Honnan származtak a cipők? A legnépszerűbb sportcipők története

Gumi forradalom

A cipőkben található talp - legjellemzőbb elem - gumiból készül. Az első ötlet, hogy ezt az anyagot cipők készítéséhez használja, a Wait Webster 1832-ben jött létre. Ötlete találatnak bizonyult, ezért gyorsan szabadalmaztatta. A modern megoldást a sportcipőkben használták, amelyeket a kerékpárosok lelkesen viseltek, és krikettre játszottak. Az a gondolat, hogy valódi sportcipőt készítsenek gumi talppal, Joseph Wiliam Foster fejére hajlamos. Az 1890-ben megnyitott kis angol manufaktúra alapítója látta a gumi lehetőségeit. Karizma révén a kisvállalkozásokat felismerhetővé tette, és a Reebok márka ma az egész világon ismert.

A csillag születése

A Foster által gyártott cipő nem emlékeztette a jól ismert sportmodelleket. A cipők történetében az áttörés dátuma 1908. Az Egyesült Államokban Marquis M. Converse úgy döntött, hogy pár sportcipőt hoz létre a kosárlabdázók számára. Bokájhosszú, könnyű csizmát tervezett vastag gumi talppal. Jellegzetes, fehér zelówka és az anyag sötét teteje, valamint a csillag a bokán - így néztek ki az első All Stars cipők. A márka szimbóluma fennmaradt a mai napig. A cipőt nézve néhány másodperc alatt felismerjük, valakinek van-e eredeti, ikonikus Convers.

Út a csúcsra

tornacipő vezette a népszerűség magasságait Charles "Chuck" H. Taylor - kosárlabda csillag. Ő volt az, aki megmutatta a világnak fehér talpát a kosárlabdapálya padlóján. Megállapította, hogy hirdeti a Conversy hirdetését, miután néhány javítást végzett az eredeti cipőben. Ezután minden nagyon gyorsan ment. Barátok és barátok, és mindenekelőtt Chuck rajongói azt akarták, hogy kedvenc cipője lábakon legyen. A sport világában új trend alakult ki, amelyet gyorsan az utca követ. A cipők elárasztották az Egyesült Államok városát.

Cipők a haza szolgálatában

A hadsereg nagyra értékelte a cipők kényelmét és sokoldalúságát. A cipők a katonák számára kötelező felszereltséggé váltak a múlt század 40–50-es éveiben. Kiderült, hogy az egyenruhában lábbeli gumi talppal is polgári. Cipők kedvenc hadsereg csizma? Tökéletes és szükséges javaslat volt a Converse márkának.

Rock'n'roll - cipők a szubkultúrák kezében

Az 1950-es és 1960-as években a cipők a fiatalok lábát találták a világ minden tájáról, és a zene új tendenciái lenyűgözték őket. A cipők a kulturális forradalom szimbólumává és a virágos erőmozgás fontos elemévé váltak. Azóta a fehér gumi talppal ellátott cipőt a zenei csillagok teljesen elfogadták. A következő évtizedekben a legnagyobb együttesek tagjai és szólisták alapították őket koncertekre, rajongókkal való találkozásra vagy vásárlásra. A 90-es évek Conversach-ban többek között Kurt Cobain és Axl Rose. Jelenleg tinédzser bálványként tekintjük őket - Justin Bieber.

Cipők Lengyelországban

Sport cipő Stomil gyártotta Lengyelországban az 1930-as években. A cipők voltak a túrázás legnépszerűbb lábbelii - tehát a nevük: "Tramp" vándor vagy rover.

A cipők története rendkívül lenyűgöző. Az a gondolat, hogy miként lehet hatékonyan használni a gumi talpakat, az egész világon eljutott Európából az Egyesült Államokba. A kosárlabdapálya sportcipője gyorsan bekerült a hadsereg kötelező felszereléséhez, és hamarosan a csillagok kedvenc modelljévé vált. Manapság a boka jellegzetes csillaga ismeri az egész világot, és a Converses az egyik legkeresettebb cipő.