Hogyan lehet eltávolítani a penészt a cipőből?


Amikor új cipőre készül az új szezonra, kellemetlen meglepetés érheti. A cipő fehér bevonata, amely különösen a fekete cipőkön könnyen észrevehető, penész lehet. Néha a virágzás színe szürke, zöldes vagy barna. Biztosan felismeri a pincékre jellemző kellemetlen dohos szagról. Ilyen penész megtalálható mind a természetes bőrből, mind a műanyag lábbelikből. Hogyan kell kezelni? Hogyan lehet eltávolítani a penészt a cipőből?

Honnan származik a penész a cipőn?

A penész kialakulását elősegítik a párás körülmények, amelyekben a cipőket használják vagy tárolják. A penészgombát okozó tényező a nedves lábbeli hosszú távú tárolása, amelyet nedvesen nem szárítottak meg alaposan, de a cipő nedves helyen, például pincében való tartása is. A penész a szaprofita gombák szaporodása miatt keletkezik. A micéliumuk a lábbeliken fejlődik ki, "juhbőr kabátot" borítva, ami a penész káros jelensége.

Hogyan lehet megszabadulni a penésztől a cipőmön?

Ha a profilaxis kudarcot vallott, és penész képződött a cipőjén, akkor van mód arra, hogy megszabaduljon tőle. A penész eltávolításának bevált módja a környezetbarát módszer alkalmazása ecet vízzel. Ezt megelőzően csak száraz, kemény cipőkefével tisztítsa meg a formát. Ezt óvatosan kell elvégezni, hogy a forma ne hatoljon mélyebbre. A maradékot legjobb nedves ruhával eltávolítani. A megfelelő tisztítás magában foglalja a cipő mosását ecet és víz 1: 1 arányú oldatával. Ezt követően ajánlott a cipőt papírtörlővel vagy száraz ruhával megszárítani. Az így megtisztított cipőket jól szellőző helyiségben kell hagyni száradni, lehetőleg ősszel és télen a fűtőtest közelében (de ne rajta vagy alatta, hogy a cipő ne deformálódjon). Egy másik módszer terpentin olaj és glicerin használata. Először permetezze be a cipő felületét olajjal, majd dörzsölje a glicerint a bőr felső részébe.

A fenti módszerek azonban nem használhatók velúr- vagy anyagcipőknél. Itt alkoholt vagy más magas százalékos alkoholt vagy ammónia vizet (ammónia vízzel készült oldatát) kell használni. Nincs azonban garancia arra, hogy a penész ilyen igényes anyagból való tisztítása sikeres lesz. Ne felejtse el óvatosan eljárni, és ne ismételje meg ezt az eljárást sokszor, mert a magas százalékos alkohol kiszáradhatja a bőrt, és következésképpen a cipő megsemmisüléséhez vezethet.

Ha minden igyekezete ellenére a penész nem tűnt el, vagy újra megjelent, és a cipő dohos szagú, próbálkozzon erősebb szer használatával, vagy adja át a cipőt a cipésznek. A legjobb azonban, ha elkerüljük ezt a kellemetlen jelenséget, akkor megfelelően kell ápolni és karbantartani a lábbelit. A végső, de leggyakrabban választott megoldás új cipő vásárlása. Tehát ha öreg csizma penészes, és nem akar harcolni a raid ellen, talán tetszeni fognak a modellek fekete lapos bokacsizma Y225 csatokkal vagy Marquiz Meleg fekete prémes táskák. Férfiaknak azonban ajánljuk Chelsea csizma, például. Barna bőr bokacsizma vagy Bőr bokacsizma a Nikopol 702 cipzáron.

Hogyan lehet elkerülni a penészedést a cipőn?

 • A cipőt minden használat után meg kell tisztítani, lehetőleg kefével és tiszta vízzel.
 • A cipő belső részét és a belső talpbetétet is meg kell mosni.
 • A nedves cipőt lassan kell szárítani, lehetőleg szobahőmérsékleten, szellőző helyiségben vagy szabadban. Ebből a célból a cipőt nem szabad radiátoron vagy hajszárítóval szárítani, mert ez repedést vagy deformációt okozhat a cipőben.
 • A lábbeli ápolásához megfelelő termékeket kell használni. A szemes bőr kenést igényel. A velúr és a nubuk nem kezelhető fényesítő krémekkel és krémekkel. Ha a cipő vízálló anyagból készül, a cipő megfelelő impregnálása és gyantázása szükséges.
 • A lábbeli fém elemeit, például a rögzítőelemeket és a cipőfűző fűzőlyukait zsírozni kell a rozsda megelőzése érdekében.
 • Javasoljuk, hogy kerülje a cipő mosását a mosógépben.

Hogyan kell tárolni a cipőt, hogy ne rothadjon?

A cipők megfelelő tárolása nem nélkülözhetetlen a lábbeli penészedésének megelőzése szempontjából. Mindig tartson tiszta és száraz cipőt a szekrényekben. A legjobb módja annak, hogy cipőjét formában tartsa, ha cipőfát vagy más töltőanyagot, például kartont vagy újságot használ. Annak érdekében, hogy megvédje a cipőt a portól, a deformációtól, és ugyanakkor ne borítsa be a belső teret, a gyártók különféle tárolási módokat kínálnak. A rendelkezésre álló helytől függően a lábbelik tárolhatók cipős szekrényekben, szervezőkben és szekrényekben. A piacon különböző lehetőségek vannak a cipők beltéri tárolására: polcokon, síneken, létrákon, állványokon. Ezenkívül az alább felsorolt ​​megoldások egyikével biztosíthatja a lábbeli biztonságát, és egyúttal fenntarthatja a rendet:

 • Fa dobozok - ideális hely a cipők tárolására, viszonylag hosszú élettartamot biztosítanak a kartondobozokhoz képest. Elegendő helyet kínálnak, védenek a fény ellen és biztosítják a megfelelő légáramlást. A legmagasabb minőségű lábbelik gyártói ajánlják őket.
 • Cipősdobozok - olcsó, könnyen hozzáférhető formában, az üzletekben karton-, műanyag- és szövetdobozokat találunk.
 • Táskák - helyet takarítunk meg, de nem biztosítjuk a megfelelő elkülönítést a ruhatár többi cipőjétől. Még illatos táskák is vannak a piacon.
 • Akasztók - jó megoldás csizmákhoz és magas csizmákhoz, a felsőrészeket klipekkel rögzítve. A legjobb, ha például kartonpapírral rögzíti a csipesz alatt, hogy ne hagyjon nyomot a bőrcipőn.
 • Szervezők a szekrény ajtajához vagy falához - olcsó megoldás. A foltzsebekkel ellátott szövetszervezők lehetővé teszik, hogy rendben tartsa a ruhásszekrényt.

Ha követi a fenti tanácsokat, megfelelően gondozza és tárolja a cipőit, a penész valószínűleg nem támadja meg őket. Ha mégis előfordul, hasznosnak kell lennie tippjeinknek a penész eltávolításáról a cipőkről. Ellenkező esetben itt az ideje új vásárlást végezni - egy modell biztosan megragadja a tekintetét a KeeShoes -on!