Milyen cipő alkalmas sportolásra?


Sportolsz? Legyen szó kosárlabdáról, fociról vagy gördeszkáról, tudja, milyen fontos a megfelelő lábbeli. A jól illeszkedő sportcipők nemcsak kényelmét és teljesítményét javítják, de mindenekelőtt megelőzhetik a fájdalmas sérüléseket. Nézze meg, mire kell figyelnie vásárlásukkor.

Egészséges testben, ép lélekben

A sportolásnak számos előnye van. Javítja az izmok állóképességét és az ízületek rugalmasságát, lehetővé téve testének, hogy többet tegyen. A sport emellett segít a testsúly kordában tartásában, és egyben csökkenti számos betegség és súlyos betegség kockázatát. Sőt, erősíti az immunrendszert, javítja az alvás minőségét és több energiát ad az élethez. 

Ha sportol, biztosan tudja a megfelelő felkészülés fontosságát. Kényelmes öltözéked van, amely nem korlátozza mozgási tartományát, és a szükséges bemelegítéssel megfelelően felkészíted testedet az erőfeszítésekre. Ez azonban nem minden, amit megtehet a kényelem növelése és a sérülések elkerülése érdekében. A megfelelően kiválasztott cipő ugyanolyan fontos.

Válassza ki, amire szüksége van

Legyen szó futásról, labdarúgásról vagy izgalmas gördeszkás trükkökről, egy megfelelő sportcipő kell minden sportoló. 

Ahhoz, hogy be tudjon fektetni beléjük, nem kell hivatásszerűen foglalkoznia a sporttal. Mindössze annyit kell tennie, hogy hetente legalább két-három alkalommal gyakorolja a sportot.

A piacon különféle típusú sportcipők találhatók minden edzéstípushoz. Az aerob cipőket könnyűségük és megfelelő lengéscsillapításuk jellemzi, a futócipőket pedig lengéscsillapítás és speciális profilozás jellemzi a helytelen testtartás elkerülése érdekében.

Ne feledje, hogy nem minden sport egyenlő. Sőt, érdemes átgondolni, hogy bent vagy a szabadban sportolunk. Az aszfalt jelentősen eltér a puha aljnövényzettől, amihez teljesen más tulajdonságokkal rendelkező lábbelik felszerelése szükséges.

Futócipő

Futócipőjének kiválasztásakor válasszon könnyű és rugalmas modellt, amely megadja lábának a szükséges támaszt. Annak a felületnek a sajátosságaitól függően, amelyen futni kíván, válasszon olyan talpat, amely többé-kevésbé a talajhoz tapad. 

Trail futás esetén fogadjon cipők speciális betétekkel a talpban. Ha kemény felületen, például aszfalton tervez edzeni, döntsön sima talpú cipő.

Kosárlabda cipő

A kosárlabdacipőknél ügyeljen a viszonylag lapos, mégis elég széles talpra, hogy segítsen a maximális egyensúly megőrzésében. Speciálisan kialakított minta a talpon cipő még jobb tapadást biztosít a talajhoz, és elkerüli a csúszást a pályán.

Futball cipő

Attól függően, hogy természetes vagy műfüvön vagy beltéren szeretne játszani, válasszon megfelelő tapadású talpat. Az első esetben tökéletesek lesznek hagyományos dugókmíg a másodikban - klasszikus glóriák. Ügyeljen az ujjak területén lévő erősítésekre is, amelyek megvédik őket a labdapasszok során.

Röplabda cipő

Vizuálisan röplabda cipő Lehet, hogy megtévesztően hasonlítanak a kosárlabdacipőkhöz, de felépítésüket tekintve gyökeresen eltérnek tőlük. A gumi talpat úgy kell kialakítani, hogy kiváló manőverezhetőséget és tökéletes tapadást biztosítson a talajhoz, ugyanakkor megakadályozza az esetleges elcsúszást.

Úszócipő

Ha úszócipőt keres, válasszon olyan modellt, amely gyorsan elvezeti a vizet és biztosítja a hatékony légáramlást. Kiváló megoldásnak bizonyulnak majd neoprén csizmaamely megóv a csúszástól, ugyanakkor tökéletesen illeszkedik a lábad formájához.

Mire figyeljünk sportcipő vásárlásakor?

Függetlenül attól, hogy melyik sportot űzi, érdemes betartani néhány egyszerű tippet, amelyek segítségével biztosan megfelelő lesz a sportcipő beállítása.

Először is ne próbálja fel a cipőjét reggel. Ekkor a lábad a legjobban kipihent, tehát a legkevésbé dagadt. Ne feledje, hogy minden edzés valódi benyomást kelt a lábában. A legjobb illeszkedés érdekében döntsd el, hogy délután vagy este próbáld fel őket.

Másodszor, ügyeljen arra, hogy megfelelően illeszkedjen a mérethez. Semmi esetre se válasszon túl kicsi vagy túl nagy cipőt. Ha úgy érzi, hogy csúszik a lába, vagy nincs elég hely a lábában, válasszon más méretet. A legjobb megoldás, ha körülbelül fél centiméteres helyet hagyunk a nagylábujj és a cipő vége között. 

Harmadszor, ügyeljen arra, hogy a cipő ne legyen túl rugalmas vagy túl merev. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem nyújt megfelelő támogatást a lábának. Csak próbáld meg félbe hajlítani. Ha a cipője pillanatok alatt sziklaszilárd, folytassa a tökéletes pár keresését.

Mint látható, a megfelelő sportcipő kiválasztása nem különösebben bonyolult, és számos sérüléstől megóvhat, és jelentősen javíthatja a teljesítményt. Biztosak vagyunk benne, hogy tippjeinkkel ez a feladat gyerekjáték lesz számodra.