Mit tegyünk, hogy a cipő ne súrolja a lábát? Tekintse meg módjainkat


A kidörzsölődő cipő meglehetősen gyakori probléma, különösen új pár esetén. Úgy gondoljuk, hogy szinte mindenki tapasztalta már a kidörzsölt sarok kellemetlen és fájdalmas érzését. Vannak varázslatos megoldások erre a problémára? Persze, bár nem sok közük van a mágiához! Csak néhány hatékony tipp, hogy mit tegyünk a cipők kidörzsölődésének megelőzésére és a betegségek leggyakoribb okaira.

Miért kopik a cipőm?

Legalább több oka van a fájdalmas horzsolások előfordulásának a lábon. A leggyakoribb természetesen az, hogy a cipők újak, így még nem volt idejük alkalmazkodni a lábad formájához. Ez azonban nem az egyetlen ok. Miért kopik a cipőm?

  • A cipőt rosszul választották ki. Érdemes megjegyezni, hogy a lábak dörzsölhetik a túl kicsi és túl nagy cipőket is. Általában a túl szűk cipőt hibáztatjuk a sarkon, bokán vagy lábujjakon lévő bosszantó horzsolásokért. Ez természetesen igaz, de a túl laza és a stabil lábtámaszt hiányzó cipők is gondot okoznak. Ez dörzsölést, de súlyosabb sérülést is okozhat. A túl szűk cipő viszont a horzsolások és a fájdalmas hólyagok mellett hozzájárul a láb fokozott izzadásához, a körömlemez deformálódásához vagy károsodásához. Ne becsülje alá a problémát, és mindig körültekintően válasszon cipőméretet, mert kiderül, hogy a karcos sarok, bár fájdalmas, az egyik kisebb probléma. 

  • Rossz minőségű anyag. A kopott sarkú probléma leggyakrabban a gyengébb minőségű anyagokból, például ökológiai bőrből készült cipőknél jelentkezik. A döntő ebben az esetben a jóval alacsonyabb ár, így több párat is megengedhet magának egy valódi bőrből készült pár helyett. A natúr bőrből készült cipők viszont jóval drágábbak, de nagyobb szellősség és plaszticitás jellemzi őket, aminek köszönhetően a láb nem izzad, és maga a cipő is gyorsabban alkalmazkodik a formájához. Erre a problémára különösen azoknak kell figyelniük, akiknek érzékeny lábuk van, hajlamosak a hólyagokra, horzsolásokra és nyűgös fájdalomra.

A lábon lévő horzsolások, bár teljesen ártatlanul kezdődnek, komoly problémákat, szélsőséges esetekben pedig gyulladt fertőzést okozhatnak, amely orvosi beavatkozást igényel. Ne becsülje alá a problémát, és cselekedjen, mielőtt a sarka feltűnő kipirosodása fájdalmas, feltörő hólyagokkal és vérző sebekkel végződik.

Mit tegyünk, hogy a cipő ne kopjon ki?

A sarkak dörzsölése kellemetlen és gyakran fájdalmas probléma. Fedezzen fel néhány bevált módszert a cipők dörzsölésére, és viselje örömmel!

  • Próbálja meg finoman nyújtani a cipőt. Egy enyhén nedves, vastag zokni jól működik. Egy több perces séta meg kell oldania a túl szűk lábbeli problémáját. Ha szükséges, a tevékenységet több napig megismételheti. Tekintse meg cikkünket is, amelyben más megoldásokat is javasolunk a túl kicsi cipők lebontására. 

  • Kenje be cipőjét zsíros krémmel. A kozmetikum lágyítja az anyagot, így nem irritálja a lábbőrt. Ezenkívül a krém siklást biztosít, ami lehetővé teszi a láb szabadabb működését a cipő belsejében. Ez a módszer kiválóan alkalmas szandálokhoz is. 

  • Talkum vagy babapor. A termék hatékonyan minimalizálja a túlzott lábizzadást, amely gyakori oka a későbbi horzsolásoknak vagy dörzsölődéseknek. A talkum felszívja a nedvességet, így csökkenti az epidermisz károsodásának kockázatát. 

  • Gél betétek. A probléma megelőzése érdekében a legjobb, ha közvetlenül a vásárlás után a cipőbe helyezi őket. A cipőboltokban kapható gél talpbetét kiváló módszer a koptató hatású cipőkhöz, mivel minimálisra csökkenti a lábfej csúszását a cipő belsejében, védi a sarkat és a lábközépet. Szandálok, magas sarkú cipők és éksarkú modellek esetén is működni fognak. 

  • Sarokfülek cipőkhöz. Cipőboltokban vásárolhatja meg őket, és a termék megfelelő ragasztása a cipő belsejében hatékony védelmet garantál a kopás ellen.

  • Kérje cipész segítségét. Jó módszer, ha visszaküldi a problémás cipőt egy cipésznek, aki professzionális eszközök segítségével megszünteti a bőr horzsolásainak okát.

Az új cipők megfelelő előkészítése kulcsfontosságú, ezért érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni az első felhúzás előtt. Ha azonban már tapasztalt olyan bőrpírt vagy horzsolást, amely lehetetlenné teszi a kényelmes járást, megfelelő lábápolásra lesz szükség, hogy csökkentse a nyűgös fájdalmat. Egy forró fürdő megkönnyebbülést hoz a lábán, ami csillapítja a betegségeket. Ne felejtse el megóvni a bőrt a probléma további súlyosbodásával szemben – használjon védőtapaszt erre a célra, cseréljen cipőt egy másik modellre, és a lehető leggyakrabban hagyja el a sebet kötszer nélkül, ami felgyorsítja a gyógyulást.