párjától. Azt tanácsoljuk, hogyan kezelje túl bő lábbelijét.

Miért lett túl laza a cipőm?

Miután kivetted a nyári cipőket a gardróbból, kiderült, hogy a kedvenc cipőd hirtelen nem illik? Számos oka lehet annak, hogy a cipője túlságosan meglazult. Az egyik a fogyás. Az ezzel járó vízvisszatartási probléma megszüntetése a testben azt jelenti, hogy a lábfej fele akkora lehet, mint a lábfej. Újdonsült anyukák esetében ennek oka lehet egy korábbi terhesség, amely hozzájárult a lábduzzanathoz. Egy pár cipő túl gyakori viselése azt is okozhatja, hogy a cipő idővel lecsúszik a lábáról.   

Függetlenül attól, hogy a cipője miért túl bő, nem kell megválnia tőle. Ismerje meg a túl bő cipők készítésének hatékony módjait.

# 1 Fektessen be a talpbetétbe

A túl bő cipők legnépszerűbb és egyben az egyik leghatékonyabb módja a talpbetét. Függetlenül attól, hogy milyen anyagból készültek, a talpbetétek akár 1 mérettel is hatékonyan csökkenthetik a lábbelit, és emellett számos más alkalmazást is kínálnak. A gélbetétek tökéletesek azoknak, akik törődnek az ízületeikkel. A bőr talpbetét viszont a lábizzadással küszködők szemét járja. Téli lábbelik esetén olyan termobetéteket ajánlunk, amelyek könnyedén megtartják a kellemes meleget, igazi kényelmet biztosítva lábának.

Egyszerűen dugja be a zoknibetétet a lábbelibe, ügyelve arra, hogy sehol ne legyenek gyűrődések. Így a talpbetét kitölti a láb és a cipő közötti teret, és egy jobban illeszkedő lábbelinek örvendhet.

# 2 Vedd fel a sarkadat

A sarokfülek kicsi, öntapadó csíkok, amelyek hatékonyan segítenek megakadályozni, hogy a sarka kicsússzon a cipőből. Rögzítse őket a cipő belső oldalára a sarok területén. Így a lábad kicsit előre mozdul, a sarkad pedig extra párnázást kap. 

Ez a módszer gyakorlatilag minden típusú cipőnél működik, és különösen ajánlott típuscipőkhöz kukucskál, azaz nyitott orrú cipő.

# 3 Töltse ki a felesleges helyet

Ha szeretne könnyen megszabadulni a laza cipők problémájától, töltse ki a felesleges helyet vattakorongokkal. Cserélheti őket zsebkendővel vagy WC-papírral. Ne felejtse el ezeket a töltőanyagokat újakra cserélni minden alkalommal, amikor felveszi cipőjét. 

Ez a megoldás lapos formális cipőkkel, balerinákkal, magassarkúkkal és magassarkúkkal használható. A sportcipők ilyen módon történő kitöltését nem javasoljuk. Kerülje el ezt a módszert, ha edzésre vagy hosszú sétára indul – kellemetlen szagot okozhat.

Az üzletekben speciális töltőanyagok is vannak a cipőkhöz, az ún orrpárnák. Ez a megoldás különösen népszerű a szülők körében, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy egy szezonra több pár cipőt vegyenek gyermeküknek.

# 4 Válassz vastag zoknit

A téli csizmák esetében remek és hatékony megoldás a vastag gyapjúzokni viselése, ami kitölti az üres helyet. Ha nincs kéznél gyapjúzokni, felvehet két vagy három pár pamutot.

Így szélességben és hosszban is térfogatot ad a lábának, megszabadulva a laza cipők problémájától. Ennek a módszernek a mellékhatása, hogy extra meleget biztosít a fagyos napokon. Ha túlzott lábizzadás problémájával küzd, ne használja ezt a megoldást.

# 5 Adja a cipőjét szakember kezébe

Az interneten böngészve tanácsokat találhattál egy olyan módszerrel, amikor a laza cipőket vízzel áztatjuk és tedd ki a napfénynek. Semmilyen körülmények között ne használja ezt a megoldást, különösen akkor, ha kedvenc bőr vagy velúr cipőjével van dolgunk. A lábbeli hosszú távú közvetlen napfénynek való kitettsége csúnya elszíneződést okozhat az anyagon.  

Ha nem akar kockáztatni, csak adja át a cipőjét szakembernek. A cipész nagyon jól tudja, hogyan csökkentheti hatékonyan és biztonságosan a túl laza cipőket, hogy ne sérüljön meg.

Miért nem éri meg szándékosan bő cipőt venni?

Ne feledje, hogy ne vásároljon túl bő cipőt. Sokan tévesen azt hiszik, hogy egy mérettel nagyobb cipő viselése megelőzheti a duzzanatokat vagy a horzsolásokat. Ez a hiedelem azonban nagyon félrevezető!

A túl nagy cipőknél a lábadnak sokat kell dolgozniuk, hogy támogasd a tested. Ennek az erőfeszítésnek az eredménye természetellenes járás és fájdalom a lábban. Ráadásul a túl nagy cipők – mivel nem nyújtanak megfelelő tartást – növelhetik az esések kockázatát, ami a lépcsőn fel vagy lefelé haladva is előfordulhat. 

A megfelelően illeszkedő lábbeli stabil alapot biztosít, amelyen az egész tested nyugszik. Így a lábai optimálisan vannak elrendezve, ami csökkenti az inak és ízületek kopását. Emiatt azt javasoljuk, hogy vásároljon megfelelő méretű cipőt.