Milyen cipő jó doboláshoz? Válaszokat kaphat a leggyakrabban feltett kérdésekre


Dobolással kezdi a kalandot, és azon tűnődik, melyik cipő lesz a legjobb választás? Vagy lehet, hogy eddig csak zokniban játszottál, de koncertezést tervezel, és olyan cipőre van szükséged, ami nem hagy cserben? Akár kezdő, akár haladó dobos vagy, a megfelelő cipő biztosan jól fog jönni.

Mezítláb vagy cipőben?

A dobosok megosztottak – míg egyesek szívesebben játszanak mezítláb, mások el sem tudják képzelni a játékot cipő nélkül a lábukon. Ezen lehetőségek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ha mezítláb dobol, jobban érzi a pedálokat, így hatékonyabban irányíthatja azokat. Ráadásul sokkal lassabban fáradsz el, mert nem jár veled többletsúly cipő formájában. Ha azonban nem vagy elég óvatos, a lábad megsérülhet, a pedálok és a közöttük lévő súrlódás pedig fájdalmas hólyagokat okozhat.

Ennek megakadályozására sok dobos úgy dönt, hogy cipőben játszik. Sőt, ha dobolás közben cipőt visel, az jobb ütési erőt ad, és javítja a kényelmet, feltéve, hogy a megfelelő cipőt választja.

Érdekel, mire érdemes odafigyelni, hogy minél kényelmesebben érezd magad? Jó helyre jöttél! Útmutatónkban összegyűjtöttük a dobos cipők legfontosabb szempontjait, amelyeknek köszönhetően a megfelelő választást fogod meghozni. Kezdjük!

Mire kell figyelni a dobos cipő kiválasztásakor?

Számos tényezőt figyelembe kell venni, ha nem szeretné, hogy a lábbeli korlátozza az edzés, a próbák vagy az előadások során. 

Először is győződjön meg arról, hogy a dobos cipője elég könnyű. Így még egy kimerítő, hosszú edzés sem lesz nehéz teher a lábadnak, és az utolsó darabig precízen tudsz majd játszani.

Másodszor, válasszon könnyű és légáteresztő anyagokból készült cipőket. Ennek köszönhetően a lábad nem fog intenzíven izzadni, és nem fogsz kellemetlen érzést érezni.

Harmadszor, keressen olyan cipőt, amely a mezítlábhoz hasonlóan érintkezik a pedállal. Semmilyen sarkú és magasított cipő nem fogadható el. Válassz egy lapos talpat, amely a legjobban illik ehhez a tevékenységhez.

Milyen talpú legyen a dobos cipő?

A dobos cipőket elsősorban rugalmas talp jellemzi. Ennek teszteléséhez megpróbálhatja félbehajlítani a cipőt, miközben a kezében tartja. Ennek köszönhetően különféle mozdulatokat hajthat végre anélkül, hogy különösebb erőfeszítést kellene tennie. 

A cipő markolata befolyásolja a pedálütések erejét. Érdemes megjegyezni, hogy ez a szempont nagymértékben függ a talptól, különösen a futófelülettől és annak sajátosságaitól. Ügyeljen azonban arra, hogy ne vigye túlzásba. A túlzott tapadás megnehezítheti a láb mozgását a pedál felületén.

Ha gyorsan le akarja nyomni a pedált, vegyen fel egy viszonylag csúszós talpat. Ha a lassabb, de erősebb ütéseket részesíti előnyben, válasszon tapadó talpú cipőt, amely további párnázást biztosít a lábaknak, az izmoknak és az ízületeknek, ugyanakkor jobban ellenáll a kopásnak.

Milyen anyagból készüljön a dobos cipő?

Bár úgy tűnik, hogy az anyag csak egy jelentéktelen adalék, a dobolásnál nem is lehetne nagyobb baj! Képzelje el, hogy a teljes próbát testhezálló ingben kellett töltenie, amely korlátozza a mozgásteret. Semmi szép, még cipő esetében sem! 

Bármilyen merev, rugalmatlan anyag biztosan rossz választás lesz a dobosoknak. Ehelyett válasszon vékony, könnyű anyagokat, amelyek könnyen alkalmazkodnak a láb sajátosságaihoz. Cipőtextil anyag, vékony natúr bőr vagy velúr tökéletes lesz.

A dobos cipőnek kényelmesnek kell lennie?

Egyes kezdő dobosok azon tűnődnek, hogy a dobos cipőnek kényelmesnek kell lennie. Valóban! Hiszen a kényelem hiánya elvonhatja a zenészt, és sokkal nehezebbé teheti a dobolást.

Ne feledje, hogy a lábbelik kényelme sok tényezőtől függ. A súly és a légáteresztő képesség nagyon fontos, de a tökéletes illeszkedés is. Semmi esetre sem dönthet úgy, hogy túl szűk cipőt visel, abban a reményben, hogy széttörik. Ügyeljen a túl nagy modellekre is, amelyekből játék közben kilóghat a sarok.

Válassz olyan lábbeliket, amelyek jelenléte a lábadon gyakorlatilag észrevehetetlen lesz.

Milyen cipőt válasszunk doboláshoz?

Most, hogy tudja, milyen tényezőket kell figyelembe venni dobos cipő vásárlásakor, valószínűleg azon tűnődik, hogy melyik modell működik a legjobban. 

Fogadjon klasszikus tornacipőre vagy csizmára felcsúsztatható. Szintén telitalálat lesz a kosárlabdázásra vagy teniszezésre tervezett cipő, amelyet nagy rugalmasság, kis súly és jó tapadású lapos talp jellemez.

Mint látható, a dobos cipőjének kiválasztása nem különösebben bonyolult. Meggyőződésünk, hogy tippjeinkkel és trükkjeinkkel ez a feladat gyerekjáték lesz számodra. Sok szerencsét!