Mit tegyünk, hogy a cipő ne legyen nedves? Könnyű!


Az ősz rendkívül esős időszak. Bár abban az időben a wellington csizma tűnt a legésszerűbb megoldásnak, nem mindig illik minden ruhához. A nedves cipőktől való megfázás elkerülése érdekében viselheti kedvenc cipőjét, ha betart néhány tippet. Ellenőrizze, hogyan védheti cipőjét a nedvességtől, és hogyan tarthatja szárazon lábát az időjárási viszonyoktól függetlenül.

Miért vizes a cipőm?

Beléptél egy tócsába? Kiöntötte az italát futás közben? A cipő több okból is nedves lehet. A fő az, hogy extrém nedvességnek teszik ki őket. Amikor a víz átszivárog a felsőrész vagy a talp anyagán, a cipőd felszívja azt, így a lábad nedves lesz. 

Emiatt kedvenc cipője megsérülhet, és könnyen megfázhat. A megfázás azonban nem minden, amire fel kell készülni, ha átázott lábbelit visel. A nedves láb nedves cipőhöz való dörzsölése hozzájárulhat a fájdalmas hólyagok kialakulásához, sőt a láb bőrének megrepedéséhez is. 

A cukorbetegek számára ez veszélyes, hónapokig tart a gyógyulás, és akár kellemetlen fertőzéssel is járhat. A nedves cipők gombás fertőzéseket is okoznak, amelyek átterjedhetnek a körmök környékére. 

Ennek elkerülése érdekében kövesse tippjeinket, hogy szárazon tartsa lábát. Ebben a cikkben foglalkoztunk velük.

Ellenőrizze az időjárás-előrejelzést

Ha túrázás közben véletlenül belelép egy tócsába, amely mélyebbnek bizonyul, mint azt eredetileg gondolta, a cipője nyirkossá, sőt vizessé válhat. Ezt a forgatókönyvet úgy kerülheti el a legegyszerűbben, ha megnézi az aktuális időjárás-előrejelzést, és ennek megfelelően állítja be lábbelijét.

Ha a lábbelije nem vízálló anyagból készült, az eső és a hó hatására nedvesség szivároghat be a csizmába, és a zokni beázhat. Emiatt próbálja mindig az uralkodó időjáráshoz igazítani őket.

Válassza ki a megfelelő lábbelit a fizikai aktivitáshoz

Ugyanilyen problémát jelent a nem megfelelő lábbeliben végzett intenzív tevékenység. Ebben a helyzetben az egész tested megnövekedett hőmennyiséget termel, amitől a lábad izzadhat, és a cipőd átázik.

Ennek elkerülése érdekében válasszon lélegző cipőt, amely speciális anyagokból készült a fizikai aktivitáshoz. Ezenkívül permetet vagy hintőport is használhat a túlzott lábizzadás problémájának kiküszöbölésére.

Ősszel nem csak gumicsizmát

A Wellington csizma és az eső a tökéletes páros. Ezek a cipők a lehető legvízállóbbak, de viselése nem teljesen előnyös a lábad számára. A megfelelő szellőzés hiánya a láb intenzív izzadását okozhatja, ami nemcsak kellemetlen szagot, hanem hosszú távon a láb és a köröm gombásodását is okozhatja. 

Szerencsére számos módja van annak, hogy ne kelljen nadrágot viselni az öltönyhöz, és a cipőt szárazon kell tartani. Nem kell mást tennie, mint speciális nedvesedésgátló termékeket felhalmozni, vagy az alábbiakban ismertetett házi módszert alkalmazni.

Lábbeli impregnálások és spray-k

Az üzletekben speciális impregnálások és spray-k kaphatók, amelyek megóvják a cipőt a nedvességtől. Áruk nem túl magas, és hatékonyan előzhetik meg a cipő beázási problémáját.

A termék felhordása előtt ne felejtse el megbizonyosodni arról, hogy a cipő felsőrészének anyagához készült. Ezenkívül ne felejtsen el egy percet szánni a cipő alapos megtisztítására, mielőtt az impregnálást vagy a spray-t felhordná. Így biztos lehet benne, hogy a termék meghozza a kívánt eredményt, és lábai szárazak maradnak.

Otthoni gyógymódok nedves cipőkre

Az interneten többféle, saját költségvetésű módszert is találhatsz, hogy ne ázzon el szövetcipőd. Csak egy gyertyára és egy hajszárítóra van szüksége. 

A felsőrész anyagát alaposan dörzsölje át a gyertyával, és rövid ideig szárítsa meg a cipőt a meleg levegőárammal. Ily módon a viasz minden zugba bejut, és védőréteget hoz létre a nedvesség ellen.

Vizes cipő? Nem probléma!

A kedvenc cipőd teljesen átázott, és úgy gondolod, hogy csak ki lehet dobni? Lazíts! Van rá módunk. Legyen türelmes, és hagyjon nekik időt teljesen megszáradni. A folyamat felgyorsítása érdekében húzza ki a talpbetétet a cipő külső részéről, és hagyja külön megszáradni.

Kerülje a cipők hajszárítóval való szárítását, és ne tegye ki közvetlen napfénynek. Ilyen módon a cipő elkezdhet szétesni, és elveszítheti eredeti színét. Ha még mindig törődik az idővel, csúsztassa a cipőbe gurított újsággolyót. A papír felszívja a vizet, és a lábbelije sokkal gyorsabban szárad.

Mi a teendő, ha a cipőm nedves lesz?

Ha nem tudja levenni az átázott cipőt, menjen el a legközelebbi kioszkba és vegyen újságot. Tekerd be vele a lábadat, és tedd vissza a cipődbe. Gumiszalag segítségével rögzítheti a helyén. Az újság felszívja a nedvességet, így könnyedén elérheti a legközelebbi buszmegállót, és hazamehet. Ha hosszú út áll előtted, időnként cserélj újságot.

Egy másik módszer a műanyag zacskók használata. Amint látja, hogy zápor jön, és nem tud menedéket nyújtani az eső elől, tekerje a táskát a lábára, és dugja be a cipőjébe. Bár a levegő keringésének zavara miatt nem ideális, de sokkal jobb, mint hagyni, hogy teljesen átnedvesedjen a lábunk.

Látod, milyen egyszerű? Biztosak vagyunk benne, hogy extrém körülmények között is megbirkózik tanácsainkkal, és soha nem fog meglepődni.