Hogyan lehet eltávolítani a penész a cipőből?

Honnan származik a penész a cipőn?

A penész kialakulását a nedves körülmények, amelyekben a cipőket használják vagy tárolják, elősegítik. A penészgátló tényező a nedves lábbeli hosszú távú tárolása, amelyet a nedvesedés után nem alaposan megszárítottak, hanem a cipő nedves helyeken, például az alagsorban tartása is. A penészképződés a szaprofit gombák szaporodásának köszönhető. A micélium a lábbelikön fejlődik ki, és egy "báránybőrréteggel" befedik, ami káros penészes jelenség.

Hogyan lehet megszabadulni a penésztől a cipőtől?

Ha a megelőzés nem sikerült, és penész képződött a lábbelikön, akkor lehet megszabadulni tőle. A penész eltávolításának bevált módja az ecet vízzel történő ökológiai módszere. Előbb érdemes megtisztítani az öntőformát egy száraz, kemény cipőkefével. Ezt óvatosan kell megtenni, hogy a penész ne mélyebben behatoljon. A maradékot leginkább nedves ruhával lehet eltávolítani. A megfelelő tisztítás a cipő mosását ecet-víz oldattal, 1: 1 arányban keverve tartalmazza. Javasoljuk, hogy a lábbelit papír törölközővel vagy száraz ruhával szárítsa meg. Az ilyen tisztított cipőket hagyja megszáradni egy jól szellőző helyiségben, lehetőleg ősszel és télen a hűtő közelében (de ne rajta vagy annak alatt, hogy a cipő ne deformálódjon). Egy másik módszer a terpentin olaj és a glicerin használata. Először permetezzen az olajat a cipő felületére, majd dörzsölje a glicerint a bőr felső részébe.

A fenti módszerek azonban nem működnek velúr vagy anyagból készült cipő esetén. Itt szeszt vagy más magas százalékos alkoholt vagy ammóniavizet (ammónia és víz oldatát) kell használni. Nincs garancia arra, hogy a penész ilyen igényes anyaggal történő megtisztítása sikeres lesz. Ne felejtse el, hogy légy óvatos, és ne ismételje meg ezt a kezelést sokszor, mivel a magas alkoholtartalom kiszáradhat a bőrön, és ezzel lábbelik tönkretehetik.

Ha a legjobb erőfeszítések ellenére a penész nem tűnt el vagy nem jelenik meg újra, és a cipő zajosnak tűnik, megpróbálhat erősebb szert használni, vagy a cipőt átadhatja a cipésznek. Ennek a kellemetlen jelenségnek az elkerülése érdekében azonban a legjobb, ha elkerüli a lábbeli megfelelő ápolását és karbantartását. A végső, de leggyakrabban választott megoldás az új lábbelik vásárlása. Tehát ha a régi csizma penészes, és nem akarja harcolni a bevonattal, akkor tetszik a fekete lapos csizma az Y225 csattal vagy a Marquiz Warm fekete prémes táskák . A férfiak számára javasoljuk a jodhpur csizmát , például a Moskała barna bőr csizmát vagy a Nikopol 702 cipzárral ellátott bőrcipőt .

Hogyan kerülhető el a penész a cipőn?

 • Tisztítsa meg a cipőt minden használat után, lehetőleg kefével és tiszta vízzel.
 • A cipő belsejét és a talpbetét is mossa le.
 • A nedves cipőt lassan, lehetőleg szobahőmérsékleten, szellőztetett helyiségben vagy szabadban kell szárítani. E célból ne szárítsa a cipőt radiátoron vagy hajszárítóval, mivel ez a cipő repedését vagy deformálódását okozhatja.
 • A cipőápoláshoz használjon megfelelően megtervezett termékeket. A szembőr olajozását igényli. A velúr és a nubuk nem kezelhető paszta és krémekkel a szembőr számára. Ha a cipő vízálló anyagból készül, akkor a lábbeli megfelelő impregnálására és viaszolására van szükség.
 • A lábbeliben lévő fém elemeket, például a fűzős csipkeket és a fűzőlyukakat nem szabad kenni, hogy ne rozsdásodjanak.
 • Ajánlatos elkerülni a cipő mosását a mosógépben.

Hogyan tárolhatja cipőjét, hogy ne penészkedjen?

A cipő megfelelő tárolása nem befolyásolja a lábbelik penészesedésének megelőzését. A cipőket mindig szárazon és szárazon tartsa a szekrényekben. A legjobb a cipő alakjának gondozása deszkák vagy más töltőanyagok, például karton vagy újságok felhasználásával. A lábbelik por, deformációk elleni védelme érdekében, és ugyanakkor, hogy ne zavarja meg a belső teret, a gyártók különféle tárolási módszereket kínálnak. A rendelkezésre álló helytől függően a cipőket cipőszekrényekben, szervezőkben, szekrényekben lehet tárolni. A piacon különféle lehetőségek vannak a cipők beltéri tárolására: polcokon, sínen, létrán, állványon. Ezenkívül az alább felsorolt ​​megoldások egyikével védheti a cipőket, miközben fenntarthatja a rendet:

 • Fából készült dobozok - ideális hely a cipők tárolására, viszonylag hosszú tárolási időt biztosítanak a kartondobozokhoz képest. Elegendő helyet kínálnak, védik a fényt és biztosítják a megfelelő légáramlást. A legjobb minőségű lábbeli gyártói ajánlják őket.
 • Cipődobozok - olcsó módon, könnyen hozzáférhető formában, az üzletekben karton, műanyag és anyag is megtalálható.
 • Táskák - helyet takarítunk meg, de nem biztosítjuk a szekrényben lévő többi lábbeli megfelelő elkülönülését. Még illatos tasakok is vannak a piacon.
 • Akasztók - jó megoldás csizmák és magas cipők számára, a felső alátétet rögzítve. A legjobb, ha például kartonnal rögzítjük a kapocs alá, hogy ne hagyjon nyomot a bőr lábbelire.
 • Az ajtó vagy a szekrény falának szervezői - olcsó megoldás. Szövetből készült, a varrott zsebekkel rendelkező szervezők segítik a szekrény szervezését.

Ha követi a fenti tippeket, akkor gondosan ápolja és tárolja a cipőjét, akkor a penész valószínűleg nem támadja meg őket. Ha ez bekövetkezik, hasznosnak bizonyulhat a penésznek a cipőből történő eltávolításával kapcsolatos tippeink. Ellenkező esetben eljön az ideje egy új vásárlásnak - néhány modell feltétlenül felhívja a figyelmet a ButyModne.pl oldalra!