11 meglepő tény a magassarkúról


Az élet magassarkú nélkül sokkal sivárabb lenne. A néha égig érő magasság ellenére sok nő szívesen viseli őket, és el sem tudják képzelni, hogy hordása nélkül elhagyják a házat. Nem csoda! Ezek a cipők elképesztően kiemelik a nőies formákat, és "ezt" adják minden ruhához. Ebben a cikkben a tűkkel kapcsolatos legérdekesebb tényeket néztük meg. Nézd meg, melyik lep meg a legjobban!

#1 Kezdetben a magassarkút csak ... férfiaknak tartották fenn

Lehet, hogy nehéz elhinni, de a 10. században magas sarkú cipőt csak férfiak hordtak. Eredetileg perzsa lovas harcosok számára készültek. A magassarkú megakadályozta, hogy a láb kicsússzon a kengyelből lovaglás közben, és segített megőrizni a stabilitást a harcok során. 

Idővel az európai arisztokraták felvették ezt az irányzatot, és a társadalmi státusz tükröződéseként kezdték kezelni. Büszkén viselte a sarkát. Lajos király XIV. Ez a divat a 17. századig nagyon népszerű volt a férfiak körében.

#2 Hulladékvédelem

Érdekes módon száz évvel később a gombostűket már nem csak az elit számára tartották fenn. A munkásosztály is szerette őket, akik azért hordták ezt a cipőt, hogy... megvédjék magukat az utakon mindenütt előforduló szennyezéstől és hulladéktól. Ennek köszönhetően a város utcáin tett séta után a ruhák nem igényeltek átfogó felfrissítést. 

A 16. században döntések születtek a sarok magasságának szabályozásáról, hogy világosan meg lehessen különböztetni egymástól a különböző osztályokat. A korabeli közemberek legfeljebb 1,2 cm magas cipőt viselhettek, míg a nemesség és az arisztokrácia 6,3 cm-es sarkú cipőt engedhetett meg magának.

#3 Az első nő magassarkúban

Az első nő, aki magassarkúban jelent meg a nyilvánosság előtt, Katalin de Medici - Franciaország királynője volt. 1955-ben vette fel őket Henri de Valois-val – Orléans hercegével – kötött esküvőjére. Ily módon el akarta rejteni alacsony magasságát. A francia királynő kétségtelenül népszerűsítette ezt az irányzatot a nők körében, és szívesen hordott napi rendszerességgel tüskéket, amelyek - véleménye szerint - tekintélyét és női erejét szimbolizálták.

# 4 Sarok vastagsága és neme

Idővel a magas sarkú cipők népszerűvé váltak a nők körében. Annak érdekében, hogy a nőknek szánt modelleket meg lehessen különböztetni a férfiaktól, a sarok vastagsága miatt felosztást vezettek be. A vékony sarkú a tisztességes nem attribútuma lett, és a vastagabb sarkúakat a férfiakhoz rendelték.

#5 Kísértés az ördögtől

Amikor Európában elkezdődött a felvilágosodás kora, a magas sarkú cipőket egyfajta női szeszélyként kezdték felfogni. A férfiak ezután racionális megoldásokra törekedtek. Ezért egyszerű ruhákat kezdtek viselni, és teljesen feladták a sarkakat. Az ilyen cipőket viselő nők pedig – az új felekezetek és vallási meggyőződések megjelenése miatt – állítólag az ördögtől jövő kísértést tükrözték.

# 6 Ideje szünetet tartani

1800-ban a világ – és vele a mai divat – egyre konzervatívabbá kezdett válni. A nők a magassarkú helyett a férfi cipőhöz hasonló, alacsony sarkú bőrcipőt választották. A francia forradalom után a magas csizmák gyakorlatilag eltűntek az utcákról. Még több évtizedbe telt, mire a sarkú cipők visszatértek a szalonokba.

#7 Sóhajtva a poszterekért

A második világháború idején a katonák sóhajtoznak a divatmodelleket stílusosan ábrázoló plakátok után pin-up lányaki mindig szemet gyönyörködtető magassarkút hordott. Ez megihlette a fiatal amerikai nőket, akik nem csak nagyobb eseményeken kezdték viselni őket. Sokuk számára igazi kihívást jelentett a magassarkúban táncolni!

#8 Az első gombostű

A ma ismert tűt csak 1950-ben találták fel. Addig a sarkú cipők fából készültek. Jelenleg különféle anyagokat használnak a gyártásukhoz. Érdekes módon az olaszban a pin (gyilok) kést vagy tőrt jelent.

#9 Feminista lázadás

1968-ban, az Atlantic City-ben megrendezett Miss America versenyen hatalmas feminista tiltakozás volt. A szabadság korlátozásának véget vetve a nők elkezdték kidobni a hajcsavarókat, melltartókat és a... magas sarkú cipőket is.

#10 Optikai csalódás

Szerencsére a nők még nem adták fel teljesen a magas sarkú cipő viselését, és még jobban szeretik a cipők által keltett optikai csalódást. Végül is az ilyen cipőkben a hát szinte automatikusan kiegyenesedik, és a mellkas finoman előre tolódik. Mindez - néhány vagy akár több centiméteres magasság hozzáadásával - az egész sziluettet karcsúbbnak és karcsúbbnak tűnik.

#11 Guinness Rekordok

21.95. Ennyi másodpercbe telt Jill Stamisonnak, hogy 150 métert lefusson magassarkúban. Az amerikai ezt 2008-ban tette meg az „Élő! Regisszel és Kellyvel." 

A Guinness könyv szerint a legmagasabb magas sarkú cipő majdnem ... 4 méter. 2019 áprilisában hozták létre tunéziai cipészek, hogy kiemeljék kézműves tudásukat és hozzáértésüket, és ünnepeljék a lábbeliipar népszerűségét Safakis városában.