Romantika a borítókról: farmer és cipő!

Ki nem ismeri őket, és ki nem viseli őket? Ezek a XX. Századi ikon: JEANS!

Az első farmermodelleket Európában a tizenkilencedik században hozták létre, ám ezt a mai verziót 1873-ban Jacob Davis és Levi Strauss készítette San Franciscóban, amely egy kis aranyváros volt. Az aranykeresőknek tartós ruhákra volt szükségük, amelyek olcsók és kényelmesek, és ezért könnyen gyárthatók. Davis és Strauss innovatív elképzelése a varratok és a zsebek réz szegecsekkel történő megerősítése volt. Érdekes módon az első farmer nadrágot nem gombbal rögzítették, hanem a derékhoz rögzítették. A legmagasabb minőségű modellt 501-es számmal kaptak, és gyorsan favágók, mezőgazdasági termelők és mindenekelőtt cowboyok ruházatává váltak. A farmer "dolgozó" története azonban csak a karrierjük bevezetője.

Az 1950-es években a lázadó amerikai tinédzserek viselték a farmert, és ezt természetesen a nagy képernyő csillagai befolyásolták: Marilyn Monroe (a „A szélén” című filmben játszott farmerben) és James Dean (a „Lázadó ok nélkül” című filmben). Aztán farmer ingek és egyéb kiegészítők is megjelentek. Ekkor a farmer vált az ifjúsági divat szimbólumává. Az 1970-es években a farmer vált lázadó fiatalok egyenruhájává. Harangok, hosszú haj és farmer táskák, amelyeket a hippi a régi farmerből varrtak. A 90-es években a farmer népszerűsége felrobbant! Farmer lehet és mindennek meg kell lennie: nadrág, ing, dzseki, cipő, kézitáska és fejpánt a hajon. Még emlékszel erre az amerikai TV sorozatokból? Addig, amíg a haj nem söpredik! És a következő? A következő vágások és színek megváltoztak. Visszajöttek és elmentek a szekrény aljára, harangok, csövek, lyukakkal dörzsölve, foltokkal, golyókkal ...

Lengyelországban a farmer az 1950-es években jelent meg. Csak exkluzív üzletekben - Peweksben vagy lumpekben kaphatta meg őket, ahol ruhákat vásárolt a "demobil" -ból. Néhány havi fizetést fizettek, akkor a Pepsi-Cola mellett a fiatalok voltak a legkeresettebb termékek. Csakúgy, mint az Egyesült Államokban, a farmernadrágot a fiatal színpadi és mozisztárok népszerűsítették.

A farmer azonban nem csak nadrágot és inget jelent. A farmer a kiegészítőkre is elterjedt. A mai napig az utcákon farmerruhába öltözött emberek találhatók. Ez a tendencia néhány évszak óta, de ebben az évben a farmer uralkodik, mint a lábadon viselt kiegészítő. Mi lenne a farmer cipővel? 

A farmer cipő (vagy farmer-szerű szövettel ellátott cipő) könnyedén nyújthat egy kis egyenetlenséget, vagy alkalmi megjelenést kölcsönözhet neki. Egy farmer balerina szoknya felhelyezése a szoknyára kevésbé formálisvá tesz minket, és a színes nadrághoz tartozó farmer cipők kiválóan működnek minden nyári és hétvégi ruhában. Itt vannak, van valami a szemedben? :)