Kidörzsölődött a cipőktől? Van rá módunk!


Az új cipő, amit oly régóta hord, tökéletesen passzolt a gondosan kiválasztott ruhájához a barátja várva várt esküvőjére, de fájdalmas horzsolásnyomot hagyott a sarkán? Fel a fejjel! Nem kell másik párba fektetni egy másik alkalomra. Számos hatékony módszer létezik a dörzsölés megelőzésére a jövőben.

Miért kopik a cipőm?

Általában a horzsolások problémája meglehetősen észrevétlenül kezdődik. A sarok enyhén piros lesz, és járás közben enyhe kényelmetlenséget tapasztal. Minden következő lépéssel a bőrpír sebbé kezd válni, ami nemcsak csúnyán néz ki, hanem fájdalmat is okoz, ami megnehezíti a továbblépést.

Kíváncsi vagy, miért kopik a cipőd? Ez a probléma mind a nőket, mind a férfiakat érinti, akik rosszul illeszkedő lábbelit viselnek. Ez nem csak a túl kicsi cipőkre vonatkozik, hanem a túl nagyokra is. 

A dörzsölés másik oka lehet a láb túlzott izzadása vagy a nem megfelelő hosszúságú zokni, amely napközben lecsúszik, és további lehetőségeket teremt a fájdalmas hólyagok kialakulásához.  

Érdekes módon bizonyos esetekben a horzsolásokat testtartási hibák és más ortopédiai problémák okozhatják. Ilyen helyzetben érdemes szakemberrel konzultálni ezzel a problémával, aki megfelelő kezelési módszereket alkalmaz.

Nem számít, mi okozta ezt a problémát, van rá megoldás. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan.

Jobb megelőzni, mint gyógyítani

Az elv szerint jobb a megelőzés, mint a gyógyítás, érdemes előre védekezni a horzsolások ellen. Cipővásárlás közben is megteheti. Ehhez nem kell mást tennie, mint jó minőségű anyagokból, például bőrből készült lábbelit választani. Kíváncsi vagy, mit tehetsz még a hólyagosodás ellen? Tekintse meg a leghatékonyabb módszerek listáját!

Először válassza ki a megfelelő méretű cipőt

Különös figyelmet kell fordítani a méret kiválasztására. Mind a szűk, mind a laza cipők sebeket okozhatnak a sarok területén. 

Másodszor, ne viseljen új cipőt hosszú sétákhoz

Ha új kiegészítővel van dolgod, ne viseld azonnal hosszú sétákhoz. Ne feledje, hogy az új cipő általában merev, és időbe telik, amíg hozzászokik a láb formájához. Próbáljon meg körüljárni a cipőjét otthon, ügyelve arra, hogy kényelmesen érezze magát, amint elindul.

Harmadszor, biztosítson egy réteg védelmet a sarkának

Ha biztos akar lenni abban, hogy új cipője nem dörzsöli a sarkát, ügyeljen a védőrétegre. Például befektethet zselés vagy szilikon sarokba. Ez egy viszonylag olcsó termék, amely jelentősen csökkenti a hólyagok és a horzsolások kockázatát. Ha nem tud sarokpultot vásárolni, viseljen vastag zoknit, hogy megakadályozza a súrlódást.

A drogériákban és a gyógyszertárakban speciális kopásgátló termékek is kaphatók. Erre a célra a túlzott lábizzadás problémájával küzdőknek szánt dezodorok is tökéletesek. Ugyanilyen hatékony módszer a gyermekhintőpor használata. Az ilyen típusú termékek felszívják a nedvességet, ezáltal csökkentve a felhólyagosodás kockázatát.

Semmilyen körülmények között ne viseljen cipőt nedves lábon. Ez különösen nyáron gyakori probléma, amikor sokan úgy döntenek, hogy közvetlenül a víz elhagyása után papucsot vagy papucsot vesznek fel. Mielőtt felvenné a cipőt, törölközővel alaposan szárítsa meg a lábát, figyelembe véve a lábujjak közötti távolságot is.

Hogyan nyújtsunk hatékonyan cipőt?

A legtöbb esetben a cipő kidörzsölődésének problémájára a nyújtás a megoldás. A lábbeli szétválasztása rugalmasabbá teszi a lábbelit, és ennek eredményeként alkalmazkodik a lábához, megadva a megérdemelt kényelmet.

Ha velúr vagy bőr cipőkkel van dolgunk, használhatunk hőt, ami befolyásolja a cipő plaszticitását. Ehhez szüksége lesz egy hajszárítóra és egy pár vastag zoknira. Először vegye fel a zoknit, majd vigye a szárítót viszonylag meleg levegőre, és tartsa biztonságos távolságban a cipőtől. Amikor az anyag felmelegszik, rugalmasabbá válik, és hatékonyabban alkalmazkodik a lábad sajátosságaihoz. Ezután járja be a cipőt, amíg teljesen ki nem hűl. Ismételje meg ezt a folyamatot, amíg a lehető legkényelmesebb nem lesz.

Mi a teendő, ha a cipő kopott?

Figyelembe véve, hogy az előre figyelmeztetett mindig biztosított, ha új cipőben indulunk hosszabb sétára, ügyeljünk arra, hogy legyen vakolat, fertőtlenítőszer és lehetőség szerint egy tartalék kényelmes cipő. 

Ha séta közben úgy érzi, hogy a cipője súrlódik, feltétlenül álljon meg, vegye le és mérje fel a helyzetet. Bizonyos esetekben szükség lesz a seb fertőtlenítésére. Ha tovább kell mozognia, tegyen fel gipszet, hogy a fájdalmas horzsolások ne súlyosbodjanak. Azonban ne felejtse el levenni, amikor hazatér. Így a bőre szabadon lélegezhet, és a seb sokkal gyorsabban gyógyul.

Biztosak vagyunk benne, hogy tanácsaink segítenek megbirkózni a koptató cipők problémájával, és mostantól minden séta tiszta öröm lesz az Ön számára.