Hogyan kell nyújtani a cipőt? Ismerje meg a bevált otthoni módszereket


A túl szűk cipő a lábujjakban igazi rémálom. Nemcsak borzasztóan kényelmetlenek, hanem halluxhoz, hólyagokhoz és tyúkszemhez is vezethetnek. A probléma megoldásához nem kell professzionális cipész szolgáltatásait igénybe vennie. Akár otthon is megcsinálhatod. Azt tanácsoljuk, hogyan feszítse gyorsan és hatékonyan cipőjét.

Hogyan nyújtsunk cipőt szárítóval?

Sietsz, és csak ez a bizonyos cipő passzol az öltözékedhez, és csak fel kell venned? Nincs veszve semmi! Csak egy szárítóra van szüksége!

A szárító használata az egyik legnépszerűbb módszer, amely ragyogó eredményeket hoz. Bőr és velúr cipőkkel működik a legjobban.

Állítson be mérsékelt hőmérsékletet, és tartsa melegen cipőjét olyan helyeken, ahol kényelmetlenül érzi magát, amikor felveszi. Még hatékonyabb lesz, ha vastag gyapjúzokniban húzod fel őket a lábadra. Ekkor a cipők plasztikusabbak lesznek és tökéletesen alkalmazkodnak a lábad szerkezetéhez, és olyan érzésed lesz, mintha méretre készültek volna.

Figyelem! A siker kulcsa a megfelelő távolság. Biztosan nem szeretné, ha a lábbelije megsérülne a hő hatására. A szárítógépet a legbiztonságosabb a cipőtől körülbelül 20 cm-re tartani. Ne felejtse el folyamatosan futni. Így elkerülheti az anyag égését.

Ne feledje továbbá, hogy ne tartsa túl sokáig melegen a cipőjét. Minden perc működés után érdemes megvárni, míg kihűlnek. Ellenkező esetben a ragasztó megromolhat, és a bőrcipő elveszítheti színét. A módszer alkalmazása után célszerű a cipőt speciális ápoló készítménnyel ápolni. A magas hőmérséklet kiszáríthatja a bőrt.

Hogyan nyújtsunk csizmát a fagyasztóban?

Valamivel kevésbé népszerű, de ugyanolyan hatékony megoldás a túl szűk cipők fagyasztóba helyezése. Ez a módszer magas sarkú cipők, tornacipők, sportcipők és nem bőrből készült cipők esetén működik. Szükséged lesz egy cipzáras táskára és vízre.

Csak töltse fel a tasakot vízzel a magasságának 1/3-áig, és ellenőrizze, hogy szorosan zárva van-e. Aztán tedd egy szűk cipőbe. Ha a lábujjai a legkényelmetlenebbek, itt kell lennie a tasaknak. Az előkészített cipőket tedd a fagyasztóba, és hagyd ott egy éjszakán át. A víz jéggé változik, és ezért térfogata megnövekszik, ezáltal túl szűk cipőket nyújt a lábujjakban.

Miután kivette a cipőt a fagyasztóból, hagyja őket - a jéggel töltött zacskóval együtt - szobahőmérsékleten körülbelül 15-30 percig. Ezen idő elteltével könnyedén eltávolíthatja a cipzáras táskát a cipőből.

Hogyan adjunk el új cipőt?

Ha van elég ideje, megpróbálhat új cipőt eladni. Csak annyi napig viselje őket a házban, ahány napig kényelmesen viseli őket. Nyújtóspray-vel érdemes segíteni. Csak annyit kell tennie, hogy szűk helyekre permetezze, mielőtt felveszi cipőjét. Javasoljuk továbbá egy pár vastag zokni viselését, amely tovább fokozza a hatást.

Ha a cipők cseréjét vagy visszaküldését fontolgatja, ügyeljen arra, hogy csak szőnyegen vagy más puha felületen sétáljon, amikor ilyen módon nyújtja a cipőjét. Ily módon a cipőn nem lesz látható használat nyoma, ami lehetetlenné teheti a visszaküldést vagy a cserét.

Figyelem! Ez a módszer hólyagosodást okozhat. Ezért, mielőtt folytatná a tevékenységet, hagyja pihenni a lábát egy kemény munkanap után. Különös figyelmet kell fordítani erre a forró napokon, amikor a lábak természetesen megduzzadnak.

Újságok, zokni, alkohol, burgonya, azaz a túl kicsi cipők szokatlan elkészítési módjai

Használhat régi újságokat a túl szűk cipők kifeszítésére. Forgasd lucskos golyókat, és tömd meg velük a cipődet. Várjon néhány órát, lehetőleg egész éjszakát, és élvezze a valamivel nagyobb cipőméretet. Sikeresen helyettesítheti az újságokat felcsavart zoknikkal.

Ha szélesre szeretné törni a cipőjét, használhat alkoholt is. Hígítsa fel 1:1 arányban vízzel, és helyezze az elkészített oldatot egy spray-palackba. Permetezzen vele a túl szűk cipő belső oldalára, és tegye fel a lábára. 20 perc után biztosan érezni fogod, hogy a cipőd egy kicsit lazább lett. 

A csizma nyújtásának alternatív módja a hámozott burgonya. Papírtörlővel szárítsa meg, és hagyja a cipőben egy éjszakán át. Így extra helyet nyer az ujjaiban.

Hogyan lehet szélesíteni a cipőket cipőfákkal?

Ha az összes módszer kipróbálása után sem érte el a kívánt eredményt, érdemes fából vagy műanyagból készült professzionális cipőfákba fektetni. Ezenkívül szüksége lesz egy speciális bőrpuhító termékre, amely segít meghosszabbítani. Ennek köszönhetően az anyag meglazul, és a cipő különösebb nehézség nélkül nyúlhat. 

Nem kell mást tennie, mint egy túl szűk cipőbe helyezni a cipőfákat, és az állítócsavarok segítségével a cipőhöz igazítani, amíg ellenállást nem érez. Ismételje meg ezt az eljárást 8-12 óránként, amíg el nem éri a kívánt eredményt.

Ennek a megoldásnak a fő hátránya a viszonylag hosszú időtartam. Az egész folyamat néhány vagy több napos türelmet igényelhet. Sajnos ebben az esetben nincs gyorsbillentyű. A cipő túl heves és túl erős feszítése a cipővel együtt a cipő károsodását okozhatja.

Reméljük, hogy a bemutatott módszerek segítettek a túl szűk cipők problémájának kezelésében.