Honnan jöttek a cipők? A legnépszerűbb sportcipők története


A cipők kétségkívül az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb cipő. Nemzedékeket és szakmákat kapcsolnak össze - rocksztárok, színészek, újságírók, bloggerek, valamint általános iskolás gyerekek viselik őket. A jellegzetes fehér talp divatja több tucat éve folyamatosan tart a világon. Honnan származnak a cipők és mi tette őket olyan híressé?

A gumi forradalom

A cipők talpa - legjellemzőbb elemük - gumiból készül. A Wait Webster 1832 -ben vetette fel először azt az ötletet, hogy ezt az anyagot cipők készítésére használják. Ötlete bika szemnek bizonyult, ezért gyorsan szabadalmaztatta. Modern megoldást alkalmaztak a sportcipőkben, amelyeket szívesen viseltek a kerékpárosok, és krikettet játszottak. Joseph William Foster fejében támadt az ötlet, hogy valódi sportcipőt készítenek gumitalppal. Egy 1890 -ben megnyílt kis angol gyártó alapítója látta a gumi lehetőségeit. Karizmája felismerhetővé tette a kisvállalkozásokat, és a Reebok márka a mai napig világszerte ismert.

Csillag születik

A Foster által gyártott cipők még nem hasonlítottak az ismert sportmodellekre. A sportcipők történetének áttörési dátuma az 1908. év. Az Egyesült Államokban M. Converse márki úgy döntött, hogy létrehoz egy pár sportcipőt a kosárlabdázóknak. A boka fölé érő könnyű cipőket tervezett vastag gumi talppal. Jellegzetes, fehér talp és sötét anyagrész, plusz csillag a bokán - így néztek ki az első All Stars cipők. A márka szimbóluma a mai napig fennmaradt. A cipőre pillantva néhány másodperc alatt felismerhetjük, ha valakinek a lábán van az eredeti, ikonikus Convers.

Út a csúcsra

Tornacipő a népszerűség magaslatához vezetett Charles "Chuck" H. Taylor - kosárlabda sztár. Ő mutatta meg a világnak a fehér talpokat a kosárlabdapálya padlóján. Beleegyezett, hogy reklámozza a Conversát, miután néhány korrekciót végrehajtott az eredeti cipőn. Aztán minden nagyon gyorsan történt. A kollégák és barátok, és legfőképpen Chuck rajongói a kedvenc cipőjét akarták talpra állítani. A sport világa új irányzatot állított fel, amelyet az utca gyorsan követett. Cipők árasztották el az amerikai városokat.

Cipők az anyaország szolgálatában

A hadsereg értékelte a cipők kényelmét és sokoldalúságát. A csizma a múlt század 40-50 -es éveiben a katonák kötelező felszerelésévé vált. Kiderült, hogy az egyenruhások gumi talpú cipőt is viselnek sima ruhában. A cipők kedvenc seregcsizmája? Kiváló és szükséges ajánlás volt a Converse márka számára.

Rock'n'roll - cipők a szubkultúrák kezében

Az 1950 -es és 1960 -as években a cipők a világ minden tájáról származó fiatalok lábaihoz találtak, akiket lenyűgöztek a zene új irányzatai. A cipők a kulturális forradalom szimbólumává váltak és a virághatalmi mozgalom fontos elemévé váltak. Azóta a zenei sztárok teljesen elfogadták a fehér gumitalpú cipőket. A következő évtizedekben a legnagyobb zenekarok tagjai és szólisták alapították őket koncertjeikhez, rajongókkal való találkozásukhoz vagy vásárlásukhoz. Kurt Cobain és Axl Rose a Converses -be jártak a 90 -es években. Jelenleg tinibálványukat láthatjuk - Justin Bieber bennük.

Cipők Lengyelországban

Sportcipő az 1930 -as években Lengyelországban gyártotta a Stomil cég. A cipők voltak a legtöbbet választott lábbelik a túrázáshoz - innen kapta a nevüket: "Tramp" vándort vagy rover -t jelent.

A cipők története rendkívül lenyűgöző. A gumi talp hatékony felhasználásának gondolata szerte a világon és Európából az Egyesült Államokba terjedt. A kosárlabdapálya sportcipői hamar a hadsereg kötelező felszereléseivé váltak, és hamarosan a sztárok kedvenc modelljévé váltak. Ma a boka jellegzetes csillaga az egész világon ismert, és a Converse az egyik legtöbbet kopott cipő.