Futballcipőt választunk. Keresse meg a választ a gyakran ismételt kérdésekre


Függetlenül attól, hogy hobbiként kezeli a futballt, vagy professzionálisan játssza, biztosan rájön, milyen fontos a megfelelő felszerelés. Egy strapabíró futball és egy kényelmes öltözet azonban nem minden. Ugyanilyen fontos a megfelelően kiválasztott futballcipő. Azt tanácsoljuk, mire kell figyelni a választásukkor.

Jó ötlet futballozni futócipővel?

Sok kezdő futballrajongó felhagy a futballnak szánt cipők vásárlásával, és azt gondolja, hogy a szokásos futócipő elegendő lesz. Ilyen lábbeliben ugyan lehet focizni, de semmiképpen sem ajánlott megoldás. 

Mindez a két modell teljesen eltérő kialakításának köszönhető, amelyek teljesen más tevékenységekhez készültek. Bár futballozás közben valójában futsz, a lábad mozgásának stílusa nem ugyanaz, mint a klasszikus kocogásban. A mozgás iránya gyakran gyorsan változik, és az ehhez nem igazított cipők hozzájárulhatnak a boka- és térdízületek sérüléséhez.  

Sőt, a futballdugók a speciálisan kialakított talpnak köszönhetően megakadályozzák a csúszást és jobb tapadást tesznek lehetővé a felülethez, növelve a játék hatékonyságát.

Mire figyeljünk futballcipő kiválasztásakor?

Most, hogy tudja, hogy futballcipővel futballozni rossz ötlet, több szempontot is figyelembe kell venni a megfelelő lábbeli vásárlása előtt. Sok különböző modell létezik a piacon, és a rossz választás súlyos következményekkel járhat a pályán elért jövőbeni sikerére nézve.

A futballcipőnek mindenképpen viszonylag könnyűnek kell lennie. A könnyű lábbeli jobb mozgékonyságot biztosít, és megkönnyíti a gyorsabb mozgási ütem elérését. Mindez gyakorlatilag jelentősen csökkenti a játékos fáradtságát.

A futballcipő kiválasztásakor figyelembe kell venni a pályát, a felsőrész anyagát, viselőjének kényelmét, a futballhelyzetet, sőt a játékstílust is. Olvasson tovább a részletekért.

Számít a felület a futballcipő kiválasztásakor?

Sokan azt hiszik, hogy egy cipőmodell tökéletes lesz különböző típusú felületekre. Nem is lehetne nagyobb baj! A nem a felülethez igazodó dugók látványos esést és fájdalmas sérülést okozhatnak. Hogy ez ne forduljon elő, cipővásárláskor gondoljon arra, hogy milyen felületen fog játszani. 

Ha a mérkőzések természetes füvön zajlanak, válassza az FG vagy SG modellt. Az első kemény felületeken, például száraz felületeken, míg a második nedves, enyhén sáros füvön jól működik. Ha mesterséges pályán szeretne játszani, válassza az AG modellt.

Ne feledje, hogy a rossz modellválasztás sajnálatos lehet, ha a lába a nem megfelelő dugók miatt beszorul a gyepbe, és kellemetlen esést szenved el.

Milyen anyagú focicipőt válasszunk?

A futballcipők alapvetően két változatban kaphatók - bőr és szintetikus. A felső anyag kiválasztása több szemponttól függ, amelyeket az alábbiakban tárgyalunk.

A profi játékosok megfigyelésekor észrevehető a szintetikus cipők előnye, de a bőrcipők határozottan tartósabbak, és - egyesek szerint - magasabb szintű kényelmet biztosítanak. Mindez annak köszönhető, hogy a bőr fenomenálisan illeszkedik a lábfejhez. Másrészt a bőr felsőrészek fő hátránya, hogy hajlamosak felszívni a vizet. Ha a játékot nedves vagy nyirkos körülmények között játsszák, a cipő nehezebbé válhat, és megnehezítheti a gyors futást. 

A szintetikus anyagok többnyire kétségtelenül könnyebbek, ezért sokkal gyorsabban szállíthatók. Ezenkívül a szintetikus cipőket alacsonyabb ár jellemzi, bár az innovatív modellek esetében az ár meghaladhatja a bőr társaiét. Ellentétben velük, a szintetikus futballcipők nem tudnak alkalmazkodni a láb formájához, ami kevésbé kényelmessé teheti őket.

Hogyan állíthatod be a futballcipőd méretét?

Semmi esetre se vásároljon futballcipőt csak azért, mert kedvenc játékosának is van ilyen. A kényelem elengedhetetlen, és ezt mindannyian másképp érezzük.

A futballcipőknek elegendő helyet kell biztosítaniuk a lábujj területén, ugyanakkor megfelelően illeszkedniük kell a lábfejhez, megakadályozva a csúszást. Ne feledje azonban, hogy a túl szűk lábbeli fájdalmas hólyagokat okozhat, ami jelentősen befolyásolja a játék hatékonyságát.

Számít a futballhelyzet és a játékstílus a futballcipő kiválasztásakor?

A cipők méretének, a felsőrész anyagának megfelelő megválasztása és a felülethez illesztése mellett érdemes kiemelt figyelmet fordítani ... a futballpozícióra. A cipőgyártók túlszárnyalják egymást az innovatív megoldásokban, a játék stílusához illő cipőket terveznek.

Támadók számára tökéletesek lesznek a könnyű cipőpárok, amelyek segítségével problémamentesen lehet hirtelen irányváltást és gyorsulást végrehajtani. A védőknek viszont a tartós modelleket kell választaniuk, amelyek jobb lábvédelmet és teljes kontrollt biztosítanak, aminek köszönhetően a labdaátadás tiszta, kifogástalan módon történik. A kapusok számára a talajhoz kiváló tapadású cipőket és kiegészítő felsőrészeket ajánlunk.

Hogyan lehet növelni a futballcipők élettartamát?

Biztosak vagyunk benne, hogy tanácsainkkal Ön a helyes döntést fogja hozni. Ne feledje azonban, hogy még a legjobban kiválasztott futballcipők sem szolgálhatnak sokáig, ha nem ápoljuk megfelelően. Lábbeli élettartamának növelése érdekében elengedhetetlen a futballcipők rendszeres tisztítása, szárítása és fertőtlenítése.